ACSI FreeLife

Menu

Getest: Weinsberg Carabus 601 MQH

Een mini camper met maximale mogelijkheden. Weinsberg, het budgetmerk van Knaus, probeert bijna iets ondenkbaars. Vier slaapplaatsen op zes meter lengte. Is zo’n concept echt functioneel? ACSI FreeLife ging er mee op pad en probeerde hem voor je uit. Een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum

Signalement

Merk
Weinsberg
Model
Carabus 601 MQH
Onderstel
Fiat Ducato 2,3 liter turbodiesel
Banden
wielbasis 404 cm
Testjaar
2017
Gewicht
3.500 kg
Basisprijs
€ 56.986

Een zes meter lange Ducato met opgezet dak inclusief alkovenneus uit glasvezelversterkt kunststof – dat is de Weinsberg Carabus. Weinsberg is het budgetmerk van Knaus-Tabbert, een van de toonaangevende caravan- en camperfabrikanten. De prijzen zijn daarom lager. In de basisuitvoering kost de Carabus € 56.986. De testuitvoering (met media-, Fiat- en Smart-pakket) kost
€ 62.387.

Compromis van een budgetmerk

Het markante alkovendak springt als eerste in het oog. Het is nauwsluitend en netjes aangebracht, de overgangen van plaatswerk naar kunststof zijn zorgvuldig afgekit en het dak zelf is goed gemaakt. Compromis bij een budgetmerk zijn de opgebouwde dakramen. Ze verstoren de lijn van het voertuig een beetje en zorgen bovendien voor windgeruis als je sneller rijdt. Dan zijn de zijramen netter in het verhoogde dak geplaatst. Die zijn overigens hard nodig om de camper op warme dagen te ventileren.

Klassieke indeling

Op het eerste gezicht is de indeling klassiek voor een buscamper. Een dwarsgeplaatst bed achterin, daarvoor het keukenblok met ertegenover de toiletruimte en een zitgroep voor vier personen achter de bestuurdersstoel. De grote truc is van buitenaf niet zichtbaar: boven de zitgroep bevindt zich een hefbed. Dat wordt met een greep naar beneden getrokken en kan worden bereikt via een in te haken houten laddertje. Als je die niet nodig hebt, berg je hem op tussen het keukenblok en de koelkast. Het is precies de juiste plek en een goede oplossing omdat de ladder zo niet van de ene naar de andere plek schuift, maar altijd grijpklaar is.

Dat de koper van een Weinsberg het budgetmerk van Knaus heeft gekozen, is niet al te duidelijk zichtbaar. De afwerking van ons testexemplaar, inclusief alle opbergruimten, is netjes en vele details zijn goed doordacht en gebruiksvriendelijk. Zo zijn de bovenkasten met inlegvlakken in kleinere stukken verdeeld, zodat de ruimte optimaal benutbaar is.

Weinsberg Carabus in ACSI FreeLife

Nieuwsgierig naar de andere nuttigheden in de Weinsberg Carabus? In ACSI FreeLife 6-2017 lees je er alles over.

 

bestel magazine