ACSI FreeLife

Menu

Mobiele energiesystemen voor op de camping getest

USB-powerbanks zijn praktisch, maar bereiken snel hun grenzen. Mobiele energiesystemen met een 230V-stopcontact bieden aanzienlijk meer (uithoudings)vermogen. In een praktijktest laten we zien wat de verschillen zijn tussen de toestellen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Powerboost Greencell

Energie in kleine accu’s is dé grote trend, of het nu om een smartphone, boormachine, heggenschaar of stofzuiger gaat. En Knaus heeft nu ook in de caravan het startschot gegeven voor de accu. Samen met de specialist in elektrische apparaten Einhell biedt Knaus een 12V-boordnet aan in al zijn nieuwe caravans met een verwisselbare lithium-ion-accu.

Zo moet een nacht met enig comfort mogelijk zijn zonder externe stroom. Het is natuurlijk een beetje krap voor de koelkast, maar het is wel degelijk mogelijk. Je kunt met dezelfde verwisselbare accu ook de heg knippen, een gat boren of takken zagen. Het assortiment accugereedschappen van Einhell is groot.

One night stand

Niet iedereen heeft natuurlijk een caravan van Knaus, laat staan een gloednieuwe. Maar is er dan een andere manier om een ‘One Night Stand‘, zoals Knaus het noemt, in je caravan te verwezenlijken? De consument wordt bijna gebombardeerd met zogenaamde powerbanks.

Zo’n apparaat voor het opslaan van energie kun je opladen aan het stopcontact en levert dan stroom voor het opladen van je laptop, smartphone of tablet via een USB-aansluiting. Zo’n powerbank heeft altijd een oplaadingang en één of meer uitgangen die verbonden zijn met een lithium-ion-accu of een lithium-polymeer-accu.

Powerboost Greencell_mobiele energiesystemen

De capaciteiten zijn bepalend voor de grootte en het gewicht van de powerbank en dus ook voor de prijs. Met een 2.000 milliampère-uur (mAh) powerbank van minder dan een tientje kun je één keer een smartphone opladen. Voor een tablet heb je ongeveer 5.000 mAh nodig en dan kost-ie ook het dubbele.

Krachtige accu’s hebben dan 20.000 mAh vermogen en meer en kunnen soms zelfs een auto starten of banden oppompen. Maar is dat genoeg om een caravan van stroom te voorzien? Wat heb je eigenlijk nodig om een nacht in een caravan te leven zonder externe stroom of boordaccu?

Omvormer

Het systeem van Knaus en Einhell werkt met een station dat permanent in de caravan is geplaatst en is geprogrammeerd voor het laden en ontladen voor het 12V-net in de caravan. Een powerbank zou daarom een 12V-uitgang moeten hebben naast de USB-uitgang met 5 volt.

Om de energie in het netwerk van de caravan te voeden, is ook een aansluiting nodig die in een caravan niet altijd beschikbaar is, maar natuurlijk wel kan worden ingebouwd. In elke caravan is wel de bekende blauwe CEE-aansluiting aanwezig, die dan beide elektriciteitsnetten in de caravan kan bedienen 12 volt en 230 volt. Hiervoor is dan een omvormer nodig die 12 volt omzet naar 230 volt.

Mobiele energie_accu

Mobiele energiesystemen aan de stekker

We namen de proef op de som en sloten vijf verschillende mobiele energiesystemen van verschillende grootten aan op de caravan. Daarvoor gebruikten we het externe CEE-stopcontact van de caravan, wat heel eenvoudig en praktisch is. Voor de energiesystemen zonder ingebouwde omvormer gebruikten we een goedkoop 200W-model tussen de pokerbank en het CEE-stopcontact.

De Powerboost van GreenCell is een klassieke powerbank met 16.000 mAh vermogen. Hij kost ongeveer € 170, heeft twee USB A-poorten van 18 watt en een USB C-poort van 60 watt, hetgeen volstaat om een laptop of verschillende andere mobiele apparaten zoals smartphones of tablets op te laden.

Volgens de fabrikant kan de Powerboost echter niet alleen mobiele telefoons opladen, maar ook dienen als starthulp en worden gebruikt als batterijlader. Met een omvormer zou de energie dus via het CEE-stopcontact de caravan moeten bereiken.

Lees verder

Sta je op het punt een van de mobiele energiesystemen aan te schaffen? Dan mag je dit hele verhaal dat je terugvindt in ACSI FreeLife 4-2022, zeker niet missen.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Mobiele energiesystemen voor op de camping getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht