ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Kia XCeed 1.4 T-GDI (+ video)

Als een nieuw automodel ook maar een beetje lijkt op een SUV wordt de kans op succes ineens een stuk groter. Met die wetenschap maakte Kia van de compacte middenklasser met de naam Ceed een stoere, verhoogde, SUV-achtige versie. Als naam kozen de Koreanen XCeed. Overtreft hij in de trekautotest ook onze verwachtingen?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kia XCeed

Signalement

Merk
Kia
Model
XCeed 1.4 T-GDI
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.375 kg; maximum gewicht: 1.860 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.410/600 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.380 kg; maximum kogeldruk: 80 kg.
Basisprijs
Kia XCeed 1.4 T-GDI: € 31.495 Prijs geteste uitvoering (zonder extra opties, maar met zeventraps automaat): € 38.995

Kia biedt voor de XCeed keuze uit vier verschillende aandrijflijnen. Het gamma begint met de 1.0 T-GDI met éénliter driecilinder benzinemotor en 120 pk. Dan volgt de 1.4 T-GDI viercilinder met 140 pk (ons testexemplaar) en het topmodel is de 1.6 T-GDI met 204 pk.

XCeed plug-in hybride

Daarnaast is er nog een XCeed 1.6 GDI PHEV met plug-in hybride techniek: een 105 pk benzinemotor krijgt ondersteuning van een 80 pk elektromotor, wat een systeemvermogen oplevert van 141 pk. Je kunt 48 kilometer volledig elektrisch rijden en de accu thuis opladen. Diesels zijn er niet in de XCeed.

Trekgewicht

De minst sterke XCeed mag slechts 1.200 kilogram trekken, de plug-in hybride versie 1.300 kilogram en de testauto mag net als de 1.6 T-GDI 1.410 kilogram trekken. We kozen daarom voor de 1.4 T-GDI, want met deze uitvoering mag je volgens de specificaties de meeste middenklasse caravans trekken. Wij koppelden er voor deze test een Sterckeman Starlett Comfort 450 LJ achter die (opgewaardeerd) maximaal 1.300 kilogram mag wegen.

Groot toerental

De XCeed 1.4 T-GDI lijkt goede papieren te hebben om een caravan te trekken. Het vermogen bedraagt de reeds genoemde 140 pk en het koppel – veel belangrijker voor een trekauto – bereikt een hoogste waarde van 242 Nm bij slechts 1.500 toeren per minuut. Daarmee is er dus over een groot toerenbereik veel kracht beschikbaar en daar komt bij dat ons testexemplaar was uitgerust met de optionele zeventraps dubbelkoppeling automaat, die zonder trekkrachtonderbreking schakelt.

Korte overhang Kia XCeed

Maar met kracht alleen redt je het niet als trekauto. De carrosserievorm van de Ceed is zodanig dat de auto een vrij korte overhang achter heeft. Daardoor is de afstand tussen de achteras en de trekhaak lekker kort en dat betekent dat er minder bewegingen van de auto worden doorgegeven aan de caravan en vice versa. Het gewicht is voor een auto in deze klasse gemiddeld, 1.375 kilogram rijklaar en er mag 485 kilogram aan personen en bagage aan boord.

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Kia XCeed 1.4 T-GDI (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht