ACSI FreeLife

Menu

Zo installeer je een tv-systeem op je kampeermiddel

Het nieuwe tv-systeem van Kathrein en Alphatronics is eenvoudig te installeren en bedienen. Een extra adapter stuurt het beeldsignaal desgewenst door naar je smartphone en/of tablet.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Installeren tv-systeem

Een satellietinstallatie bestaat normaal gesproken uit meer dan een antenne en televisie. Ook heb je een besturingsapparaat om de antenne te richten en een ontvanger nodig. Die zijn niet overdreven groot en zwaar, maar nemen wel plek in die je misschien beter had kunnen benutten.

Eén-kabel-systeem

Met de One-Cable-Solution biedt Kathrein een tv-systeem dat wel degelijk uit alleen een satellietschotel en televisietoestel bestaat. Dit systeem is het resultaat van een samenwerking met tv-fabrikant Alphatronics, dat in de SL-lijn al tv-toestellen met geïntegreerde satellietbesturing en ontvanger maakte. De naam One-Cable-Solution verwijst naar de coaxkabel die zowel de aansturing van de draaieenheid als de beeldoverdracht naar de tv voor zijn rekening neemt.

Stroom krijgt het systeem via een tweede kabel. Je hebt zo maar één afstandsbediening voor het hele systeem nodig. Een paar seconden nadat je het systeem hebt ingeschakeld, vraagt de tv of de antenne uitgeklapt moet worden. Met één druk op de knop begint die vervolgens automatisch te richten.

Schotel die om zijn eigen as kan draaien

De montage van de antenne mag voor handige harry’s dan een peulenschil lijken, het is contractueel bepaald dat dergelijke operaties door een vakman moeten worden uitgevoerd. Voor de schotel is geen vaste plek voorgeschreven. Het enige waarmee bij de plaatsing rekening moet worden gehouden, is dat de schotel volledig om zijn as kan draaien. Het scharnier dient in rijrichting te worden gemonteerd, anders bestaat het gevaar dat de rijwind de schotel omhoog stuwt.

Idealiter wordt het tv-toestel zo dicht mogelijk bij de satellietantenne geplaatst. Hoe korter de afstand, des te makkelijker de kabel kan worden verlegd. De montageplaat wordt met de meegeleverde Dekasyl MS op het dak gelijmd. Even laten drogen, en dan kan de schotel worden vast geschroefd met de kunststof plaat.

Tweede antennekabel

Stroom krijgt de draaieenheid van de huishoudaccu. De kabel wordt aangesloten op het centrale elektroblok. De monteur zorgt ook voor een koppeling met het contact, zodat de schotel automatisch inklapt zodra de motor wordt gestart. Een van beide coaxkabels is de belangrijkste en moet aan een televisietoestel uit Alphatronic’s SL-lijn worden aangesloten om de schotel aan te kunnen sturen. De tweede antennekabel kan worden aangesloten op een ander tv-toestel met geïntegreerde ontvanger. De Twin-LNB van de antenne stuurt wel dezelfde zender naar beide tv’s.

Het één-kabel-systeem werkt enkel met een tv-toestel uit de SL-lijn van Alphatronics. Mocht je later willen overstappen op een ander type tv, dan kun je een extern apparaat kopen om de koppeling te maken, de CAP-Converter van Kathrein. Je verliest dan wel een klein beetje gebruiksgemak.

Optionele W-LAN-adapter

Een interessante uitbreiding van het tv-systeem is de optionele W-LAN-adapter van ongeveer € 40. De USB-stick UFZ 131 stuurt het televisiebeeld door naar je smartphone of tablet. Zo kun je ook buiten onder de luifel naar je favoriete programma kijken. Het is dan niet mogelijk om tegelijkertijd op je tv te kijken.

App om signaalsterkte af te lezen

Om de connectie met je smartphone of tablet te maken, dien je eerst de app CAP-Control te installeren. Die is gratis voor Android- en iOS-toestellen. De app dient ook meteen als bedieningscentrale voor de satellietschotel. Je kunt bijvoorbeeld het richten monitoren en de signaalsterkte aflezen. Heel handig, de app bevat ook een lijst met alle Kathrein-servicepunten.

Als de app toegang heeft tot de locatievoorzieningen van je smartphone of tablet, vindt hij met hulp van het gps-signaal sneller de satelliet. Maar ook zonder gps klapt de antenne vlot in en uit: al na 35 seconden is de schotel volledig gericht. Inklappen gaat net zo snel. Kathrein’s tv-systeem kan bovendien aan het CI-Bus-systeem worden gekoppeld. Dan kun je de satelliet niet alleen aansturen met de afstandbediening en app, maar ook met het centrale bedieningspaneel van het voertuig.

Hobby is het eerste en voorlopig enige merk dat Kathrein’s tv-systeem aanbiedt als optie. Dit systeem is verkrijgbaar vanaf € 1.900, inclusief CI-Bus-verbinding.

Nog een één-kabel-systeem

Oyster Vision van Ten Haaft werkt ongeveer hetzelfde als het tv-systeem van Kathrein. Afhankelijk van de uitvoering controleer je de aansturing met het bedienelement of de afstandsbediening van de tv. Ook hier is er een app voorhanden. De clou van het Oyster Vision-systeem: er hoeft maar één kabel van het dak naar binnen te worden verlegd. Deze coaxkabel geeft het tv-signaal door, zorgt voor de aansturing van de antenne én voorziet de draaiunit van stroom. In tegenstelling tot de installatie van Kathrein heb je bij Ten Haaft wel een extern besturingsapparaat nodig, de zogenaamde Featurebox. Totaalprijs: vanaf ongeveer € 2.700.

Praat mee

Praat mee: Zo installeer je een tv-systeem op je kampeermiddel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht