ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zinvol om ventilator achter de koelkast te plaatsen?

Kees van der Zwan uit Zeist wil weten of het zinvol is om de koelkast in zijn camper met een ventilator te verkoelen. “Via internet en YouTube vind je vrij gemakkelijk doe-het-zelf-setjes voor het aanbrengen van een ventilator achter de koelkast om in tijden van warmte de koelribben te koelen. Maar mijn dealer zegt dat dit niet nodig is, omdat het nauwelijks helpt. Heeft hij gelijk?”

Auteur
Joop Stam
Datum
10
10
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Ik neem aan dat het hier gaat over een trio-absorptiekoelkast. De koelprestatie is volledig afhankelijk van het afvoeren van warmte van de condensor (de koelribben aan de achterkant van de kast). Het monteren van een ventilator heeft alleen zin als de dan aangezogen omgevingslucht de condensor verder afkoelt dan met de bestaande koellucht.

Alle beetjes kunnen toch helpen

De buitenluchttemperatuur is voor het koeleffect een bepalende, maar onzekere factor. Wanneer de kast goed is ingebouwd met voldoende toe- en afvoer van koellucht zal de prestatie over het algemeen niet echt verbeteren met een ventilator. Maar door extra luchtverplaatsing kunnen alle beetjes toch helpen. Aansluiting van de koelkast op netspanning heeft de voorkeur boven aansluiting op gas, omdat de gasvlam iets meer warmte op de verkeerde plek genereert.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Confidental Infomation