ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zinvol om ventilator achter de koelkast te plaatsen?

Kees van der Zwan uit Zeist wil weten of het zinvol is om de koelkast in zijn camper met een ventilator te verkoelen. “Via internet en YouTube vind je vrij gemakkelijk doe-het-zelf-setjes voor het aanbrengen van een ventilator achter de koelkast om in tijden van warmte de koelribben te koelen. Maar mijn dealer zegt dat dit niet nodig is, omdat het nauwelijks helpt. Heeft hij gelijk?”

Auteur
Joop Stam
Datum
10
10
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Ik neem aan dat het hier gaat over een trio-absorptiekoelkast. De koelprestatie is volledig afhankelijk van het afvoeren van warmte van de condensor (de koelribben aan de achterkant van de kast). Het monteren van een ventilator heeft alleen zin als de dan aangezogen omgevingslucht de condensor verder afkoelt dan met de bestaande koellucht.

Alle beetjes kunnen toch helpen

De buitenluchttemperatuur is voor het koeleffect een bepalende, maar onzekere factor. Wanneer de kast goed is ingebouwd met voldoende toe- en afvoer van koellucht zal de prestatie over het algemeen niet echt verbeteren met een ventilator. Maar door extra luchtverplaatsing kunnen alle beetjes toch helpen. Aansluiting van de koelkast op netspanning heeft de voorkeur boven aansluiting op gas, omdat de gasvlam iets meer warmte op de verkeerde plek genereert.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. W

  Ik heb ongeveer 30 jaar ervaring met ene ventilator achter de koelkast in een caravan. Ongeacht de plaatsing draagt een ventilator die warmere lucht uitblaast altijd bij aan het creëren van een luchtstroom. Er ontstaat een delta T. Een ventilator is zeker aan te bevelen als de koelkast aan de wegzijde is geplaatst, waar meestal zonnescherm aanwezig is.

  Reageer
  0
  0
 2. wB
  w. Bankers

  Helpt zeer zeker voorheen bij nieuwe Hymer camper bleven ijsco’s op stand 5 niet bevroren en werden zacht. Nu met ventilator bij 30+ graden en camper in volle zon zelfs op stand 1 en 2 blijven ze goed bevroren. Scheelt ook aanzienlijk aan gasverbruik als je niet aan de stroom staat

  Reageer
  0
  0
 3. E

  Roosters boven en onder verwijderen, ideale oplossing. Nuttig om jaarlijks te stofzuigen.

  Reageer
  1
  0
 4. AN
  Aad Nootebos

  Voordat ik (vele jaren geleden) een ventilator inbouwde werd het aanrechtblad warm, dus steeg de temperatuur in de caravan. Vooral bij warm weer vervelend. Met een temperatuurafhankelijke weerstand heb ik een schakeling gemaakt die ervoor zorgt dat het toerental van de ventilator altijd optimaal is.

  Reageer
  0
  0
 5. C
  Christian

  Helpt zeker. Dubbele ventilator besteld in Duitsland, zelf gemonteerd en koelt nu als nooit tevoren. Op halve stand is de frigo ongelooflijk koud te krijgen. Doen!

  Reageer
  0
  0
  1. JV
   Jef Van de Vijver

   Dag Christian,
   Welk type ventilator en waar heb je dat besteld en is het goed te doen om het zelf te installeren ?

   Reageer
   0
   0
 6. D

  Geplaatst, getest, gemeten het maakt zeker een verschil. Plaats ook een thermostaat in de voeding. Plaats deze thermostoot vlak boven de condensor voor gereguleerde werking

  Reageer
  0
  0
 7. W

  nadat we een (dubbele) ventilator hebben laten monteren zijn de koel problemen , die ontstonden tijdens zeer warme omstandigheden, opgelost.

  Reageer
  0
  0
 8. J

  Wij halen de rooster uit de behuizing voor meer koeling

  Reageer
  0
  0
 9. GK
  Gerard Kuitems

  Een ventilator die voor de luchtinlaat blaast ,zal een flinke luchtstroom op gang brengen en de radiator koelen. Improviseer een plateautje waar de blazer op kan staan. Blokkeer de circulatie niet ,maar zorg voor een geforceerde luchtstroom

  Reageer
  2
  0

Praat mee: V&A: Zinvol om ventilator achter de koelkast te plaatsen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht