ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Volvo V60 B4 (+video)

Autojournalist Mario Vos test voor iedere editie van ACSI FreeLife magazine een nieuwe trekauto. Hij maakt daarbij ook een testvideo die je hieronder kan bekijken. Voor ACSI FreeLife 3-2021 zat hij achter het stuur van een Volvo V60 B4.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Volvo V60 B4

Signalement

Merk
Volvo
Model
V60 B4
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.777 kg; maximum gewicht: 2.240 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.800/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.661 kg; maximum kogeldruk: 100 kg.
Basisprijs
Volvo V60 B3 Mild Hybrid: € 41.995 Volvo V60 B4 Mild Hybrid: € 46.495 Huidige prijs geteste uitvoering (zonder extra opties): € 49.495

Volvo loopt voorop bij de elektrificatie van het gamma, zoals het jaren geleden beloofde. Bijna de helft van de aangeboden modellen is een plug-in hybride, de XC40 is zelfs al volledig elektrisch te krijgen, maar ook de andere modellen hebben elektrische ondersteuning via de mild-hybride techniek. In de trekautotest daarom dit keer zo’n mild-hybride, de Volvo V60 B4.

Andere hybride Volvo-modellen

In het complete gamma van Volvo, dat zeven modelseries omvat, zijn er nog twee versies van de XC40 leverbaar met een benzinemotor die geen ondersteuning krijgt van een elektromotor. Alle andere versies van de XC40, XC60, XC90, S60, V60, S90 en V90 beschikken over een hybride aandrijving. Ongeveer de helft is een plug-in hybride, met een accu aan boord die je extern kunt opladen en waarmee je tussen de 40 en 50 kilometer volledig elektrisch kunt rijden. Naast deze modellen met stekker, vijftien in totaal, heeft de andere helft van de modellen een mild-hybride aandrijving.

Remenergie terugwinnen

Bij een mild-hybride aandrijflijn heeft de startmotor plaats gemaakt voor een zogenaamde starter-generator. Deze is krachtiger dan een gewone startmotor en kan ook energie terugwinnen bij het afremmen op de motor of remmen. Dat betekent in de praktijk dat als je bij wijze van spreken uitrolt naar of afremt voor een verkeerslicht dat op rood staat, de benzinemotor al voor je stilstaat kan worden uitgeschakeld. En dat je de elektrische energie die je bij dat uitrollen of afremmen terugwint kunt opslaan in een kleine accu.

Wil je optrekken bij het stoplicht dan wordt die opgeslagen elektrische energie via die startergenerator weer teruggegeven aan de aandrijving. Het gaat niet om spectaculaire hoeveelheden energie, want de starter-generator heeft een vermogen van 14 pk en levert een koppel van 40 Nm. Maar het is wel energie die anders verloren zou zijn gegaan. En het optrekken voor een stoplicht kost een auto relatief veel energie, dus elke hulp daarbij bespaart brandstof.

Lees verder en bekijk de video

Voor het vervolg van dit verhaal moet je ACSI FreeLife 3-2021 openslaan op pagina 34. (Nog) geen abonnee? Bestel dan de nieuwste uitgave van ACSI FreeLife magazine, én vergeet vooral niet de exclusieve testvideo over deze Volvo V60 B4 aan te klikken die je hierboven kan bekijken. Abonneer je gelijk op ons kanaal, zodat je een melding krijgt als de volgende video online staat. De Volvo was tevens de trekauto van het testteam Sportievelingen tijdens de ACSI FreeLife TestTour Karinthië. Hun uitgebreide ervaringen met de auto lees je ook in ACSI FreeLife 3-2021!

Bestel nummer

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Volvo V60 B4 (+video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht