ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Skoda Kamiq 1.0 TSI (+ video)

De nog immer groeiende populariteit van SUV’s, brengt veel merken ertoe om hun gamma in dat segment snel uit te breiden. Skoda doet dat ook en kan gelukkig teruggrijpen op de technische samenwerking binnen de Volkswagen Group. De nieuwste en tevens meest compacte SUV is de Skoda Kamiq, die we als trekauto voor een Bürstner Premio Life 480 TL spanden.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
trekautotest Skoda Kamiq

Signalement

Merk
Skoda
Model
Kamiq 1.0 TSI
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.251 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.200/620 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.200 kg; maximum toelaatbaar gewicht: 1.765 kg; maximum kogeldruk: 75 kg.
Basisprijs
€ 25.080

Skoda is één van de twaalf merken binnen de Volkswagen Group (officieel Volkswagen AG). Naast Skoda zijn dat de personenautomerken Volkswagen, Seat, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini en Bugatti, en dan zijn er nog bestelauto’s van Volkswagen, trucks van Scania en MAN en motorfietsen van Ducati.

Gedeelde techniek binnen de Volkswagen Group

Binnen het concern wordt zoveel mogelijk techniek gedeeld, want dat drukt de ontwikkelingskosten en maakt het inkopen van (gelijke) onderdelen goedkoper. Dat is vooral belangrijk voor de zogenaamde ‘volumemerken’ zoals Volkswagen, Skoda, Seat en in iets mindere mate Audi, want bij grote aantallen tikken besparingen pas echt aan. Om het delen van techniek zowel efficiënt als onzichtbaar te maken (klanten houden er meestal niet van om exact hetzelfde onderdeel bij een ander merk te zien) gebruikt de groep een zogenaamd platform dat je voor meerdere modellen kunt gebruiken.

MQB-platform

Het meest gebruikte platform is het zogenaamde MQB-platform (vrij vertaald een afkorting van modulaire dwars bouwdoos), voor alle van huis uit voorwielaangedreven auto’s met de motor dwars voorin. Het platform biedt de basis voor een goede crashstructuur, de positie van de motor en de pedalen ligt vast en er kan in wielbasis en spoorbreedte worden gevarieerd.

Meest compacte SUV van Skoda

De Kamiq is de meest compacte SUV van Skoda, dat verder de Karoq en de Kodiaq aanbiedt. Bij Volkswagen en Seat vind je SUV’s die technisch zeer nauw verwant zijn aan de Kamiq in de vorm van respectievelijk de T-Roc en de Arona. De T-Roc heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als de Kamiq, de Arona is ongeveer een decimeter korter.

Langere wielbasis Kamiq

De Skoda Kamiq springt eruit door een zes centimeter langere wielbasis bij een lengte die ongeveer gelijk is aan die van de T-Roc. Van die langere wielbasis wordt een caravaneigenaar meestal wat gelukkiger, want een langere wielbasis betekent een kortere overhang achter en dus in principe een stabielere combinatie.

Het vervolg van de Skoda Kamiq

Vraag jij je af hoe dit verhaal van autojournalist Mario Vos verder gaat? In ACSI FreeLife 2-2020 lees je precies hoe de Kamiq het er afbrengt als trekauto én vergeet vooral niet de testvideo boven aan dit bericht te bekijken!

Bestel ACSI FreeLife 2-2020

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Skoda Kamiq 1.0 TSI (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht