ACSI FreeLife

Menu

Overvaren met een korte camper

Een korte camper rijdt niet alleen beter, je bespaart ook kosten wanneer je met de ferry naar je kampeerbestemming vaart. Een klein overzicht van de prijsvoordelen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Korte camper

Voor veel campereigenaars geldt zes meter als magische grens. Langer mag het voertuig niet zijn. Een opvallend vaak gehoord argument ten faveure van deze bescheiden maximale lengte is de prijs die je betaalt voor overtochten met een veerboot. Voor campers onder de zes meter gelden namelijk dezelfde tarieven als voor personenauto’s. Is je camper langer? Dan betaal je meteen een hoop meer.

Hoogtegrens

Om een beeld te krijgen van de tarieven die rederijen hanteren, nemen we enkele Europese veerdiensten als voorbeeld. Wat blijkt: de rederijen berekenen hun prijs bijna allemaal op een andere manier. Naast de lengte speelt vooral de hoogte een rol. De grens of een camper wel of niet onder hetzelfde tarief als de personenauto’s valt, schommelt tussen de hoogte van 190 en 210 centimeter.

Zuid-Europa/Sardinië

Rederij Grandi Navi Veloci: de laagste prijscategorie gaat tot 9 meter, pas daarboven wordt de overtocht duurder.
Rederij Superfast Ferries: enkele prijsvoorbeelden (zonder inzittenden) van veerdiensten tussen Ancona (Italië) en Patras (Griekenland):
– campers tot 6 meter lang en 2 meter hoog: € 79
– campers tot 6 meter lang maar hoger dan 2,01 meter: € 133
– campers van 6,01 tot 8 meter lang en hoger dan 2,01 meter: € 230

Noord-Europa/Noordzee/Oostzee

Rederij Scandlines: campers boven de 6 meter, boven de 8 meter, boven de 10 meter
Rederij Color Line (Kiel-Oslo): de prijs wijzigt bij elke extra meter. Prijsvoorbeeld voor twee personen:
– 6 meter  € 507
– 7 meter € 550
– 8 meter € 594

Er is dus geen duidelijke grens waarboven de prijzen de pan uit rijzen. Wel kun je stellen dat de prijs stijgt naarmate de camper langer is. Let op: veel rederijen rekenen een eventuele fietsendrager achterop tot de lengte van het voertuig. Een camper onder de 6 meter komt dan al snel uit op een lengte van 6,50 tot 6,70 meter, met een hoger tarief tot gevolg.

Rijden met een korte camper

Ook het rijden met een camper van maximaal zes meter biedt voordelen. Met parkeren en rijden ben je bijna net zo flexibel als met een auto. Korte campers winnen dan ook aan populariteit. Daarom brengen we in ACSI FreeLife 2-2017 met een minispecial een ode aan de korte campers. Met onder andere een marktoverzicht van campers onder de 6 meter, een vergelijkingstest van drie compacte halfintegralen (Chausson Flash 530, Ixeo Time IT 590 en Adria Matrix Axess 590 SG) en een overzicht van korte buscampers met lengtebedden.

bestel magazine

Praat mee

  1. Willem Zwaan

    Ik volg.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Overvaren met een korte camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht