ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Volkswagen Grand California 6000

De Volkswagen California is al drie decennia een populaire compacte buscamper. De Grand California wil met een ‘maatje meer’ voortbouwen op dat succes. In hoeverre is VW daarin geslaagd? ACSI FreeLife meet de succesfactor van deze nieuwkomer.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Proftest VW Grand California 600 Mutschler_web

Signalement

Merk
Volkswagen
Model
Grand California 600
Onderstel
Volkswagen Crafter L4 met verhoogd dak en verzinkte carrosserie
Testjaar
2020
Gewicht
maximumgewicht: 3.500 kg; rijklaar gewicht: 3.028 kg
Basisprijs
€ 74.495

Toen Volkswagen in 1989 op basis van de T3, de laatste Transporter met de motor achterin, de eerste California presenteerde, was dat het begin van een succesverhaal. Hoewel de campers tot 2004 bij Westfalia werden geproduceerd, kon je ze altijd direct bij de Volkswagen-dealer bestellen.

Wie de California te klein vond, kon als alternatief terecht bij de VW Florida op basis van de LT 28 bestelauto. De hoekige LT en zijn opvolger zijn allang verleden tijd. De VW Crafter kwam daar in 2006 voor in de plaats. En op de huidige versie van de Crafter heeft Volkswagen nu weer een buscamper in het gamma, de Grand California. Opmerkelijk is zijn – in vergelijking met de kleinere California – relatief bescheiden vanafprijs van € 74.495.

Grand California 600

Volkswagen biedt twee indelingen aan voor deze buscamper. De Grand California 680 is 6,84 meter lang en heeft twee eenpersoonsbedden in lengterichting achterin. De VW is 5,99 meter lang en heeft een tweepersoonsdwarsbed achterin.

De Grand California 600 uit deze proftest is gebaseerd op de Volkswagen Crafter met 2,0 liter-turbodiesel. De motor levert 177 pk en een hoogste koppel van 410 Nm via een achttraps automaat aan de voorwielen. In tegenstelling tot de 680 met het standaard verhoogde dak van de Crafter, krijgt de kleinere 600 een verhoogd dak van vezelversterkte kunststof.

Optioneel dakbed

De buscamper is standaard voorzien van vier zitplaatsen met driepuntsgordel en een tweepersoonsdwarsbed achterin. Als optie biedt Volkswagen een dakbed aan voor twee extra slaapplaatsen. Voorin is een halve dinette te vinden. Tussen de zitgroep en het bed is een compacte toiletruimte gemaakt en daartegenover staat bij de schuifdeur een keukenblok.

Carrosserie

De Grand California 600 is gebouwd op de door Volkswagen ‘Crafter L4’ genoemde bestelauto. Op de originele zelfdragende carrosserie monteert Volkswagen een geïsoleerd, verhoogd dak van vezelversterkte kunststof, zodat de hoogte van de buscamper groeit tot 2,97 meter. De aansluiting van het verhoogde dak op de carrosserie is netjes afgedicht.

Lees het hele artikel

Nieuwsgierig naar de finale succesfactor van deze VW Grand California 600? In het testartikel in ACSI FreeLife 5-2020 van 10 pagina’s lees je het uitgebreide antwoord.

Bestel ACSI FreeLife 5-2020

Praat mee

Praat mee: Proftest: Volkswagen Grand California 6000

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation