ACSI FreeLife

Menu

Monteer een usb-stopcontact

Met alle elektrische apparaten van tegenwoordig is het tijdens je kampeervakantie vaak vechten voor een plekje in het stopcontact. Wel zo gemakkelijk als jij in de caravan of camper jouw smartphone of tablet even kunt opladen via usb. Maar hoe plaats je nu zo’n usb-stopcontact?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer

Er zijn op internet tal van aanbieders van 12-volt usb-aansluitingen. Onze ervaring leert echter wel dat goedkoop vaak duurkoop is. Usb-stopcontacten heb je met en zonder montageplaatje en met en zonder klepje. Ze verschillen echter vooral in de hoeveelheid usb-poorten. Ze beschikken bijna allemaal over een enkele of een dubbele usb-poort.

Laadstroom

Maar veel belangrijker is wat er uit het stopcontact tevoorschijn komt: de stroom. Veel usb-stopcontacten geven een laadstroom van slechts één ampère of minder. Voor een e-reader is dat genoeg, maar niet om een tablet in een paar uur op te laden. Daarvoor heb je zeker twee of beter drie ampère laadstroom nodig. Als een apparaat minder stroom nodig heeft, is dat verder geen probleem; het apparaat regelt zelf de sterkte van de laadstroom.

Kwalitatief hoogwaardige usb-stopcontacten hebben voldoende aan een ingangsspanning van tussen de 8 en 34 volt. Dit is belangrijk voor gebruik in caravans en campers waarbij de boordspanning varieert tussen de 10,9 en 14,8 volt.

Zelf inbouwen

Als je het passende usb-stopcontact hebt gevonden, kan de klus beginnen. Omdat het nieuwe stopcontact de stroom direct van de boordaccu gebruikt, is het belangrijk er een zekering van 5 ampère tussen te zetten. Als je een beetje handig bent, kun je het stopcontact zelf inbouwen.

Sta jij op het punt om de oplaadcapaciteit van jouw caravan of camper te verhogen? Bestel dan ACSI FreeLife 5-2016. Hierin leggen we in 6 stappen uit hoe je zelf zo’n usb-stopcontact inbouwt . Bovendien zie je in dit nieuwste nummer uit welke verschillende stopcontacten je allemaal kunt kiezen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Monteer een usb-stopcontact

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation