ACSI FreeLife

Menu

Nederland Europees kampioen kamperen

Dat we een echt kampeerland zijn, is voor de meesten zo klaar als een klontje. Maar wist je dat Nederland bovenaan staat in de Europese ranglijst? In totaal zijn er in ons land 566.998 caravans en campers in omloop. Als je dat aantal afzet tegen het aantal inwoners, dan staat Nederland op plek 1 in een lijst van vijftien Europese landen. Dat blijkt uit de nieuwste verkoopcijfers van de Kampeer & Caravan Industrie (KCI).

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Nederland verkoopcijfers Caravan Salon

Gemeten naar het aantal inwoners prijkt Nederland dus op de eerste plaats, met de hoogste caravan- en camperdichtheid per 1.000 inwoners.

Absolute aantallen: Nederland vierde

Kijk je naar het totaal aantal geregistreerde caravans en campers, dan moeten we uiteraard nog wel een aantal landen voor ons dulden. In de ranglijst van het absoluut aantal kampeermiddelen dat in omloop is, staat Nederland vierde achter respectievelijk Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Verkoopcijfers september 2020/2019

Maar nu vraag jij je wellicht ook af hoe het dit jaar met de caravan- en camperverkoop gaat? Ondanks de coronacrisis trekt de verkoop sinds afgelopen zomer flink aan. In september noteerde de verkoop van nieuwe caravans een plus van 19 procent in vergelijking met september 2019. Bij de nieuwe campers steeg de verkoop in september met bijna twee derde.

Verkoopcijfers januari t/m september

Kijken we naar de verkoopaantallen vanaf 1 januari tot en met september 2020, dan zit het aantal verkochte caravans op nagenoeg hetzelfde peil vergeleken met diezelfde periode een jaar geleden. Bij de campers liggen de verkoopcijfers een stuk hoger in vergelijking met vorig jaar. De camperfabrikanten hebben samen vooralsnog bijna 17 procent meer kampeerauto’s verkocht.

Nederland verkoopcijfers Dordt OpenEen impressie van de beurs Dordt Open

Europese kampeersector is 55 miljard euro waard

Als we even verder duiken in de cijfers, dan zien we dat de economische impact van de Europese kampeersector onlangs is berekend op € 55 miljard per jaar. Dat blijkt uit Europees onderzoek van ECF (European Caravan Federation). Dat bedrag bestaat voor het grootste deel uit de verkoop van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen, onderhoud, reparatie en accessoires (€ 31,5 miljard).

Deze waarde wordt aangevuld met € 23,4 miljard aan bestedingen van kampeerders op en rond de camping tijdens 416 miljoen Europese campingovernachtingen en 78 miljoen overnachtingen op onder meer camperplaatsen. In totaal telt Europa ruim 5,4 miljoen caravans en campers.

Meer verkoopcijfers of andere cijfers?

Ben jij dol op meer van dit soort verkoopcijfers over Nederland of België of heb je juist bepaalde cijfers gemist? Laat het ons dan hieronder weten en we duiken de juiste getallen digitaal voor je op.

Praat mee

Praat mee: Nederland Europees kampioen kamperen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht