ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kapotte omvormer

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Eric Peeters uit Aartselaar

Mijn omvormer is stuk gegaan, door simpel van de ene plaats naar de andere plaats te gaan op dezelfde camping. Ik had mijn watertank gevuld en de pomp ervan even eruit gehaald om te vullen waarna het stukging. Hoe kan dit gebeuren?

Is het niet mogelijk om een zekering te plaatsen voor de omvormer zodat men alleen een andere zekering moet vervangen? Dit euvel heeft mij 635 euro gekost.

Antwoord van Joop

Het verplaatsen van de caravan op zich kan niet de reden zijn van het defect raken van de omvormer. Het falen zal dus een andere oorzaak hebben, er moet simpel gezegd nog iets anders misgegaan zijn.

Het ondeskundig demonteren van de waterpomp en daarna verkeerd aansluiten kan een oorzaak zijn. Misschien is er daarbij kortsluiting gemaakt. De uitgang van een gebruikelijke omvormer is standaard gezekerd, soms zelfs in meerdere groepen. Bij kortsluiting gaat alleen de betreffende zekering eruit.

De omvormer is ook primair gezekerd, en vaak is daarnaast een aardlekschakelaar aanwezig. Bij de reparatie is het waarschijnlijk door een extreem duur exemplaar vervangen, of de reparateur heeft niet helemaal netjes gehandeld.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JR
  Jan Rosmolen

  Ook wij hebben een kapotte omvormer in onze Elddis caravan die sluiting in het laadgedeelte veroorzaakt. Als overwinteraar in Spanje hebben wij een goed advies van onze dealer gekregen om hier een eenvoudige druppel lader te kopen (€. 79.00). Deze hebben we op de accu continue aangesloten en dit houdt de spanning al vele maanden keurig tussen de 12.3 en 13.5 V. Benieuwd zijn we wat de reparatie /vervanging straks zal kosten?

  Reageer
  0
  0
 2. RG
  Richard Geervliet

  Ik heb een vrij grote omvormer. Ook deze maakte sluiting in het laadgedeelte voor de beide accu.s in de camper. Mijn garage adviseerde.mij een losse lader te kopen en de omvormer te laten zitten. Dus de helft afsluiten. Kosten 250 euro. En geen 650. Trouwens de garagehouder gaf aan een nieuwe te plaatsen voor 550 euro. Is ook nog altijd 100 euro goedkoper.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Kapotte omvormer

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht