ACSI FreeLife

Menu

Camperbouwer vertelt: Muziek-mobiel

Handige klussers bouwen zelf de fraaiste campers. In deze rubriek laten we je hun bijzondere creaties zien. De Hilux pick-uptruck met opbouw van Johan van Drunen is een opvallende verschijning onderweg. Basic qua comfort, maar er zit zeker muziek in.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
kluscamper

Tja, hoe noem je het opmerkelijke kampeervoertuig van Johan van Drunen en Helga Buitelaar (beiden 57) nou precies? Zelf spreekt de bouwer van een ‘gelegenheidscamper’. Een treffende benaming voor de Toyota Hilux met afneembare woonunit. Het idee om de pick-uptruck die Johan voor zijn werk in de waterbouw gebruikt, om te toveren in een kampeerauto ontstond in de coronaperiode.

“Mijn vrouw is muzikante en zelf maak ik ook muziek. We hebben een muziekschool annex theater aan huis in Gorkum”, vertelt Van Drunen. “Dat lag natuurlijk voor een groot deel stil tijdens de lockdown. Dus had ik mooi de tijd om deze pop-upcamper in elkaar te zetten en op te knappen.”

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

Engelse unit uit België

“De unit, een stokoude Engelse Suntrekker 2, heb ik met veel gedoe tijdens de eerste lockdown in 2020 uit België gehaald. De indeling was nogal vreemd, dus heb ik het hele omhulsel leeggemaakt tot op het kale polyester. De twee ramen die oorspronkelijk aan de voorkant zaten, heb ik dichtgemaakt.

De grote ramen aan de zijkant heb ik vervangen door rechthoekige exemplaren. Ook heb ik er een hefdakje ingezaagd voor wat meer stahoogte.” Dat laatste is een welkome luxe in de bescheiden woonruimte, want zowel Johan als Helga tikken de niet geringe lengte aan van 1,95 meter.

Riant klapbed

Met passen en meten aan boord valt het desondanks mee. Slapen doen ze in een riant klapbed van 1,60 bij 2 meter, dat zich uitstrekt tot in de alkoof boven de cabine van de pick-up. Op de bankjes in de lengterichting achterin is plek voor twee personen, het keukenblok is voorzien van een koelkastje, een tweepits gaskookplaat, een watertank van 80 liter met voetpompje en een gootsteentje. “Dankzij de twee zonnepalen op het dak en een accupakketje van 160 Ah kamperen we volledig off-grid.”

Fleurig bloemendecor

Onderweg trekken ze in ieder geval veel bekijks met hun combi. De in frisgroen gespoten unit werd door Helga voorzien van een fleurig bloemendecor, dat elk jaar netjes wordt bijgewerkt. Ook vanbinnen kreeg het oorspronkelijk grijze polyester omhulsel een huiselijk sfeertje. Johan installeerde ledlampjes en onder het bed is opbergruimte, onder meer voor hun muziekinstrumenten, die natuurlijk mee moeten op reis. “We zijn eigenlijk een paar hippies die door Europa trekken.”

kluscamper
Johan ruilde de zwarte Hilux vorig jaar in voor een schonere rode. De camperunit verhuisde gewoon mee.

Nieuwe rode Hilux

De robuuste Toyota Hilux verscheen in 1968 voor het eerst op de weg en groeide uit tot de beste verkochte pick-up ter wereld. Johan kocht vorig jaar een nieuwer en schoner model, de camperunit verhuisde gewoon mee. “Vanwege de op handen zijnde zero-emissieproblematiek in Nederland heb ik de zwarte Hilux met emissieklasse Euro 5 ingeruild voor een rode Euro 6.” De combi heeft nu zelfs een betere wegligging. “De nieuwe Hilux is iets langer, waardoor het gewicht meer naar voren is verlegd.”

Primitief maar solide

De pick-upcamper bracht Johan en Helga de afgelopen jaren onder meer naar de Noordkaap, Ierland, Schotland en vorig jaar naar Zuid-Zweden. “We zijn nog nooit ergens aangehouden. Het is allemaal wat primitief, maar de constructie is solide. Hoewel de unit in Noorwegen een keertje omhoogkwam toen we over een verkeersdrempel reden.

Ik heb hem toen meteen achtvoudig vastgezet. Zelfs als we over de kop slaan, blijft-ie nu zitten.” Ook de pvc-buis van een meter of twee tegen de dakrand, die dienstdeed als buitendouche, is er inmiddels afgesloopt. “Die was topzwaar met rijden, wat je vooral merkte in de bochten.” Een fikse brand tijdens het aanleggen van de elektra behoorde tot de kinderziektes van het camperbouwproces.

Onderweg naar het noorden moest in allerijl een lekkage worden verholpen. “Het dak van de unit bleek niet bestand tegen het gewicht van het hefdak, maar is nu weer waterdicht.”

Amerikaanse stijl

De combi van het muzikale stel is eigenlijk de ambachtelijke versie van de kant en-klare camper-units die in de Verenigde Staten zo populair zijn. Johan: “In Amerika zetten ze geavanceerde units op hun pick-ups met alles aan boord wat je hier aantreft in een fabriekscamper. Die zetten ze dan op hun bestemming op hefpoten, zodat ze de auto vrij kunnen gebruiken. Ik heb die ook, maar vind het niet handig. Als we weg willen, hebben we alles zo naar binnen en zijn we binnen twee minuten onderweg.”

Steil laddertje

Hun laadvermogen van duizend kilo wordt vooral opgeslokt door de muziekinstrumenten, wat gereedschap en een simpel tuinsetje. “Het is primitief, maar comfortabeler dan een tent. We hopen ervan te blijven genieten zolang we lichamelijk fit blijven. De ingang, een meter boven de grond via een steil laddertje aan de achterkant, is bijvoorbeeld niet altijd even praktisch. Misschien zet ik er ooit een asje onder en dan hebben we een caravan”, lacht Johan.

kluscamper

Aftakelen

Op het moment dat hij zijn Hilux weer voor zijn werk nodig heeft, wordt de opbouw eraf getakeld met een heftruck. En gaat-ie de opslag in. De unit heeft wel een beetje de vorm van een Eriba-caravan, vindt Johan. “Al pratend bedenk ik me nu: wat een belachelijk ding is het eigenlijk!”

De fraaiste campers

Handige klussers bouwen zelf de fraaiste campers. In deze rubriek laat ACSI FreeLife je de mooiste en bijzonderste creaties zien.

Camperbouwers gezocht

Heb je zelf ook een eigen camper gebouwd? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. Mail ons op info@acsifreelife.nl onder vermelding van ‘Kluscamper’.

Praat mee

Praat mee: Camperbouwer vertelt: Muziek-mobiel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht