ACSI FreeLife

Menu

Lezerstip: Schoon spoelwater

In ACSI FreeLife magazine 2/2013 stelde Jan van Hoeve uit Middenmeer de volgende vraag aan onze expert Joop Stam:

Auteur
Katinka Schippers
Datum
8
8
ReactiesPraat mee

“In het spoelwater van het toilet zitten zwarte stukjes. Het lijkt rubber maar dat is het niet. Kunt u me verder helpen?”

Joop kwam met het volgende antwoord:

“Vrijwel zeker gaat het hier om alggroei. Hopelijk gaat het om een banktoilet, want als het spoelwater uit de schoonwatertank komt, zoals bij een draaibaar toilet, wijst dit op ernstige vervuiling van het leidingsysteem of de tank zelf. De spoelwatertank van een banktoilet is eigenlijk niet schoon te maken. U kunt het proberen met het toevoegen van Thetford reinigingsvloeistof aan het spoelwater. Als dat niet afdoende mocht zijn, is er geen reden tot zorg zolang de pomp niet verstopt raakt. Je hoeft het spoelwater immers niet te drinken.”

Lezerstips voor schoon spoelwater

Piet Schuil uit Den Haag stuurde een mail naar de redactie met een reactie op de vraag aan Joop. Hij heeft een Dethleffs 450 DB caravan en kent het probleem van de zwarte stukjes:

“Zeker na het eerste gebruik in het nieuwe jaar hadden wij ook last van zwarte stukjes in het spoelwater. Als de caravan in de winterstalling gaat, zorg ik er voor dat de spoelwatertank goed droog is. Er blijft altijd een laagje water achter bij de pomp. Ik demonteer de pomp en heb dan de ruimte om alles goed droog te maken. Sindsdien hebben we nauwelijks meer last van zwarte vlokjes. Als de caravan in de stalling staat, doe ik het deksel van het toilet omhoog, het klepje open en het raam van de toiletcabine op de kierstand.”

Ook caravanbezitter William van Dijk uit Zeddam heeft een tip om het probleem met de zwarte stukjes tegen te gaan:

“Wij hebben dit ook gehad en kregen van een medewerker van een caravanzaak de tip om voor het rijden een aantal Kukident gebitsreinigingstabletten in de tank te gooien. Tijdens het rijden schudt het water en na verschillende keren de tabletten te hebben gebruikt, wordt het probleem minder. Sinds wij dit doen,  is het probleem bijna weg. Het schijnt te komen door de kwaliteit van het water. Wij kamperen altijd in Schotland en hier wordt het erger dan wanneer wij in Nederland blijven.”

Heb jij ook een nuttige tip om de zwarte stukjes tegen te gaan? Laat je reactie achter onder dit bericht.

Praat mee

 1. RA
  Rien van den Avoort

  IS HET VERSTANDIG DE POMP BIJ DEZE HANDELINGEN EVEN TE LATEN WERKEN ?

  Reageer
  0
  0
 2. JW

  Ik ben van mijn zwarte vlokken af, door het spoelmiddel voor te mengen in bv een 1,5 ltr fles. Nooit geen vlokken weer gehad. En een goedkoper product gekocht als Thetfort.

  Reageer
  1
  0
 3. HE
  Hennie Eerhart

  Ik heb de Aqua-Rinse verbannen. Voordat de caravan de winterstalling ingaat blaas ik met mijn mond de schoonwatertank leeg. Wel natuurlijk even het aftapbuisje losmaken en naar beneden laten hangen.
  Voordat we weer met met de caravan gaan kamperen giet ik eerst een scheut afwasmiddel in de schoonwatertank en vul die dan voor pak hem beet 3/4 met schoon water. Is er dan nog enige alg groei geweest dan is dat door het rijden wel losgeschud en komt met het eerste gebruik van de wc wel mee naar buiten. Voordeel van het afwasmiddel is dat je wc meten fris ruikt als je hem hebt gespoeld.

  Reageer
  0
  0
 4. JG
  Johan Geluk

  Kijk uit met (schoonmaak)azijn!!!!!
  Dit tast de rubbers aan!. Een keer mee spoelen akkoord; maar goed naspoelen met schoon water en zeker niet langer in de tank laten staan!

  Zwarte vlokken verwijder ik als volgt: Ik haal de caravan uit de stalling en neem dan 5 liter water mee en en scheutje dikke bleek.
  Ik doe dat in de tank en door het rijden van ca 7 kilometer is dit aardig heen en weer gehusseld.
  Aftappen en naspoelen met schoon water en klaar is Johan.

  Reageer
  0
  0
 5. Jo Kanters reageerde via e-mail met de volgende tip:

  ‘In een tv-programma van MAX hoorden wij dat schoonmaakazijn een goede vervanger zou zijn voor het ‘blauwe schoonmaak spul’. Toevallig ontmoetten wij een deelnemer aan dit programma op een camping en die gaf aan dat het inmiddels door velen wordt gebruikt, tot grote tevredenheid. Ook wij zijn inmiddels enthousiast! Nog nooit zo’n schone toilet gehad en vrijwel zonder kalk.

  Weet iemand een alternatief voor het ‘roze schoonmaak spul’?’

  Reageer
  0
  0
 6. TS
  Ton Slochteren

  Ik doe in de winter als ik de caravan weg zet altijd anti-vries, bestemd voor de ruitensproeier in de auto, in de wc-watertank. Even doorspoelen, kan de boel niet bevriezen. En ik heb nergens last van. Doe dit al sinds 1980 in verschillende merken caravans, die we in het verleden ook wel in de winter gebruikten.

  Groet,

  Ton

  Reageer
  0
  0
 7. E

  Sinds kort is er een nieuw product op de markt Floë. Dit bouwt u eenvoudig in direct na de schoonwater tank. Door een compressor of voetpomp op de Floë aan te sluiten blaast u het waterleiding systeem helemaal schoon en droog. Dit voorkomt alg- en bacterie groei in het waterleiding systeem en ook het kapotvriezen van watersysteemdelen zoals bijvoorbeeld de boiler. Als u dit iedere keer doet wanneer de caravan/camper 2 weken of meer niet gebruikt wordt houd u het systeem schoon. kijk voor meer informatie over de Floë op http://caravanencamperwatersysteem.nl/index.php/wateraftapsysteem-voor-caravan-kampeerauto-boot/floe

  Reageer
  0
  0
 8. Marjolijn Lieberom van Thetford geeft, per e-mail, het volgende advies:

  1. Bereid een oplossing van 100ml bleekmiddel per 10L spoelwatertankinhoud. Maak genoeg van de oplossing om uw spoelwatertank volledig te vullen

  2. Vul de spoelwatertank volledig met de oplossing

  3. Laat deze 24 uur staan

  4. Leeg de spoelwatertank door gebruik te maken van de afvoerbuis of het spoelsysteem

  5. Vul de spoelwatertank volledig met schoon water en laat het water 5 minuten rusten

  6. Leeg de spoelwatertank

  7. Herhaal stappen 5+6 om er zeker van te zijn dat er geen bleekmiddel is achtergebleven.

  Daarna is uw spoelwatertank schoon en fris en werken de Thetford-producten optimaal.

  Reageer
  1
  1

Praat mee: Lezerstip: Schoon spoelwater

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation