ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kan camping het aantal ampère verhogen?

Kan de campingeigenaar het aantal ampère ook verhogen en wat moet hij daarvoor doen? Dat vraagt Willem uit Utrecht zich af.

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Zeker wel. Maar of de campingbeheerder dat wil en zal doen, hangt van een aantal factoren af. De maximaal ter beschikking staande hoeveelheid stroom (ampèrage) aan de stroompaal hangt in eerste instantie af van de gemonteerde zekering.

Het is technisch mogelijk deze te verzwaren, bijvoorbeeld van 6 naar 10 ampère. Soms moet daarvoor nog meer in de kast aangepast worden. Voor een enkele aansluiting is dat doenlijk, maar wanneer alle stroomafnamepunten op een camping opgewaardeerd zouden moeten worden heeft dat consequenties voor de bedrading van het grondnet.

Zwaardere bedrading nodig

Hoger verbruik vraagt om een zwaardere bedrading. Dat kost graafwerk, overlast en geld! Een verhoging van het ampèrage heeft natuurlijk ook verhoging van het verbruik tot gevolg. Sommige campings zijn zo modern dat ze per plaats een verbruiksmeter hebben. Dan is het gemakkelijk, want de verbruiker betaalt. Vaak is dan het beschikbare ampèrage al hoog genoeg.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.