ACSI FreeLife

Menu

Vermijd wachten bij grensovergangen

Door de verscherpte controles zijn lange rijen bij grensovergangen aan de orde van de dag deze zomer in Europa. Geen zin in? ACSI FreeLife geeft tips hoe je soepeltjes naar je kampeerbestemming reist.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
7
7
ReactiesPraat mee

Je zou bijna vergeten dat je ooit aan de grens je paspoort moest laten zien. Sinds het Verdrag van Schengen van 1990 zijn paspoortcontroles binnen de Europese Unie vrijwel verdwenen. Inmiddels staan er weer lange rijen voor nieuw geplaatste slagbomen. Vakantiegangers moeten daardoor rekening houden met wachttijden, vooral in weekeinden.

Vluchtelingencrisis

Vanwege de vele vluchtelingen die door Europa reizen, voeren Denemarken, Duitsland en Oostenrijk weer scherpere grenscontroles uit. Ook bij de Franse grenzen worden sinds de terreuraanslagen in Parijs de identiteitspapieren weer gecontroleerd.

Dit gebeurt vooral bij de grensovergangen van de snelwegen. Bij de kleinere grensovergangen wordt minder gecontroleerd naarmate ze verder van de grote grensovergangen af liggen. Als je naar Zuid-Europa reist moet je vooral op de terugweg rekening houden met mogelijk oponthoud; meestal komt dat door visuele controles.

Illegaal personenvervoer

Reizigers worden niet alleen aan de grensovergangen gecontroleerd, maar dit kan ook in een ruimer gebied aan weerszijden van een grens gebeuren. Vooral voertuigen met meerdere passagiers worden gecontroleerd als die naar het inzicht van de grensbeambten (in Nederland de marechaussee) geschikt zijn voor illegaal personenvervoer. Daardoor komen ook vakantiegangers in het vizier die met een caravan of camper op reis zijn.

Ook al kan de situatie in landen als Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Griekenland of Turkije gespannen lijken door de punctuele verslaggeving in de media, laat je daar niet door afschrikken. Ook dit jaar hoef je in de klassieke vakantieregio’s van Zuid-Europa niet op problemen te rekenen. Wel doe je er verstandig aan om als je door landen in het zuidoosten van Europa wilt rijden informatie in te winnen over de actuele situatie in de omgeving van de grenzen.

Bereid je voor

Je kunt hiervoor gebruikmaken van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de 24/7 BZ Reis app heb je altijd de meest actuele reisadviezen en de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. En met 1 druk op de knop heb je contact met het contactcenter van het ministerie: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Je kunt deze app downloaden van de voornoemde site. Verder geeft de ANWB reisinformatie en actualiseert de Duitse ADAC regelmatig de informatie over de grenssituaties in landen waar veel vluchtelingen doorheen trekken. De Oostenrijkse wegbeheerder Asfinag geeft op haar homepage informatie over wachttijden bij de grensovergangen.

Niet vrij overnachten

Vluchtelingen- en opvangkampen zijn niet in de buurt van vakantiegebieden; ze bevinden zich wel langs landsgrenzen. Over land per auto naar Griekenland moet worden afgeraden. Dit jaar kun je beter het veer tussen Italië en Griekenland nemen. Ook kun je beter niet vrij overnachten in de buurt van grenzen. Je doet er in grensgebieden goed aan naar een officiële camping te gaan; die gelden als veilig.

De Duitse politie adviseert om geen lifters mee te nemen als die geen geldige verblijfsvergunning in hun paspoort hebben. Dit geldt ook als je mensen mee over een grens neemt waar je bijvoorbeeld via een liftcentrale mee in contact bent gekomen. Je loopt anders bij aanhouding het risico voor een mensensmokkelaar te worden aangezien.

In Duitsland staat hier een gevangenisstraf tot vijf jaar op en in veel andere landen vallen zulke straffen nog hoger uit. En niemand wil uiteraard in zijn vakantie onvrijwillig op een politiebureau verblijven of nog erger in hechtenis worden genomen. Als je met een caravan op reis bent, word je aangeraden om na iedere pauze te controleren of je geen verstekeling aan boord hebt. En vooral bij de terminals van internationale ferry’s moet je heel goed opletten.

Wat betekent dit?

Het valt moeilijk te voorzien in welke richtingen de vluchtelingenstromen zich in de toekomst zullen gaan bewegen. Het lijkt vooral een kwestie van tijd voor de situatie in de Schengenlanden zich weer normaliseert en de grenscontroles verdwijnen. Al in maart van dit jaar waarschuwde de bevoegde eurocommissaris voor de negatieve impact van de grenscontroles op de economie.

Alleen al voor de sector toerisme werd gevreesd voor het wegvallen van circa 13 miljoen overnachtingen. Degenen die zich in het verleden niet lieten afschrikken door wachttijden van meerdere uren voor de tunnels in Oostenrijk zullen zich ook dit jaar niet laten afschrikken door de verscherpte controles. Vooral voor de terugreis moet je alleen wat meer tijd inplannen. Belangrijke tip: controleer voor je wegrijdt eerst of alle of de paspoorten of andere identiteitsbewijzen van je passagiers geldig zijn.

Dit kun je verwachten per land:

België/Frankrijk: de laatste tijd is er veel vertraging aan de grens tussen België en Frankrijk. Vooral op de route E17 Kortrijk – Lille.
Duitsland: verscherpte controles aan de grenzen met Oostenrijk en Tsjechië.
Oostenrijk: grotere drukte op de snelwegen bij de grensovergangen Salzburg, Suben, Kiefersfelden en Walserberg. Ook in de regio van Salzburg en Bad Reichenhall zijn er controles. Vertraging bij de grens met Hongarije.
Italië: Brennerroute, Pusterdal bij Sillian en de route Nauders-Reschenpass.
Slovenië: controles bij alle grensovergangen met Oostenrijk.
Kroatië, Bulgarije, Roemenië: houd rekening met wachttijden.
Servië: wachttijden bij de grensovergangen met Hongarije en Kroatië.
Macedonië: noodsituatie. Lange wachttijden aan de zuidgrens met Griekenland en de noordgrens met Servië.

Voor veerdiensten met Scandinavië moet je een geldig identiteitsbewijs tonen om op het schip te komen. Bij binnenkomst in Denemarken moet je wederom je ID tonen en Zweden controleert voertuigen op de Sontbrug.

Tekst: MPS, Marc Reichel

Praat mee

 1. T

  Wij zorgen ervoor om na 20:00 u bij een grens te zijn en overnachten dan ca 100/150 km voorbij de grens en rijden niet op vrijdag!
  2 voordelen: over het algemeen is het niet druk en als er file is is het qua temperatuur goed te doen.
  ( terug van Spanje naar huis: geen oponthoud gehad bij de grenzen. Wel veel politie op en langs de tolwegen) iedereen goede reis!

  Reageer
  0
  0
 2. F

  Thuisblijven, de VOORSPELBARE drukte vermijden door 1/2 dagen eerder/later vertrekken! Andere vakantiebestemming kiezen, er zijn nog genoeg mooie plekken waarbij je de Gottardtunnel kunt mijden Tenslotte is geduld hebben misschien een alternatief?

  Reageer
  0
  0
 3. H

  Wij zijn vanuit Maubeuge en Sedan zonder problemen de grens door gekomen. Geen controle of wat dan ook. Rijdt misschien minder snel, maar rijdt wel

  Reageer
  0
  0
 4. JL
  John Latten

  Hebben wij geen probleem mee als wij naar Duitsland gaan, kom iedere week in Duitsland en nooit gecontroleerd wonen 3 km van de grens af

  Reageer
  0
  0
 5. W
  W.Tersago

  Zijn pas terug van een Corsicareis. Bij het inschepen in Nice niet alleen ID-controle maar eveneens nazicht van kofferruimte en in de caravan of motorhome. Bij terugkeer in Bastia was het enkel steekproefgewijs. Alles verliep vlot, geen of heel weinig tijdverlies. Trajectcontrole is nu ook op de Franse snelwegen in gebruik. En toch zijn er nog steeds caravanners die tegen 120 km/u over de weg razen. Veel zien slingeren zonder zware gevolgen. Loont het deze risico’s te nemen?

  Reageer
  0
  0
 6. PD
  Patrick Debal

  Neem andere wegen als je niet aan de grenscontrole wil staan wachten de nationale wegen maar je rijd er een paar uren langer op maar let ook op er staan ook flitspalen op deze wegen

  Reageer
  0
  0
 7. R
  R.Bettman

  Ben in Mei al met vakantie geweest en toen was het nog niet zo erg. Wat wel is opgevallen, de vele vele snelheids controles op de Autoroute.
  Heel veel nieuwe kleine camera’s in de bermen. Soms aangekondigd maar veelal niet.
  Verder Laser controles die net achter een talud staan bij een brug. De motoragenten stonden er naast.
  Vooral bij wegopbrekingen staan camera’s die twee rijbanen kunnen fotograferen.
  Dus rijdt 70 dan wel 90 waar dit staat aangegeven. De rekening komt nu echt wel thuis sinds dit jaar.
  Doe hier Uw voordeel mee.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Vermijd wachten bij grensovergangen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation