ACSI FreeLife

Menu

Zelf een bus ombouwen tot camper, waarom doe je dat?

Met twee rechterhanden en genoeg tijd kan je een oud voertuig ombouwen tot jouw gedroomde camper. Joyce uit Gouda nam afscheid van de ‘kant-en-klare’ kampeermiddelen; zij toverde een bus van zeven meter om tot camper. Een interview met deze handige Harriëtte.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Bus ombouwen tot camper

Van kinds af aan staan de vakanties van Joyce in het teken van kamperen. Het bekende verhaal zoals het bij veel kampeerders begint: samen met je broer(s) en/of zus(sen) en ouders naar een Franse camping. Bij haar familie begon het met de vouwwagen, die later werd ingeruild voor de caravan.

Bus ombouwen tot camper met een Iveco Daily uit 2011 als basis

Tegelijkertijd kregen Joyce en haar broer hun eigen stekkie in de tent. “Het kamperen is altijd gebleven, met de tent of met de camper van een vriend. Een eigen camper stond altijd al op mijn verlanglijstje.” Zo gezegd zo gedaan. Joyce tikte een zeven meter lange Iveco Daily uit 2011 op de kop en bouwde hem zelf om tot camper.

Bus ombouwen tot camperIveco gestriptIveco gestript

Waarom heb je gekozen voor het zelf ombouwen van bus tot camper?

“Daar zijn meerdere redenen voor. Een kant-en-klare camper die aan mijn wensen voldoet, moet ik nog vinden. Als ik ‘m al zou kunnen vinden, kan ik ‘m waarschijnlijk niet betalen. Daarbij vind ik ‘fabriekscampers’ niet mooi, niet comfortabel en niet praktisch. De inrichting is totaal niet gezellig. Alles is hoogglans. De keuken is klein. Het zitgedeelte zit niet lekker en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vandaar dat ik een bus van zeven meter lang heb gekocht waarin ik al mijn wensen kwijt kan. Ik wakeboard veel dus ik heb wetsuits en andere spullen bij me die nat zijn, dus daar heb ik wat op bedacht. Ook mijn racefiets heeft een mooi plekje gekregen in de garage met zijn eigen fietsgoot. De fiets is zelfs bepalend geweest voor de hoogte van mijn bed.”

Bus ombouwen tot camper_balkenframeBalkenframe

Wat is de lastigste fase in het ombouwen tot (bus)camper? 

“Het vele denkwerk dat het kost. Er zitten heel veel uren onderzoek in. Ik schat dat dit net zoveel tijd kost als het bouwen zelf. Welke materialen kies je? Wat doe je op welk moment en hoe doe je dat het slimst? Dan denk je dat je aan alles hebt gedacht, en dan kom je tijdens het bouwen toch nog dingen tegen die beter anders kunnen en moet je weer een stapje terug doen. Dat vreet tijd, maar in de wetenschap dat het beter is voor het ombouwproces is het zeker de moeite waard.”

Wat voor materialen heb je gebruikt voor het ombouwen en in hoeverre heb je rekening gehouden met het gewicht?

“Gewicht is zeker belangrijk om op te letten. Zo heb ik gekozen voor populieren multiplex, dit is erg sterk materiaal maar ook erg licht en de zes millimeter variant is flexibel genoeg om mee te kunnen buigen met de kromming van de bus. Op het dak liggen flexibele zonnepanelen, deze zijn erg licht en zo plat dat ze geen extra luchtweerstand veroorzaken.

Bus ombouwen tot camper_ lijm aanbrengenLijm aanbrengen

Als het even kan vind ik het ook leuk om materialen te kiezen die zo natuurlijk mogelijk zijn. Zo heb ik voor de isolatie verschillende natuurproducten gebruikt, schapenwol, kurk en hennepwol. Bij de bouw is ook rekening gehouden met minimaal ruimteverlies door slim te bouwen en ook dit aspect mee te nemen in de materiaalkeus voor de afwerking. Op de vloer bijvoorbeeld ligt vinyl dat is gesneden uit één stuk, waardoor de vloer volledig waterdicht is. Het is slechts 4 millimeter dik en voelt comfortabel.”

Dossier Doe-het-zelf

Benieuwd wat er meer komt kijken bij zijn grote ombouwklus? In ACSI FreeLife 7-2019 kom je in het dossier Doe-het-zelf volop tips en inspiratie tegen als je er voor kiest om zelf een camper te bouwen.

Bestel magazine

Praat mee

 1. HE
  Hay van Emden

  Ik zou gaarne in contact willen komen met de bouwers van de Iveco buscamper Joyce uit Gouda.
  Ik ben aan het bekijken om ook een Iveco Daily L4H3 om te bouwen tot buscamper maar dan voor 4 slaapplaatsen met voorin een Hefbed.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Zelf een bus ombouwen tot camper, waarom doe je dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht