ACSI FreeLife

Menu

V&A: Bestelbus ombouwen

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Johan Niewöhner uit Berghem

Ik heb een bestelbus Hyundai H200 met dubbele cabine. Voor de belasting heb ik een vrijstelling, wegens invaliditeit van mijn vrouw. Mag ik mijn bus zomaar ombouwen tot camper, zonder er meteen een camperkenteken voor aan te hoeven vragen? Met andere woorden: mag de bestaande inrichting zomaar veranderd worden? De bus voldoet dan waarschijnlijk niet meer aan het bedrijfswagen kenteken, maar is dat nodig als je een vrijstelling hebt in verband met invaliditeit?

Antwoord van Joop

Wanneer je niet aan alle eisen voor een kampeerauto voldoet, heb je geen camper. De kenmerken van een camper zijn een vaste kookinrichting en vaste zit/slaapplaatsen.

Zo mag je bijvoorbeeld wel een kastje inbouwen, maar niet het schot verwijderen of naar achteren verplaatsen (en eventueel juist wel naar voren). Ook mag je los een tafel, stoelen, bed enzovoort als lading vervoeren. Dat houdt in dat ze wel zijn vastgezet voor het transport, maar niet als inrichting van het voertuig. Het vervoer van deze attributen als lading heeft geen enkele invloed op de inrichting van de auto.

Er rijden veel zogenaamde ‘grijs-kenteken’ voertuigen rond (bedrijfswagens die voldoen aan de Nederlandse fiscale eisen van bestelwagens, red) met kastjes, werkbanken, extra verlichting en bijvoorbeeld de gelegenheid om handen te wassen. Dit zijn nog steeds geen campers.

Als je dus geen camper bouwt, dan verandert er voor jou niets qua vrijstelling. Ik kan niet precies inschatten welke wensen/eisen je hebt in verband met de invaliditeit van je vrouw, dus ik zou het in deze richting zoeken. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de RDW.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. @t
  @camper_toerist

  Maar als je volgens de regels van de belastingdienst tot echte camper verbouwt, betaal je plots maar een kwart van de wegenbelasting (misschien iets meer doordat je gewicht hoger wordt). Loont dus de moeite om te kijken of je het niet zo kunt doen.
  Kijk even op camperforum.nl, daar zitten veel mensen die hier ervaring mee hebben.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Bestelbus ombouwen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht