ACSI FreeLife

Menu

Verbeter je slaapcomfort

Omgebouwde zitgroepen, slechte lattenbodems, middelmatige matrassen: slecht slapen kan diverse oorzaken hebben. Wat kun je doen om je slaapcomfort te verbeteren?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
slaapcomfort

Een vakantie pept je pas echt op als je goed slaapt. In nieuwe caravans en campers is het slaapcomfort een steeds groter aandachtspunt, maar heb je een fijn tweedehandsje dan moet je soms zelf aan de slag om de condities voor een goede nachtrust te verbeteren. En dat is heel goed mogelijk, maar je moet net even weten waar je rekening mee moet houden. ACSI FreeLife helpt je op weg.

Omgebouwde zitgroep

Als je ’s nachts op een omgebouwde zitgroep bent aangewezen, doet een op maat gesneden noppenmatras wonderen. Die zorgt voor een zachtere ondergrond en effent de lichte hoogteverschillen van de kussens die het bed vormen. Ook de spleten tussen de kussens storen een stuk minder.

Bij vaste bedden zijn er meer mogelijkheden om je nachtrust te optimaliseren. Niet alle caravans en campers hebben standaard een topbed aan boord, maar in bijna alle gevallen kun je het matras en de lattenbodem zelf upgraden.

Matras

Idealiter is het matras aangepast aan de persoon die erop slaapt. De hardheid wordt bepaald door je lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur en is niet gestandaardiseerd. Grofweg kun je uitgaan van de volgende waarden: tot 80 kilogram lichaamsgewicht is hardheid 2 (H2) het meest geschikt, tot 120 kilogram H3 en tot 140 kilogram H4.

Als je partner beduidend zwaarder of lichter is, kun je bij een beddenspecialist ook een matras laten maken met links en rechts een andere hardheid. Een matras met meerdere zones kan ook een zegen voor je nachtrust zijn. Zo’n matras is op sommige plekken zachter dan op de andere, zodat bijvoorbeeld je schouders en heup dieper wegzinken dan je hoofd en benen.

De zones worden gecreëerd door schuimwiggen in te lijmen of insnedes te maken. Hoe dieper de insnede, hoe zachter de zone. Het aantal zones zegt overigens niks over de kwaliteit van het matras, het gaat om de uitvoering. Voor een goede koudschuimmatras met zones en een soortelijk gewicht* van 40 betaal je tussen de € 400 en € 600.

*Het soortelijk gewicht (SG) bepaalt de elasticiteit. Het cijfer geeft aan hoeveel kilogram materiaal per kubieke meter is gebruikt. Hoe hoger de waarde, des te elastischer en stabieler de schuimstof. Goede schuimmatrassen hebben een SG van 40 of hoger.

5 Materialen op een rijtje

1

Koudschuim

Productiewijze:
Bestaat uit polyurethaanschuim, gemaakt van één blok of samengesteld uit meerdere stukken met verschillende hardheden (verlijmd).

Zonewerking:
Zones voor heupen, schouders, lendenstreek etc., meestal gecreëerd met insnedes.

Ventilatie:
Goed, dankzij de open poriën van het schuim.

Eigenschappen:
Relatief licht en elastisch, duurzaam.

2

Binnenvering

Productiewijze:
Schuim met een kern van springveren. Een variatie hierop zijn boxspringbedden, die bestaan uit een geveerde bedbodem en twee (dek)matrassen.

Zonewerking:
Zones worden gecreëerd door springveren met wisselende veerkracht of door een koudschuimlaag met zones.

Ventilatie:
Zeer goed dankzij de inherente holle ruimtes in het matras.

Eigenschappen:
Stevig en relatief voordelig, zwaarder dan schuimmatrassen, afwijkende formaten lastig te bestellen.

3

Pocketvering

Productiewijze:
Schuimstof met een kern van kleine springveren in pockets (zakjes).

Zonewerking:
Springveren met verschillende veerkracht zijn mogelijk en zorgen voor een betere aanpassing aan het lichaam.

Ventilatie:
Zeer goed dankzij de inherente holle ruimtes in het matras.

Eigenschappen:
Hoge veerkracht en goede ondersteuning dankzij het grote aantal springveren.

4

Latex

Productiewijze:
Natuurlatex is gemaakt van caoutchouc (rubber), maar gangbare latexmatrassen bevatten altijd ook synthetische latex, dat meer ademt dan natuurlatex en bijna dezelfde puntelasticiteit bereikt.

Zonewerking:
Door verschillende hardheden in het matras past het zich optimaal aan aan de vorm van het lichaam.

Ventilatie:
Niet zo goed, vanwege de dichtheid van het materiaal.

Eigenschappen:
Zeer duurzaam, duur, zwaar.

5

Visco-eleastisch schuim

Productiewijze:
Meestal opgebouwd uit twee lagen omdat dit type een stevige bodem behoeft. Bij lage temperaturen reageert het schuim op lichaamswarmte, bij hogere temperaturen is het zeer zacht.

Zonewerking:
Het schuim past zich door speciale eigenschappen aan aan de vorm van het lichaam.

Ventilatie:
Minder goed, omdat het schuim een erg hoge dichtheid heeft.

Eigenschappen:
Duurzaam, sterk afhankelijk van de temperatuur, bij warmte zeer elastisch, keihard bij temperaturen onder de 16 graden.

Je matras bepaalt voor zo’n 70 % je slaapcomfort. De resterende 30 % komt op het conto van de bedbodem, meestal een lattenbodem. Caravans en campers hebben standaard vaak een bodem met te veel afstand tussen de latten. Dat schaadt het matras, dat zich tussen de latten door drukt. Een speciaal tussenrooster kan dan uitkomst bieden.

Nog beter dan een lattenbodem is een bedbodem met schotels. Voor een tweepersoonsbed betaal je dan vanaf € 200. Bedbodems zijn overigens ook belangrijk voor de ventilatie en de afvoer van vocht. Is er maar beperkte hoogte boven het bed, dan kun je in plaats van een bodem opteren voor zogenaamde spacer fabric, een stof met een driedimensionale structuur die zorgt voor optimale ventilatie. Dan staat niets een gezonde nachtrust meer in de weg.

Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel, foto’s: Ingolf Pompe

Praat mee

 1. W

  Wij slapen op een omgebouwde zithoek hebben een topping er bij gelegd
  Slaapt perfect
  Moet er wel bij vermelden dat deze zithoek niet telkens omgebouwd hoeft te worden

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Verbeter je slaapcomfort

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht