ACSI FreeLife

Menu

Van laadpaal naar laadpaal (deel 2)

Sara en Jurrien hebben een Fiat E-Ducato omgebouwd tot een huis op wielen – een van de eerste volledig elektrische buscampers ter wereld. Ze reizen fulltime door Europa en delen in de nieuwe rubriek Van laadpaal naar laadpaal de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen. Dit keer trotseert het stel Franse en Spaanse laadperikelen.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Elektrische buscamper_Sara en Jurrien_COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG

“Gaan jullie naar Frankrijk en Spanje? Bereid je dan maar voor op de laadwoestijnen!” We horen het van verschillende kanten als we ons reisplan met vrienden delen. We zijn van plan om zes weken door Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje te gaan roadtrippen, op zoek naar de zon. We beginnen in Groningen en het is hartje winter, koud dus, waardoor het bereik van onze camper terugloopt naar 200 kilometer op een volle accu. We stippelen onze route zorgvuldig uit met Chargemap, de laad-app van Franse origine, die in Frankrijk veel laadpalen aanbiedt. Ook plannen we onze laadstops conservatief in, door bij te laden voordat de batterij onder de 20 procent komt.

Laadpalen in overvloed

Nadat we België, Luxemburg en Noord-Frankrijk hebben doorkruist, constateren we dat de zorgen voor niks lijken te zijn geweest. De laadinfrastructuur is harstikke goed! We zien dat er langs de tolwegen ook flink wordt bijgebouwd. De supersnelle laadpalen van Fastned en Ionity schieten er als paddenstoelen uit de grond.

Laden bij Fastned in Frankrijk ©Jurrien VeenstraLaden bij Fastned in Frankrijk

De meerderheid van de Franse aires lijkt inmiddels wel snellaadfaciliteiten aan te bieden. We maken hier veelvuldig gebruik van en we vinden zelfs nog 50kW DC-snelladers midden in pittoreske dorpen, waardoor we tijdens het laden een gezellig café kunnen opzoeken. Ook zien we op de Chargemap-app genoeg langzamere AC-laders, maar omdat we zo snel mogelijk naar de zon willen, maken we hier minder gebruik van.

Ruzie met Google Maps

Eigenlijk komen we maar één echt groot obstakel tegen. Op een mooie route nationale hebben we een snellaadpaal uitgezocht op de Ionity-app en navigeren ernaartoe via Google Maps. We rijden een smalle binnenweg op. Net als we elkaar aankijken – gaat dit wel goed? – eindigt de weg voor een groot hek. We zien erachter de Ionity-laadpalen staan, op een ruime aire langs de tolsnelweg. Google heeft ons een dienstweg op geleid die helemaal geen toegang biedt tot de tolweg. Nadat we de app even grondig hebben vervloekt, rijden we een flink stuk om. Gelukkig hadden we nog genoeg stroom om de laadpaal te halen!

Laden zonder wachtrijen

Afgezien van dit akkefietje gaat het laden top, ook in Zuid-Frankrijk waar we nog een gloednieuwe Fastned tegenkomen in de buurt van Montpellier. We hebben nog nergens hoeven te wachten om te kunnen laden. Een elektrische roadtrip door Frankrijk buiten het hoogseizoen is dus zeer goed te doen!

Langs de snelweg in Frankrijk ©Jurrien Veenstra

Na een bezoekje aan Collioure, waar kleurrijke huizen uittorenen boven het azuurblauwe water van de Middellandse Zee, zoeken we een plekje voor onze laatste overnachting in Frankrijk op de app Park4Night. We vinden een fantastische wildkampeerplek tussen wilde lavendel op de kliffen van de Côte Vermeille bij Banyuls-sur-Mer. En dan is het tijd om de grens naar Spanje over te steken.

Uitdagende laadinfrastructuur

We verheugen ons erop om de Costa Brava te ontdekken en lekker relaxed langs de kust richting Barcelona te rijden, maar we merken dat er minder snellaadpalen te vinden zijn aan deze kant van de grens. En dan is de eerste die we proberen ook nog eens kapot en staat de tweede onder een afdak om auto’s tegen de zon te beschermen. Minder handig als je met een bus van 2,7 meter hoog moet inparkeren. Op de valreep vinden we nog een laatste werkende snellader in de buurt, maar we leren zo op dag één al dat de laadinfrastructuur in Spanje nog niet zo betrouwbaar is.

Goed voorbereiden

We downloaden twee lokale apps, JuicePass en EV Charge, en koppelen onze creditcardgegevens, waardoor we meer laadpalen kunnen vinden en gebruiken. Voordat we naar een snellaadpaal rijden, kijken we eerst op Google Maps hoe de parkeerplaats eruitziet en we checken onze laadapps voor reviews en foto’s. Zo durven we na een bezoek aan Barcelona uiteindelijk de lange rit dwars door Spanje naar San Sebastián toch wel aan.

Strand van San Sebastian 2 ©Jurrien Veenstra
Het strand van San Sebastian.

Door de hogere temperaturen hebben we gelukkig weer meer bereik en we hoeven ook hier nergens in de rij te staan om te laden. Na een heerlijke eerste dag in San Sebastián zijn we alle uitdagingen haast alweer vergeten. De ervaring van een nieuwjaarsduik op het gouden strand in de zon, en daarna pintxos en Baskische cider proeven in het oude centrum, maken het alle moeite waard.

Tekst: Sara van Geloven Foto’s: Jurrien Veenstra

Volg Sara en Jurrien op de voet

Sara en Jurrien bloggen op greentraveljournal.com over hun avonturen met hun elektrische camper. Heb je een vraag voor ze? Mail dan naar info@acsifreelife.nl

Lees hier deel 1 van Van laadpaal naar laadpaal

Praat mee

Praat mee: Van laadpaal naar laadpaal (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht