ACSI FreeLife

Menu

Update: Wateroverlast Europa

De hevige regenval in het midden en zuidoosten van Duitsland en in het Alpengebied zorgt er nu al bijna twee weken voor dat grote gebieden in Centraal-Europa onder water staan.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Freelfe artikel hoog water

Met man en macht wordt gewerkt om het stijgende water buiten te houden. Bepaalde delen van Europa zijn al bezig met schoonmaken en opruimen maar in andere gebieden zijn er nog steeds problemen.

Hoe is de situatie in Duitsland?

De wateroverlast heeft zich verplaatst naar het noorden en oosten van Duitsland. De Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Saksen, Nedersaksen, Brandenburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern hebben last van overstromingen door de rivier de Elbe en de zijtakken van die rivier. Diverse plaatsen zijn getroffen. De steden Bitterfeld en Maagdenburg in Saksen-Anhalt staan deels onder water. Bij de plaats Fischbeck heeft een dijk het begeven en is een groot deel van het achterland onder water komen te staan. Stroomafwaarts in de stad Lauenburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein is het waterpeil in de Elbe in de nacht van maandag op dinsdag wederom met meer dan 10 centimeter gestegen. Hierdoor is de oude binnenstad van Lauenburg, ten zuidoosten van Hamburg, ondergelopen.

Houd er rekening mee dat door de wateroverlast in Duitsland veel wegen nog steeds afgesloten of gedeeltelijk dicht zijn. De A3 Passau – Neurenberg is in beide richtingen dicht tussen Garham/Vilshofen en Straubing, er is een omleiding vanaf Aiterhofen over de B20. Op de A9 Halle/Leipizig richting Berlijn is bij Dessau slechts één van de drie rijstroken open. Op de A92 München <> Deggendorf is de aansluiting met de A3 richting Passau of Neurenberg nog dicht.

Wateroverlast in Tsjechië en Oostenrijk

Ook in Tsjechië zijn er plaatselijk nog steeds versperde of dichte wegen door de wateroverlast. Op de A17 van Dresden in Duitsland naar Praag in Tsjechië is bij de grensovergang bij Breitenau veel wateroverlast. De grensovergang is wel open, maar de even verderop gelegen D8 is bij Teplice wel afgesloten. Ook rond Praag zijn de problemen groot doordat het waterpeil van de Moldau ook flink is gestegen. De Moldau staat in verbinding met de Elbe. Behalve Praag kunnen er problemen zijn rond Pilsen, Karlstejn, Ústí nad Labem, Decin, Hřensko, Czech Budejovicel, en Czech Krumlov.

In Oostenrijk zijn alle snelwegen begaanbaar. Maar in Boven-Oostenrijk zijn nog wegen dicht in het Salzkammergut, het merengebied bij Salzburg en langs de Donau en de Inn. In Beneden-Oostenrijk is er nog overlast rond Krems en in Tirol is tussen Innsbruck en Schönberg de B181 dicht. Omrijden kan hier via de A13. Plaatsen als Kaprun en Zell am See zijn wel weer bereikbaar, de regio Pinzgau heeft het ergste gehad.

Hongarije en Slowakije

Hongarije en Slowakije zijn inmiddels ook getroffen door de wateroverlast. In Slowakije daalt het waterpeil en is het grootste gevaar geweken. In Hongarije wordt nog hard gewerkt tegen het wassende water. Het water van de Donau zakt hier langzaam. In Budapest is de hoogste stand bereikt, maar de Donau krijgt nu ten zuiden van Budapest met wateroverlast te maken. De noodtoestand is uitgeroepen voor de gebieden: Györ-Moson-Sopron, Komárom-Esztergon, Pest en sommige wijken in Budapest. De autosnelwegen zijn normaal te berijden maar een aantal lokale wegen (nr’s 1, 2, 10,11, 12, 14 en 55) langs de Donau zijn dicht.

Informatie over hoog water en overstromingen

Voor actueel nieuws over versperde wegen in Duitsland kijk je op HochWasserZentralen.de. Voor Oostenrijk is hier  informatie beschikbaar. Voor Tsjechië is deze website beschikbaar. In het Tsjechisch, maar je kan op de kaart wel zien welke wegen dicht zijn.

Campings in Nederland

In Nederland is de hoogste stand van NAP +13,62 meter vorige week bereikt en inmiddels is de waterstand bij Lobith gedaald tot onder de NAP +13 meter. Het goede nieuws is dus dat de waterstanden aan het dalen zijn. Als de gemeten waterstand van de Rijn bij Lobith terug is naar 12,00 meter boven NAP vallen de uiterwaarden droog. Rijkswaterstaat verwacht dat de daling de komende dagen verder doorzet, maar kan mogelijk iets vertragen door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland. De daling van de waterstanden zal zich verplaatsen door het land via de Rijn en zijtakken (Waal en IJssel) richting Noordzee en IJsselmeer.

Ook de daling van het peil van de Waal zet voort en de verwachting is dat binnen twee weken op de getroffen campings weer caravans en tenten welkom zijn. Zo gaat camping De Grote Altena in Oosterhout op 20 juni weer open. Camping Waalstrand in Gendt gaat op 15 juni weer open voor kampeerders.

Tips

Is de camper of caravan ingepakt voor de kampeervakantie? Check voor vertrek naar Centraal-Europa of de actuele stand in het gebied waar je gaat kamperen. Rijd in de getroffen gebieden ook niet op de navigatie maar volg borden waarop omleidingen worden aangegeven. Houd er rekening mee dat het hier drukker kan zijn.

Zelf hinder ondervonden van het wateroverlast? Wij horen het graag. Ook actuele, aanvullende informatie is meer dan welkom.

Praat mee

  1. pl
    pierre lens

    wij laten ook weten dat camping hinderderbrucken in kempten bij bingen maar een paar plaatsen vrij heeft inverband wateroverlast. (…) dit zou ook nog even duren voordat alles weer normaal is, water stond ongeveer 60 cm hoog op de campingplaatsen.

    Reageer
    0
    0
  2. Camping Papillon laat weten dat de problemen in het noorden van Tsjechië (Reuzengebergte) al zijn opgelost. En de camping is droog gebleven!

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Update: Wateroverlast Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht