ACSI FreeLife

Menu

De leukste stadjes in de Piëmont

Oude stadsmuren met idyllische poortjes, kronkelende straatjes met hier en daar een terrasje of een pleintje; dat is wat je in veel dorpjes en stadjes in de Piëmont tegenkomt. Maar welke zijn het leukst?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Arona

Aan het Lago Maggiore ligt het sfeervolle stadje Arona. De kleine haven, gezellige boulevard en het grote park dat ligt op een heuvel, maakt het een leuk stadje om te bezoeken. Wandel door de middeleeuwse straatjes naar het Piazza del Popolo, het hart van de stad. Op het plein valt één gebouw direct op; de Casa del Popolo. Loop eens onder de bogen van het pand door en waan je voor even in die middeleeuwse tijd. Elke derde zondag van de maand staat het plein in het teken van de antiekmarkt.

Chianale

Vrijwel tegen de grens met Frankrijk ligt het pittoreske bergdorpje Chianale. Het dorpje ligt op maar liefst 1800 meter hoogte. Bezoek je Chianale, dan kun je tegelijkertijd genieten van de zuivere berglucht. Het dorpje is opgesplitst in twee delen, die met elkaar verbonden zijn met een brug. Onder de brug stroomt het bergwater weg richting het Lago di Castello. De combinatie van de historische pandjes tegen de bergtoppen op de achtergrond, geven het dorpje een bijzondere sfeer. Chianale is bovendien een van de borghi più belli d’Italia: 211 dorpjes die officieel tot de mooiste van Italië behoren. Elf van de 211 dorpjes liggen in de Piëmont.

Alba

Je kunt je smaakpapillen goed aan het werk zetten in Alba. Naast dat het stadje bekend staat om zijn wijnen, is het ook de truffelhoofdstad van de Piëmont. Het centrum is voor een groot gedeelte autovrij, wat struinen over pleintjes en langs de fonteinen alleen maar aangenamer maakt. Stap binnen bij een van de enotheken (wijnlokalen) om de smaak van de regio te proeven. Kenmerkend zijn de torens die op veel plekken boven de stad uit steken. Alba heeft trouwens het enige driesterrenrestaurant in de omgeving, het Piazza Duomo.

Barolo

Dit wijnstadje (van de Barolowijn), gelegen in het zuidwesten van de Piëmont, is met zijn bloemetjes en sierlijke, mooi gedecoreerde gebouwen niet alleen leuk om voor de smaakvolle wijnen te bezoeken. Ook je ogen kun je er goed de kost geven. Al is het gemakkelijk om de weg naar de enotheken te vinden. De wijngaarden waar je vanuit Barolo zicht op hebt, zijn een van de beroemdste van de wereld. Het kasteel dat boven de wijngaarden uitsteekt, behoort toe aan de Faletti-familie. Je kunt er het wijnmuseum bezoeken en er is een wijnkelder en enotheek. Geen wijnliefhebber? Gelukkig draait het stadje niet alleen om wijn en speelt ook de hazelnotenproductie er een grote rol.

Orta San Giulio

Vanaf het Piazza Mario Motta in Orta San Giulio heb je een prachtig uitzicht op het Lago d’Orta. Het is dan ook niet voor niets dat dit plaatsje, net als Chianale, is opgenomen in de borghi più belli d’Italia. Het stadje is gelegen op een schiereiland en voor een groot gedeelte autovrij. In de smalle straatjes die parallel lopen aan het water kun je allerlei regionale producten kopen. Heerlijk voor op de camping, maar natuurlijk net zo lekker om mee naar huis te nemen als souvenir. Bijna op de punt van het schiereiland ligt Villa Motta, vooral bekend om zijn prachtige tuinen, die je overigens ook kan bezoeken.

Wil jij weten welke dorpjes de testteams van de ACSI FreeLife TestTour bezoeken? Volg ze op de voet!

Praat mee

Praat mee: De leukste stadjes in de Piëmont

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation