ACSI FreeLife

Menu

Zwarte zaterdag: ook op de terugreis

Overvolle wegrestaurants, verstopte tolstations en je komt geen meter vooruit. Dat is de zwarte zaterdag. En die bestaat, in mindere mate, ook op de terugweg.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Het einde van de Nederlandse schoolvakanties nadert; veel vakantiegangers reizen in de komende weken terug naar huis. Welke zaterdagen en welke wegen kan je het beste mijden op de terugreis? ACSI FreeLife zocht het voor je uit.

Drukke zaterdagen

De drukste zaterdagen zijn 10, 17, 24 en 31 augustus. Europese verkeersbureaus noemen deze dagen overigens niet ‘zwarte zaterdag’. De terugreis verloopt over het algemeen wat meer verspreid en krijg daarom de kleur rood. Maar dat staat nog altijd voor ‘zeer druk’.

Beruchte knelpunten in Europa

  • Alle doorgaande snelwegen om Parijs
  • A10 Parijs – Orléans – Tours
  • A6 (Autoroute du Soleil) voor de tol van Villefranche-sur-Saône
  • Rondweg om Lyon
  • De gehele A7 (Route du Soleil) van Lyon tot Orange
  • De gehele A9 (Orange – Spaanse grens)

Daarnaast is de kans groot dat je in de file staat in de Rhône-Alpes, het zuidoosten van Frankrijk en natuurlijk bij de diverse bergpassen in Oostenrijk en Italië.

Zwarte zaterdag in Frankrijk

Op het kaartje van de verkeerskalenders van Bison Futé, het verkeersorgaan van Frankrijk, worden de verschillende regio’s in Frankrijk precies aangegeven. Zie hiervoor de Franstalige of de Engelstalige kalender.

Tip

Als je echt minder last wilt hebben van een zwarte (of rode) zaterdag, dan zou je voor een overnachting onderweg kunnen kiezen. Wel zijn de campings of hotels aan of dicht bij de snelweg in de vakantieperiode vaak snel volgeboekt, dus je moet er wel op tijd bij zijn – of van tevoren op internet boeken.

Kijk voor een camping dichtbij de doorgaande weg halverwege jouw terugreis op Eurocampings.eu. Daar kan je filteren op campings die dicht bij de snelweg liggen. Je kan ook gebruik maken van de mobiele website om met behulp van GPS een camping in de buurt te vinden.

Praat mee

Praat mee: Zwarte zaterdag: ook op de terugreis

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation