ACSI FreeLife

Menu

Op zoek naar goud in Piëmont

Een truffel blinkt dan wel niet, maar de zwammen die te vinden zijn in de grond van Piëmont zijn goud waard. Want een gevonden truffel kan dankzij de schaarste flink wat geld opleveren.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
truffel

In 2013 werden er twee truffels, met een gewicht van bijna één kilo, verkocht voor € 90.000,-. Ja, je leest het goed. Dit waren witte truffels (tuber magnatum) en laten nou juist die zeldzame exemplaren ook in de aarde van Piëmont groeien. Maar niet nu; het witte goud is namelijk slechts gedurende 15 dagen te vinden, ergens tussen oktober en december.

Op truffeljacht in Piëmont

In deze regio kun je op diverse plaatsen onder begeleiding zelf op truffeljacht. Vroeger werden varkens en zwijnen gebruikt om door de aarde te wroeten en zo het goud bloot te leggen. Maar die vraten de delicatesse dikwijls zelf op. Dus tegenwoordig zijn het honden die helpen bij het opsporen. Zelf kunnen we dat niet; ons reukvermogen is niet goed genoeg.

Alba is de truffelhoofdstad van Italië. Hier, in het zuiden van Piëmont, wordt elk jaar in oktober en november een grote truffelbeurs gehouden; de Fiera del Tartufo. Er komen duizenden bezoekers op af en je kunt er in contact komen met de ’trifolau’, de truffeljagers. Er is ook een panel met keurders aanwezig die de waar inspecteren en zo de kwaliteit waarborgen.

Truffels proeven

Truffels zoeken doe je bij voorkeur in het donker. Dat doen de echte jagers namelijk ook. De jacht overdag is van een wat toeristischere aard. De gevonden truffels mag je tijdens zo’n jacht niet meenemen helaas. Deze worden in zak van de truffeljager gestopt. Of aan de hond gegeven als de kwaliteit inferieur is.

Als je het zwarte goud toch eens wilt proeven, dan kun je terecht in de talloze winkeltjes met streekproducten en delicatessen. Je bent dan in ieder geval een ervaring rijker.

Truffels in Europa

Niet alleen in Piëmont, maar ook in veel andere Italiaanse (La Marche), Franse (Dordogne), Spaanse (Teruel) en Kroatische (Istrië) regio’s kun je op truffeljacht. Ook hier geldt dat je dit goud alleen in de herfst kunt vinden.

Praat mee

Praat mee: Op zoek naar goud in Piëmont

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation