ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kan camping het aantal ampère verhogen?

Kan de campingeigenaar het aantal ampère ook verhogen en wat moet hij daarvoor doen? Dat vraagt Willem uit Utrecht zich af.

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Zeker wel. Maar of de campingbeheerder dat wil en zal doen, hangt van een aantal factoren af. De maximaal ter beschikking staande hoeveelheid stroom (ampèrage) aan de stroompaal hangt in eerste instantie af van de gemonteerde zekering.

Het is technisch mogelijk deze te verzwaren, bijvoorbeeld van 6 naar 10 ampère. Soms moet daarvoor nog meer in de kast aangepast worden. Voor een enkele aansluiting is dat doenlijk, maar wanneer alle stroomafnamepunten op een camping opgewaardeerd zouden moeten worden heeft dat consequenties voor de bedrading van het grondnet.

Zwaardere bedrading nodig

Hoger verbruik vraagt om een zwaardere bedrading. Dat kost graafwerk, overlast en geld! Een verhoging van het ampèrage heeft natuurlijk ook verhoging van het verbruik tot gevolg. Sommige campings zijn zo modern dat ze per plaats een verbruiksmeter hebben. Dan is het gemakkelijk, want de verbruiker betaalt. Vaak is dan het beschikbare ampèrage al hoog genoeg.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JM
  Jan Meijer

  De camping is ook afhankelijk van de aansluiting van de netbeheerder.
  Als door de verhoging van het aantal benodigde ampères uitgaat boven de netaansluiting wordt het voor de camping een erg dure zaak. Deze zal daar voor een individueel geval niet open voor staan.

  Reageer
  0
  0
 2. JH
  Jan Albert de Haan

  Ik zou Joop adviseren eens een bezoek te brengen aan camping de Flierweide in Bathmen. Daar kan de beheerder (dhr. Flierman) m.b.v. zijn smartphone per aansluiting de max. stroomsterkte aanpassen. Lijkt me ook een interessant onderwerp voor FreeLife.

  Reageer
  2
  -1
  1. WB
   Wim Berrevoets

   Niettemin moet de bekabeling, alsook de in het circuit aangebrachte zekering, de ev. verhoging van het ampèrage toelaten.

   Reageer
   2
   0

Praat mee: V&A: Kan camping het aantal ampère verhogen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht