ACSI FreeLife

Menu

Fietsroutes in pittoresk Piëmont

logo ACSI FreeLifeTestTour bPiëmont is echt een prachtig gebied om met de fiets te ontdekken. Je hebt de plattere gedeelten in de dalen, zoals de Povlakte, waar uitgestrekte boomgaarden liggen. De heuvelachtige landschappen met wijngaarden, bossen, karakteristieke dorpjes en kastelen zijn ook goed te bewonderen vanaf het zadel van een wielrenfiets, mountainbike of e-bike.

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
fietsroutes Piëmont

Op het programma van het Testteam Actievelingen staat een van de bekendste routes van Piëmont.  Joop en Hanneke leggen namelijk met een e-bike een deel van de Via del Sale (Zoutroute) af. Dit traject van zo’n 60 kilometer, gelegen op de grens van Italië en Frankrijk, loopt van Limone Piemonte naar Monesi.

Muilezels over bergkammen

De naam van de route komt niet uit de lucht vallen. In de late Middeleeuwen liepen handelaren naast muilezels bepakt met allerlei handelswaren, waaronder het waardevolle zout, vanuit havenstad Nice naar Turijn. Vast onderdeel van deze route waren de bergkammen van de Via del Sale.  In de 16e eeuw werden de wegen verbreed en omgevormd tot militaire wegen om de vele forten tussen Italië en Frankrijk met elkaar te verbinden.

Net als vroeger zijn de wegen tegenwoordig veelal onverhard. Onder andere mountainbikers, motorrijders en wandelaars werken zich hier flink in het zweet. Joop en Hanneke zullen dit zelf gaan ervaren wanneer ze een deel van de Via del Sale gaan afleggen. Ze zullen starten bij Limone Piemonte, een middeleeuws dorpje van zo’n 1500 inwoners. Het gebied rondom het dorpje is heuvelachtig en bosrijk. Ook liggen er vele oude forten en vestingen. Vanuit deze imposante bouwwerken heb je een fantastisch uitzicht op de groene heuvels.

Rifugio Don Barbera

Tijdens de rit wordt er ook aan de innerlijke mens gedacht, want lunchen doen ze bij Rifugio Don Barbera. Een rifugio is een schuilplaats of toevluchtsoord. Het strategisch gelegen gebouw telt 46 bedden verspreid over 4 slaapzalen en een restaurant waar traditionele gerechten worden bereid. De Rifugio is gemakkelijk te bereiken vanuit de dalen Pesio, Ellero, Tanaro, Roja en Vermenagna. Vele trektochten en andere excursies beginnen bij de Rifugio.

Zelf op het zadel?

Er zijn meerdere streken in Piëmont die nog niet bij iedere toerist bekend zijn. Onder andere Langhe, Monferrato en Roero. Deze gebieden staan vooral bekend om de wijnteelt (Barolo, Barbaresco, Barbera) en andere lokale lekkernijen als truffels, noten, fruit, allerlei kaasjes en worst. Wijngaarden op groene heuvels worden afgewisseld door vestingstadjes en kastelen uit de Middeleeuwen en Renaissance.

Piëmont biedt echt voor iedere fietser wat wils. Wie benieuwd is geworden naar de vele fietsroutes in dit prachtige gebied, kan meer informatie vinden op de sites van Onderweegs in Italië en Cycletours. Dit zijn in ieder geval twee interessante routes.

  • Cantarana – Barbaresco (39 of 53 km)
    Deze in het begin vlakke route doorkruist het bosrijke gebied van de Roero. Halverwege kom je in het heuvelachtige gebied rondom het wijndorp Cisterna. Onderweg tref je middeleeuwse plaatsjes, kastelen en een fraaie natuur aan. Maak een stop in Alba; hier wemelt het namelijk van de sfeervolle terrasjes. Aangekomen in Barbaresco, beloon je jezelf natuurlijk met een glas van de gelijknamige rode wijn.
  • Alba – Asti (45 of 55 km)
    Begin je tocht in de stad Alba, bekend vanwege de witte truffels en chocoladeproducent Ferrero. Na een stukje fietsen langs de rivier de Tanaro, kun je ervoor kiezen om de heuvels in te gaan. Twee kastelen op de route (Guarene en Cisterna) zijn werkelijk prachtig. Eindpunt is Asti, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het historische centrum is zeer de moeite waard. Ook hier zijn allerlei lekkere wijnen te proeven.

Heb je zelf ervaringen met fietstochten in Piëmont en goede tips voor andere sportievelingen? Deel ze dan hieronder in een reactie!

Benieuwd naar de rest van de ACSI FreeLife TestTour? Volg de vier testteams op de voet. 

Praat mee

Praat mee: Fietsroutes in pittoresk Piëmont

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht