ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Volvo XC40

In amper vier jaar vernieuwde Volvo nagenoeg het complete gamma. Maar er kwamen ook nieuwe modellen bij. De meest in het oog springende nieuwkomer is de XC40, een stoere SUV in het populaire segment. Hij heeft goede papieren om een flinke caravan te trekken. Komt dat er in de praktijk ook uit?

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Volvo CX40
Volvo CX40_interieur_display

Signalement

Merk
Volvo
Model
XC40
Testjaar
2019
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.674 kg; trekgewicht geremd/ongeremd: 1.800/750 kg; maximum toelaatbaar gewicht: 2.180 kg
Basisprijs
XC40 T3: € 40.975, XC40 D3: € 46.975, Prijs geteste uitvoering (zonder extra opties): € 52.475

Freelance journalist Mario Vos schrijft al meer dan 30 jaar over over auto’s. Voor ACSI FreeLife neemt hij ieder nummer een trekauto onder de loep. Dit keer keer hij voor ACSI FreeLife de Volvo XC40 binnenstebuiten.

Volvo als caravantrekker

Bij goede trekauto’s denken veel caravanners aan Subaru’s of terreinauto’s. Maar ook het Zweedse automerk Volvo zal bij menigeen op het netvlies staan als het over caravantrekkers gaat. Hoe dat komt? Volvo’s zijn van huis uit solide, degelijke en veelzijdige auto’s die je betrouwbaar van A naar B brengen. En die bedacht zijn in een groot, dunbevolkt land waar een auto vooral een belangrijke transportfunctie heeft. En daar hoort de mogelijkheid om een flinke aanhanger aan te kunnen koppelen expliciet bij.

Praktische eigenschappen

De laatste jaren ligt de nadruk wel meer op design en emotie bij Volvo, maar praktische eigenschappen en de robuuste constructie zijn ze in Zweden niet uit het oog verloren. Volvo heeft wel een beetje afscheid genomen van de goedkopere modellen.

De C30 en S40 zijn al een tijdje geleden geschrapt en van de V40 zijn alleen nog enkele Polar-modellen te bestellen, een teken dat het einde ook van deze reeks nadert. Volgens de jongste berichten komt er pas in 2021 een opvolger in de vorm van een kruising tussen een SUV en een coupé. Daarmee is de vorig jaar geïntroduceerde Volvo XC40 dan nu dus het basismodel geworden.

Design

Aan boord van de Volvo XC40 heerst een aangename sfeer. Hij ziet er niet overdreven luxueus uit, maar strak en zakelijk. Subtiele details zoals de knop van de versnellingspook van Zweeds kristalglas laten zien dat er wel degelijk over design en luxe is nagedacht.

IPad-achtige bediening

Een hoofdrol in de bediening van de XC40 wordt ingenomen door het centrale beeldscherm in de middenconsole, dat een iPad-achtige bediening heeft. Je kunt door menu’s heen ‘swipen’ en van boven naar beneden ‘scrollen’ met twee of drie vingers. De menustructuur is logisch en alles reageert snel, maar je hebt wel altijd minstens twee of drie handelingen nodig om één functie te bedienen. Dat is voor het overgrote deel van de functies geen probleem, maar de verwarming iets hoger of lager zetten, blijft toch wel veel handiger met een draaiknop.

Conclusie Volvo XC40

Nieuwsgierig of dat de Volvo XC40 in de praktijk ook een goede caravantrekker is? In ACSI FreeLife 2-2019 lees je het hele verhaal.

Bestel magazine

Praat mee

 1. WK
  Wim van Kuijen

  Heb mijn eerste rit gemaakt met onze Volvo xc40 na 1000 km de caravan erachter te hebben gehangen een fendt Bianco 465sfb met een gewicht van 1700 kg ben ik nog verliefder geworden op die wat een trekauto geweldig

  Reageer
  15
  0
  1. M

   Hoi Wim, ik wil je ook wat vragen. Wij staan op het punt om ook een xc40 aan te schaffen, maar heb een aantal vragen omtrent verbruik en vering.

   Reageer
   7
   7
  2. JS
   Jan Strijkert

   Hallo Wim,
   ik wil je graag wat vragen, wij hebben dezelfde caravan en hebben een Volvo V 60 (2017) en zijn van plan hem in te ruilen voor een xc 40 T4.
   mijn vraag is wat is het gebruik van de volvo met de caravan.
   gr jan

   Reageer
   12
   4

Praat mee: Trekautotest: Volvo XC40

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht