ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu thuis aan de stroom tijdens winterstalling?

Staat jouw caravan of camper al in de winterstalling? De winterslaap van kampeermiddelen roept jaarlijks de nodige vragen op over accu’s. Dit keer is het de beurt aan Arie den Blanken uit Emmeloord. Hij vraagt zich onder meer af of dat het verstandig is om de huishoudaccu en de autoaccu eruit te halen en thuis aan het elektra te zetten?

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

“We hebben onze camper (Adria Coral S 670 SL) in de stalling gezet voor ongeveer zes maanden. De stallinghouder wil niet dat de camper aan het elektra wordt gezet. Ondanks dat we er een weekklok tussen willen zetten voor 1 dag (24 uur) elektra per week. De stallinghouder is namelijk bang voor brand door oververhitting van de accu. Vraag 1, wanneer is er sprake van oververhitting? Vraag 2, is het verstandig om de huishoudaccu en de autoaccu eruit te halen en thuis aan het elektra te zetten?”

Antwoord van Joop:

Bij het laden van een loodzuuraccu, die meestal in gebruik is als start- en huishoudaccu, komt waterstofgas vrij. Een kleine vonk op de verkeerde plaats (zoals een defecte elektrische schakelaar) en het is mis.

Thuis laden een goed idee

Wanneer door een verkeerde koppeling van accu en lader de accu wordt overladen, wordt deze bloedheet en kan hij zelfs exploderen. Het gevaar bij een accuvervanging na aankoop, is dat de accu en lader niet meer bij elkaar passen. Onder toezicht laden met een zogenaamde druppellader is de meest veilige methode. Het thuis laden van beide accu’s is dus een goed idee.

Loodzuuraccu kan enkele maanden zonder bijladen

Tot slot wil ik over dit onderwerp nog drie belangrijke opmerkingen meegeven: 1. Wanneer netvoeding is aangesloten zal in het algemeen alleen de huishoudaccu geladen worden (zie gebruiksaanwijzing van de camper). 2. Een goed geladen loodzuuraccu kan enkele maanden zonder bijladen, mits er geen stille verbruikers zijn (minpool losmaken). 3. Ook de gasflessen moeten buiten de stalling opgeslagen worden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. H

  Batterij goed opladen, daarna afkoppelen en met rust laten.
  Niet druppelladen, beschermen tegen vorst.
  Mijn ervaring (30 jaar) is dat door het druppelladen de batterij minder lang meegaat.

  Reageer
  0
  0
 2. D

  Ik vraag me af hoeveel capaciteit de accu’s van Marcel dan nog hebben. Dit kan niet veel zijn, de levensduur is normaal gesproken na 25 jaar allang verstreken.

  Reageer
  0
  0
 3. Dm
  De smedt marcel

  Ik koppel de accu’s los en laat ze gewoon in de auto staan doe ik al jaren zijn al 25 jaar de zelfde accu’s

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Accu thuis aan de stroom tijdens winterstalling?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht