ACSI FreeLife

Menu

Xbus camper: de elektrische camper van de toekomst?

Een betaalbare elektrische camper met een grote actieradius. Dat beloven de makers van de Xbus camper. Een korte kennismaking met het prototype van deze excentrieke e-camper die in 2023 op de markt moet komen.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
elektrische camper_XBUS_Standard_Camper_rear_WEB

Het ontwerp mag je vrij gewaagd noemen. Van buiten én van binnen ziet deze bijna vier meter lange en 163 centimeter brede camper er heel anders uit. Eigenlijk zie je na het uitklappen van de slide-out aan de achterkant en het hefdak pas dat het om een kampeermiddel gaat. Op dit moment rijdt er alleen een prototype rond.

Geïnspireerd op…

Wellicht herkende je bij het aanklikken van dit bericht al iets van Volkswagen T3 in deze Xbus camper. Het is niet voor niets dat het klassieke Vw-busje de inspiratie heeft gevormd voor het ontwerp van deze opvallende e-camper.

Nog niet te koop, maar al wel te reserveren

Op de websites van een van de Nederlandse dealers kan je wel alvast een Xbus camper reserveren. Het is nog even afwachten wanneer hij daadwerkelijk op de markt komt. Dat weerhoudt kampeerders er niet van om er toch al één te bestellen. Begin maart waren er volgens de fabrikant al ruim honderd Xbus campers gereserveerd.

Met onder meer een koelkast, een kookplaat en een slaapgedeelte – dat dankzij het uitschuifbare deel aan de achterkant 210 centimeter bij 130 centimeter meet – is behalve een toiletruimte alle basistuitrusting aanwezig.

Wat kost-ie?

En dan de prijs. Die ligt op dit moment op € 29.975. Deze opvallende elektrische camper is naast het reguliere model ook te reserveren als offroad-versie (vanaf € 32.212).

XBUS_offroad_camper_interior_009
De offroad-versie van de Xbus camper

Actieradius elektrische camper Xbus

Naar het exacte bereik van deze e-camper is in deze prototypefase nog gissen. Volgens de fabrikant zou je het met de standaard 10 kWh-accu 200 kilometer vol moeten houden. Tegen een meerprijs van € 1.606 kun je ook kiezen voor een grotere accu van 30 kWh, waarmee het bereik dus ook omhoog gaat.

Op de online kanalen claimt Xbus een actieradius tot 600 kilometer, maar dat zal  met de camperversie in de praktijk onmogelijk zijn. “Deze afgegeven actieradius is een theoretische berekening. In de praktijk vertel ik altijd dat je uit kan gaan van een range van 400 tot 450 kilometer”, belooft de Nederlandse Xbus-importeur Berend Jan Hoekman.

Praat mee

 1. LB
  Leo Burghart

  Heel leuke en unieke E-camper , ook te gebruiken als auto voor elke dag. De prijs vind ik verrassend laag. Waar kan ik deze E-camper bestellen ?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Xbus camper: de elektrische camper van de toekomst?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht