ACSI FreeLife

Menu

Lezerstip: Cassette toilet sluiten

De redactie ontvangt met regelmaat berichten over problemen met het toilet. Sommige lezers geven daarbij nuttige tips die het andere kampeerders makkelijker kunnen maken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee

Hans Hogeweg had problemen met het sluiten van zijn cassette toilet en ging op onderzoek uit.

Cassette toilet

‘Ik had problemen met het niet sluiten van mijn cassettetoilet, de C402 van Thetford. Bij het vorige type, de C200, beweegt de schuif, bij het open en dicht doen, horizontaal. Pas bij de hele schuifbeweging raakt deze schuif de rubber afdichting, waardoor deze beweging behoorlijk ‘zwaar’ gaat. Olie of siliconenspray laat het schuiven (glijden) over de rubber ring iets makkelijker gaan.’

Twee bewegingen

‘Bij het type C402 heeft de constructeur er twee bewegingen van gemaakt. De schuif beweegt los van de rubber afdichting, zowel open als dicht. Om de schuif tegen het rubber aan te laten sluiten, moet de schuif nog omhoog bewogen worden. Dat gebeurt door de handel nog even krachtig, na het dichtschuiven, door te drukken.

Deze beweging gaat zwaarder. Daarom denken we vaak onterecht dat de schuif al dicht zit, voordat we de beweging afgemaakt hebben. Als de schuif niet helemaal omhoog gekomen is, dus niet dicht is en het laatste spoelwater druppelt nog uit de pot naar beneden, dan loopt het tussen de schuif en de ring op de bovenzijde van de cassette.’

Reactie van Thetford

ACSI FreeLife heeft Thetford om een reactie gevraagd.

‘Bedankt voor het delen van uw tip. Nog een kleine toevoeging: Wij raden het gebruik van olie (mineraal of plantaardig) om afdichtingsrubbers te onderhouden af.

Olie heeft een negatief effect op de flexibiliteit van de rubbers, waardoor ze op langer termijn stroever worden en kunnen scheuren of barsten. Seal Lubricant van Thetford (siliconenspray) daarentegen is speciaal ontwikkeld voor de toiletrubbers en veilig te gebruiken op kunststof en rubbers.

Wat u omschrijft zou inderdaad de oplossing kunnen zijn. Echter er zouden zich nog andere defecten kunnen voordoen.

 • Het zou kunnen dat groene knop (zittend aan de bovenzijde van de afvaltank) niet soepel draait.
 • Er kan een defect in het holdingtank mechanisme zitten. Om dit te controleren haalt u de holdingtank uit het toilet en zal het holdingtank mechanisme in het geheel verwijderd moeten worden (hiervoor kunt u gemakkelijk het afsluitklepje (sliding cover) er half uitschuiven en dan het gehele mechanisme tegen de klok in draaien). Als u de drie schroefjes verwijderd kunt u zien of daar het probleem zit.
 • Tevens kan er een defect zitten in de overbrenging van de toilet naar de holdingtank.’

Kijk voor meer informatie op: Thetford-Europe.com.

Praat mee

 1. PL
  Peter de Lange

  Cassette viel bij het water vullen om waarna het mechanisme niet meer werkte.
  De cassette ziet er dichtgelast uit (wat ook op een instructiefilmpje wordt verteld)
  De simpele mededeling hierboven dat de cassette te openen is d.m.v. het klepje half er in te schuiven en dan tegen de klok in te draaien bleek de noodzakelijke stap om het mechanisme dat vanbinnen losgeschoten was weer op z’n plaats te brengen en het geheel in te spuiten met siliconen, waarna het probleem was opgelost en we door konden gaan met de vakantie(plas).
  Dank!

  Reageer
  0
  0
 2. L

  Je kunt de rubbers van de afvaltank regelmatig inspuiten met WD40

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Lezerstip: Cassette toilet sluiten

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation