ACSI FreeLife

Menu

V&A: Toegelaten massa laten verlagen in België

Auteur
Joop Stam
Datum
11
11
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Alain Debels uit Oostkamp

Ik heb een Fendt caravan en vroeg me af waar je in België terecht kunt om de maximaal toegelaten massa officieel te verlagen van 1500 naar 1400 kg. Op die manier zou ik een nieuwe auto kunnen kopen met 100 kg meer aan totaal gewicht en toch onder de 3500 kg blijven, waarmee er nog met een rijbewijs B gereden mag worden.

Antwoord van Joop

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. In België zal er ongetwijfeld iets vergelijkbaars als de RDW bestaan en die zouden je zeker verder kunnen helpen. Daarnaast kan de caravandealer of importeur je zeker helpen.

Wat ik wel kan zeggen is dat een ondermaatse trekker geen absolute garantie is voor een optimale combinatie. Het is geen groot probleem voor een ritje van Brussel naar Knokke, maar op de lange termijn is het zeker niet aan te raden. Het is misschien beter om geld te investeren in het behalen van het E achter B rijbewijs in plaats van te rommelen aan de toegelaten massa van de caravan.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

Praat mee

 1. J

  En hier een e-mail adres. Ik hoop dat deze mensen je verder kunnen helpen

  help.div@mobilit.fgov.be

  vrgr

  JT®

  Reageer
  0
  0
 2. J

  @ Alain Debels,

  Wellicht kom je via deze site verder:

  http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving

  Succes

  JT®

  Reageer
  0
  0
 3. J

  gewoon als reactie op deze topic, ik ga proberen hem weer op te zoeken

  Reageer
  0
  0
 4. J

  Het belangrijkste antwoord ontbreekt nog. Ik heb in een korte mail verwezen naar de Belgische tegenhanger van de RDW
  Graag die ook nog plaatsen
  vrgr
  JT®

  Reageer
  0
  0
  1. Dat mailtje heb ik helaas niet terug kunnen vinden. Naar welk adres is het gestuurd? Zou je dat hier als reactie kunnen plaatsen?

   Reageer
   0
   0
 5. JS

  Dit gaat wel een beetje tegen mijn principe in van: “Zoveel mogelijk bagage en gewicht in de auto om de caravan zo min mogelijk te belasten”. Dat is gunstig voor de stabiliteit van de combinatie.

  Bij een caravan die gewogen 1500 kg op schaal brengt, hoort een trekauto die minimaal 1800 kg weegt, inclusief bagage en inzittende. Dat is voor mij een minimum waarde, hoe meer hoe beter. ’n Paar honderd kilo meer in de auto is alleen maar goed.

  Naar 2000 kg terug-keuren is in uw geval dus geen probleem, maar om het als algemene regel te propageren… ? Verder ben ik van mening dat juist de opleiding voor E-achter-B waar ook achteruit rijden en andere rijvaardigheden aan de orde behoren te komen, bijzonder nuttig is.

  Zeker met combinaties die in de orde van 3,5 ton treingewicht zitten.Ik zie teveel caravanners die de meest elementair handelingen niet beheersen.

  Reageer
  0
  0
 6. J

  Een aanvulling op bovenstaand antwoord.
  Indien mogelijk zou je ook kunnen overwegen om het toegestaan auto gewicht wat te verlagen. Dit laatste heb ik gedaan. Caravan 1500 kg en auto 2015 kg
  (toegest) en dus auto laten terugkeuren naar 2000 kg.
  Heb je bv een auto met 600 kg laadvermogen en zit je er doorgaans maar met 2 personen in plus wat bagage, dan zou je deze methode kunnen overwegen.
  Voordeel is dan dat je er ook een andere caravan van 1500 kg achter kunt hangen.
  Succes

  Reageer
  0
  0
 7. JS

  Inderdaad, dit had ik zo niet begrepen. Sorry. Mens is nooit te oud om te leren.

  Voor mij is het een wat vreemde handelswijze. Proberen om door verlagen-op-papier van het laadvermogen van of caravan of auto de E-achter B grens van 3500 kg treingewicht te omzeilen. Daar komt het feitelijk op neer. Ongetwijfeld ook in België mogelijk. (In ons land kan dat bij de RDW, ik denk dat het zelden voorkomt).

  De vraag was…bij welke instantie kan dat in België. Ik weet dat echt niet… Dat was ook mijn antwoord.

  Blijft dat de investering naar E-achter -B- de eenvoudigste weg is. Zo lastig of duur is dat niet. In ons land kan dat in een dag geregeld worden. Dan hoef je niet aan de papierwinkel van auto of caravan te sleutelen (bij verkoop begrijpt de volgende eigenaar er waarschijnlijk niets van).

  Reageer
  0
  0
 8. J

  Ik snap het antwoord van Joop niet, Alain Debels geeft duidelijk aan dat hij het toegestaan caravan gewicht wil verlagen omdat hij een ZWAARDERE auto wil kopen en het totaal toegestaan gewicht toch onder de 3500 kg wil hebben.
  Ik denk dat Joop de vraag niet goed gelezen/begrepen heeft.
  vrgr
  JT®

  Reageer
  1
  0
 9. J

  Alain Debels, stel je vraag aub op http://www.caravantrekker.nl dan krijg je daar antwoord.
  Ik heb op deze site een goed antwoord gegeven alsmede de link naar een Belgische site waar je terecht kunt.
  Maar mijn antwoord wordt verwijderd, dus hier komen we niet verder.
  vrgr
  JT®

  Reageer
  0
  0
  1. Onze excuses; we hebben gisteren een back-up van een paar dagen geleden moeten terugzetten en daardoor zijn enkele reacties verloren gegaan. Ook de antwoorden van Joop op jouw terechte opmerkingen. Die plaatsen we morgen nogmaals. En dan zetten we ook jouw eerste reactie terug.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Toegelaten massa laten verlagen in België

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation