ACSI FreeLife

Menu

Maatregelen rondom Franse milieusticker verder aangescherpt

Trek jij straks in de zomer weer naar een Franse of Spaanse camping? Vergeet dan niet je milieusticker. Per 1 juni 2021 worden de Franse milieuregels namelijk nog strenger. Maar waar moeten we in 2021 nog meer rekening houden als het gaat om (milieu)regels en tol in Frankrijk en Spanje?

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Milieuregels Frankrijk milieusticker

Allereerst even over de Franse milieuzones. Die vond je voorheen veelal in en om grote steden als Parijs, maar tegenwoordig zijn er milieuzones zo groot als hele departementen. En dan met name in gebieden waar veel toerisme is, zoals in de Haute-Savoie en aan de Franse zuidkust bij Marseille. Wat het niet overzichtelijker maakt, is dat sommige milieuzones op elk moment kunnen worden uitgebreid wanneer er sprake is van een pic de pollution, extreme luchtvervuiling.

Strenger milieubeleid

Dat milieubeleid wordt vanaf 1 juni 2021 nog strenger. Het aantal regio’s dat bij ernstige luchtvervuiling alleen bepaalde categorieën auto’s toelaat, wordt vanaf dan verdubbeld. Met een Crit’Air 4 (diesels vóór 2006) sticker mag je bovendien niet meer binnen de A86 (de ring door de buitenwijken van Parijs) komen. Zonder sticker mag je daar helemaal niet komen. Deze verscherping zou eigenlijk per 1 januari 2021 ingaan, maar vanwege corona is dat een half jaar uitgesteld. Per 1 juni 2022 worden de maatregelen waarschijnlijk weer wat strenger: meer gebieden en alleen auto’s met Crit’Air-sticker 1 en 2 worden dan nog binnengelaten.

milieusticker Frankrijk

Milieusticker in zes categorieën

Voor het geval je de Franse milieusticker niet kent, sinds juli 2016 is in diverse Franse steden een certificat qualité de l’air verplicht voor gemotoriseerde voertuigen. Zonder een zogenaamde Crit’Air-milieusticker (ook wel bekend als ecovignet) die je maar één keer hoeft aan te schaffen, mag je de stad niet in. Er wordt onderscheid gemaakt in zes categorieën, waarbij 0 het minst en 5 het meest vervuilend is. Elke categorie heeft een andere kleur sticker.

Boete

Indien je geen vrijstelling hebt en je voertuig geen of een verkeerde milieusticker heeft, riskeer je bij een politiecontrole een boete van € 68 tot € 375. Via VignetBestellen.nl of VignetBestellen.be kan je de Franse milieusticker voor € 19,95 bestellen en krijg je een bewijs dat de sticker wordt geleverd.

De milieusticker zelf komt twee weken tot een maand later per post uit Frankrijk. Zorg er bij bestelling wel even voor dat je het chassisnummer en een kopie van het kentekenbewijs digitaal bij de hand hebt. Deze gegevens heb je namelijk nodig om er achter te komen welke milieusticker jouw voertuig krijgt.

VignetBestellen.nl is een bestelhulp voor het verkrijgen van een milieusticker voor Frankrijk en Duitsland. Je kunt de sticker ook bestellen via de Franse website certificat-air.gouv.fr waarna je het vignet krijgt thuisgestuurd. Je bent dan met € 4,51 een heel stuk goedkoper uit, maar de site is niet in het Nederlands en werkt wat omslachtiger.

Gebruik de speciale app

Zie je door de bomen het bos niet meer als het gaat om al die verschillende milieuzones? Download dan de speciale Green-Zones app waarin je de Europese milieuzones kunt terugvinden. In deze app, beschikbaar voor Apple- en Android-gebruikers, kan je precies zien waar je wel en niet mag komen met je auto. Je kan actuele informatie over de verschillende milieuzones in Europa voor vertrek ook nog eens goed bekijken via GreenZones.eu

Dodehoekstickers verplicht

Naast al deze nieuwe milieuregels is er voor kampeerders met een camper van meer dan 3,5 ton nog een belangrijke regel om rekening mee te houden. Sinds 1 januari 2021 zijn in Frankrijk dodehoekstickers namelijk verplicht. De regels verplichten een sticker aan de achterzijde van het voertuig en aan zowel de linker- als de rechterzijde van het voertuig. Deze stickers moeten kwetsbare medeweggebruikers waarschuwen voor de gevaren van de dode hoek.

Dodehoekstickers

Twee Spaanse trajecten worden tolvrij

Voor wie doortrekt naar het zuiden van Europa is het handig om te weten dat per 1 september 2021 twee trajecten in Spanje tolvrij worden. Allereerst gaat het om de AP-7, die vanaf La Jonquera tot Tarragona langs de toeristische bestemmingen zoals de Costa Brava loopt. Daarnaast hoef je straks niet meer afzonderlijk te betalen om de AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell te volgen. Sinds 1 januari 2021 zijn de trajecten AP-4 tussen Sevilla en Cadiz en de AP-7 tussen Tarragona en Alicante ook al tolweg af.

tol

Tip de redactie

Is dit overzicht volgens jou niet compleet en hebben we een nieuwe milieuregel of tolupdate over het hoofd gezien? Tip dan de redactie en je leest jouw nieuws terug in ACSI FreeLife magazine of op deze website.

Praat mee

 1. HH
  Hugo Vanden Hoof

  Zelf rechtstreeks in Frankrijk bestellen is niet zo moeilijk, het kan zelfs in het Engels. En een goed stuk goedkoper.

  Reageer
  3
  0
 2. D

  Wat betreft de milieu sticker: op de website “certificat-air.gouv.fr” kan o.a. de engelse taal ingesteld worden. met basis kennis Engels is de aanvraag eenvoudig te doen

  Reageer
  4
  0

Praat mee: Maatregelen rondom Franse milieusticker verder aangescherpt

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht