ACSI FreeLife

Menu

Wat te doen bij hagelschade?

Afgelopen woensdag zijn vakantiegangers aan het Gardameer opgeschrikt door een flinke hagelbui. Hagelstenen zo groot als golfballen kwamen met hoge snelheid naar beneden. Er is niks bekend over gewonden, maar de schade aan auto’s, caravan en campers liep wel in de papieren. Zijn er dingen die je kunt doen om schade te voorkomen of te beperken? Wij geven je een paar tips.

Auteur
Anouk Hulsman
Datum
hagelschade

Niets is zo grillig als het weer. Je hoopt misschien dat de zon flink schijnt, maar het weer kan overal, zo maar ineens, omslaan. Een hagelbui is vaak erg lokaal en daardoor helaas lastig te voorspellen. Ziet de lucht er dreigend uit, raadpleeg dan sowieso de weersvoorspellingen. Ook in het buitenland bestaat code geel of rood.

Video hagel bij het Gardameer

Hagelschade op de camping

Op de camping is natuurlijk er geen garage of carport in de buurt om je auto te parkeren, zoals thuis misschien wel het geval is. En voor de caravan en camper is het weer een ander verhaal.

 • Wat je nog kunt doen om de schade aan het dak enigszins te beperken is een stevig luchtbed op het dak van je auto, caravan of camper binden. Het dak is vaak het meest kwetsbare deel, net als de motorkap. Maak het goed vast met een touw of een spanband en het dak zal minder deuken krijgen.
 • Verzamel elektronische spullen en belangrijke documenten in een waterdichte tas.
 • Het klinkt logisch, maar denk eerst aan jezelf en je familie. Door de paniek gaan mensen soms naar buiten, maar een hagelsteen zo groot als een tennisbal wil je niet op je hoofd krijgen. Ga dus ergens schuilen, zeker als je in een tent kampeert. In het toiletgebouw of bij de receptie zul je niet de enige zijn.

Onderweg als het hagelt

Als je onderweg bent, probeer een viaduct of andere schuilplaats te vinden voor je auto, caravan of camper. Of rijd desnoods de vluchtstrook op als je plotseling geen hand meer voor ogen ziet. Het is vanwege de veiligheid sowieso een verstandig plan om niet de weg op te gaan als er hagel wordt voorspeld.

Schade aan je camper, caravan of auto?

Ziet je auto, caravan of auto er na een hagelbui uit als een poffertjespan? Balen. De eerste vraag is, kun je nog naar huis rijden? Schade aan het dak of aan andere delen van de carrosserie kan ook thuis worden hersteld.  Maar een kapotte voorruit moet je natuurlijk eerst laten repareren.

 • Neem altijd eerst contact op met de alarmcentrale. Zij kunnen je in contact brengen met lokale schadeherstellers, zodat je in ieder geval veilig aan hun terugreis kunt beginnen.
 • Maak altijd foto’s zodra de hagelbui voorbij is als bewijs.
 • Heb je een WA-verzekering? Dan is schade aan je auto, caravan of camper die is veroorzaakt door storm of hagel niet verzekerd. Vanaf een WA Plus beperkt casco verzekering ben je wél verzekerd voor deze schade.

Tips bij hagel op de camping?

Heb je zelf wel eens een hagelbui meegemaakt op de camping? Als je nog tips hebt, dan horen we die graag!

Praat mee

 1. h

  Heb altijd speciale antihagelhoes bij mij, mijn schoonzoon spant een fijnmazig net tussen de bomen rijd auto er altijd onder twee keer schade gehad omgeving nice. Caravans geen schade caravelair polyester dak en zijwanden.

  Reageer
  1
  0
 2. A

  Ik heb 2 x hagelschade aan caravan gehad. In beide gevallen had je geen kans het dak van de auto af te dekken.
  Het dak van de caravan is vervangen. De auto is helemaal herstelt via een speciale techniek. De putten worden eruit gemasseerd. Een verklaring had mijn verzekering niet nodig. Zij kunnen via de weersvoorspellingen van vandaag de dag precies zien waar het gehageld heeft. Neemt niet weg dat het verstandig is fotoos te maken.

  Reageer
  1
  0
 3. LL
  L.j. Ligtermoet

  Als je met hagelschade zit hou er dan rekening mee dat de verzekering bij herstel er vanuit gaat dat hij in de oorspronkelijke staat wordt gebracht. Vaak zijn die herstel kosten gelijk aan het plaatsen van een hagelbestendig dak. In ons geval waren de kosten voor een twee jaar oude knaus sport slechts 150 euro duurder.

  Reageer
  0
  0
 4. L

  Bij zo’ n enorme hagelbui hadden ook wij een grote schade aan onze camper. Maar de bui was heel plaatselijk. Wij hebben adressen van mede gedupeerden uitgewisseld. Bij de burgemester van het dorpje een verklaring gehaald. Daarin stond dat zijn dorp werd getroffen werd door een
  verwoestende hagelbui. De regionale krant gekocht met foto s. En natuurlijk zelf alles gefotografeerd. Her was voldoende overtuigend voor verzekering.

  verwoestende bui.

  Reageer
  1
  0
 5. W

  Ik heb altijd een stevige deken in de auto.
  Deze legt je over de dak van de auto of klem deze snel tussen de ramen. Een autodak repareren is mi de meest kostbare reparatie. Motorkap en ramen zijn vervangbaar, en zoveel tijd heb je niet als er een bui opsteekt.

  Reageer
  1
  0
 6. J

  Motorkap openzetten lijkt een goed idee en de motor zal het wel aankunnen Maar de bedrading en de slangen kunnen wel kapot Rijden is dan niet meer mogelijk Dus laat de motorkap dicht

  Reageer
  1
  0
 7. b

  voor de auto kun je de motorkap open doen de hagel heeft minder slag op de kap en de motor kan daar tegen

  Reageer
  0
  1

Praat mee: Wat te doen bij hagelschade?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht