ACSI FreeLife

Menu

Stella Vita: de camper op zonne-energie

In september presenteerde een studententeam van de TU Eindhoven ’s werelds eerste camper die volledig rijdt en werkt op zonne-energie.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Photo credit by Bart van Overbeeke13 scaled

Hoe je een auto op zonne-energie bouwt weten ze wel bij de TU Eindhoven. Het Solar Team werkt al sinds 2012 aan innovatieve gezinsauto’s die rijden op de energie van de zon. Ze wonnen vier keer op rij de Solar Challenge, de Formule 1 voor auto’s op zonne-energie. Hun ontwerpen vormen de basis voor de zonneauto die het Nederlandse merk Lightyear in september 2022 op de markt gaat brengen. Maar de studenten wilden bewijzen dat je meer kunt doen met energie van de zon dan rijden alleen. Geheel zelfvoorzienend kamperen bijvoorbeeld. En daartoe bouwden ze de Stella Vita, een camper die onafhankelijk is van fossiele brandstof of laadpalen.

Photo credit by Bart van Overbeeke12
De Stella Vita heeft een topsnelheid van 120 km/u en je kunt er op een zonnige dag tot wel 730 kilometer ver mee komen.

Technische gegevens Stella Vita

Passagiers 2
Deuren 4
Lengte 720 cm
Breedte ingeklapt/uitgeklapt 220 / 440 cm
Hoogte ingeklapt/uitgeklapt 183 / 254 cm
Massa 1700 kg
Accucapaciteit 60 kWh
Actieradius op een zonnige dag 730 km
Actieradius in de nacht 600 km
Topsnelheid 120 km/u
Aantal zonnecellen 1.096
Type zonnecellen Monocrystalline silicon
Zonnepaneel ingeklapt/uitgeklapt 8.8/17.5 m2
Type accucellen Lithium-ion
Standaarduitrusting Keuken, bed, bank, douche, toilet
Info vita.solarteameindhoven.nl

 

Inzichtelijk verbruik

De Stella Vita wekt genoeg zonne-energie op om te rijden, douchen, tv te kijken, je laptop op te laden en koffie te zetten. Het zonnehuis op wielen heeft een dak dat omhoog schuift als het stilstaat. Hierdoor kan je makkelijk binnen staan om te koken, slapen of werken. Daarnaast klappen er ook extra zonnepanelen naar buiten als het dak omhoog gaat, waardoor het oppervlak verdubbelt tot ruim 17 vierkante meter. Om het verbruik inzichtelijk te maken, hebben de studenten een energiemeter geplaatst die in begrijpelijke taal vertelt hoeveel er wordt verbruikt. In plaats van het aantal kilowattuur, kun je bijvoorbeeld aflezen hoe veel kilometers je weer kunt rijden na een dagje ‘zonnen’. Maar ook wat het je aan kilometers actieradius kost als je gaat douchen of koken.

Photo credit by Bart van Overbeeke16

730 kilometer actieradius

De Stella Vita heeft een actieradius van 600 kilometer. Als onderweg de zon schijnt, kun je wel 730 kilometer ver komen. Om het verbruik zo laag mogelijk te houden is er veel aandacht besteed aan aerodynamica en gewichtsbesparing. Door het gestroomlijnde design is de camper ingeklapt 1,83 meter hoog. Op deze manier wordt de luchtweerstand tot een minimum bepekt, wat de actieradius ten goede komt. Dat geldt ook voor het lage gewicht. Schoon aan de haak weegt de camper slechts 1.750 kilogram.

Photo credit by Bart van Overbeeke8
Zodra de camper stilstaat, kan het dak omhoog worden geklapt voor meer stahoogte. De uitschuifbare luifel, waarop ook extra zonnepanelen liggen, biedt op de camping schaduw terwijl tegelijkertijd energie wordt opgewekt.

Reis naar de zon

Om de camper in de praktijk te testen reisden de studenten er van Eindhoven mee naar naar Tarifa, de meest zuidelijke stad van Spanje. Een tocht van 3.000 kilometer met als doel zoveel mogelijk mensen in Europa te inspireren dat zonne-energie de toekomst is van duurzaam reizen.

Met de Stella Vita ben je compleet zelfvoorzienend en onafhankelijk van de laadinfrastructuur. Hierdoor ben je vrij om te gaan en staan waar jij wilt. Je rijdt on-the-road en leeft off-the-grid. Thetford droeg vanuit haar expertise bij aan dit project van Technische Universiteit Eindhoven door het aanleveren van sanitaire oplossingen en producten om te koken en koelen in deze revolutionaire camper. Onder andere met een volledig elektrische koelkast met een laag energieverbruik uit de T2000 serie.

Tekst: Timo de Boer, Foto’s: Bart van Overbeeke

Praat mee

Praat mee: Stella Vita: de camper op zonne-energie

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht