ACSI FreeLife

Menu

Noodhulp bij een kapot raam

Als het raam van je auto of de camper niet meer sluit, is goede raad prijzig. In zo’n geval kan deze noodoplossing helpen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Of een kapotte raammotor of een kabelbreuk het raammechanisme tijdens een reis stillegt, maakt weinig uit. Een raam wat niet meer gesloten kan worden, is een groot probleem. Parkeren in de stad kan niet meer, en rustig slapen in het voertuig is al helemaal onmogelijk. Als het dan ook nog eens regent is het snel gedaan met de vakantiepret.

Gereedschap

Om een kapot raam op te lossen heb je bij een Fiat Ducato een torxsleutel, een sleufschroevendraaier en een kruiskopschroevendraaier nodig. Daarmee kun je de bekleding van de deur demonteren. Verder zijn een kunststof wig en een hefwerktuig, bijvoorbeeld een bandenlichter, zinvol. Als het moet kan het echter ook zonder.

Verwijder eerst de afdekking van de handgreepconsole (het raambedieningspaneel, het deel rondom de deurhendel en het slot) om bij de bevestigingsschroeven te kunnen komen. Als deze er helemaal uit gedraaid zijn, kunnen de kunststof panelen verwijderd worden. De stekkers voor de luidsprekers en de raambedieningsschakelaars kunnen eenvoudig losgekoppeld worden. De bekleding zit met clips vast.

Zonder gereedschap

Wie geen hefgereedschap bij de hand heeft, kan het met enige finesse ook met de hand verwijderen. Eronder zit een laag folie die ook weggehaald moet worden. Let erop dat de kleefrand intact blijft. Deze laag beschermt de stroomaansluitingen tegen corrosie en moet bij het in elkaar zetten weer aangebracht worden.

Vervolgens is het raam bereikbaar. Aan de onderkant van het glas zit een kunststof lipje dat losgemaakt moet worden. Nu kan het raam voorzichtig met de hand omhoog worden geschoven en daarna met een wig of een stuk karton vastgeklemd worden. Natuurlijk is dit geen lange termijn oplossing en ook geen echte reparatie, maar in noodgevallen is het een oplossing waarmee de reis voortgezet kan worden.

In stappen:

 1. Een kunststof wig is ideaal om de bevestiging los te klikken, maar met een schroevendraaier lukt het ook.
 2. Het raambedieningspaneel kan er vanaf de onderkant met een lang voorwerp uitgedrukt worden.
 3. Onder de bekleding zit een laag folie om water tegen te houden. Vergeet deze niet terug te plaatsen.
 4. Helemaal onderaan het raam zit een kunststof lipje. Maak dit met je vingers los.
 5. Schuif het raam na het verwijderen van het lipje met de hand voorzichtig omhoog.
 6. Klem het raam vast met een wig of een stuk karton nadat het helemaal omhoog is gebracht.

Bron: MPS
Tekst & foto: Anna Matuschek

Praat mee

 1. Wat dacht de redactie van acsifreelife van video’s bij diverse artikelen, zoals bij dit onderwerp?
  1 plaatje ( in dit geval een video) zegt meer dan 1000 woorden !

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Noodhulp bij een kapot raam

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation