ACSI FreeLife

Menu

Lekkende kraan? Zo los je het zelf op

Een lekkende kraan kan je humeur behoorlijk bederven. Helemaal tijdens het kamperen! Iedere kraan kan vroeg of laat gaan lekken. Maar hoe los je zo’n vervelend probleem op? En hoe kun je het voorkomen?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
kraan

In de caravans en campers van tegenwoordig zie je bijna alleen maar mengkranen die je met één knop kunt bedienen. Met deze eenknops mengkranen kun je de gewenste hoeveelheid en temperatuur makkelijk sturen. Toch wil ook zo’n moderne mengkraan het nog wel eens begeven.

Vorstschade voorkomen

Vooral vorstschade is funest voor een mengkraan. Probeer ijsvorming in de kraan daarom te voorkomen. Onderbreek de stroomvoorziening van de waterpomp en zet de kraan open in de middelste stand. Alleen zo weet je zeker dat beide toevoerleidingen leeglopen.

Heeft de kraan een douchekop? Trek de douchekop uit het kraanhuis en laat ’m naar beneden hangen. Draai dan pas de hendel naar de middelste stand en zet de kraan vervolgens aan.

Kapotte cartouche

Als je vakantiehumeur toch wordt bedorven door een lekkende kraan, is het natuurlijk wel zo fijn als je het probleem zelf kunt verhelpen. Grote kans dat het iets te maken heeft met de cartouche. Deze kunststof cilinder mengt het warme en koude water en regelt de hardheid van de straal.

De twee keramische schijven met uitgekiende openingen vormen de belangrijkste onderdelen van de cartouche. Hierdoor kan het water uit de kraan stromen.  De onderste schijf zit vast in de cartouchebehuizing. De bovenste kan draaien en schuiven en laat afhankelijk van de stand van de kraanhendel meer of minder koud en warm water door.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Probleem zelf oplossen

Een defecte cartouche is best makkelijk zelf te vervangen. Vaak is het zelfs niet eens nodig om de hele kraan los te maken. We nemen de Reich-kraan Vector als voorbeeld om te laten zien hoe het in zijn werk gaat. Ook een kapotte microschakelaar vervang je makkelijk zelf.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je een kapotte cartouche vervangt.

 1. Wip het afdekkapje op de hendel los met een kleine platte schroevendraaier.
 2. Draai de inbusschroef (SW 3) onder het kapje er uit.
 3. Haal de hendel eraf en zorg dat je de kleuraanduiding niet kwijtraakt.
 4. Draai het schroefje onderaan het kraanhuis voorzichtig los met torxschroevendraaier T6.
 5. Trek het kraanhuis er voorzichtig af. Let op dat je binnenste dichtringen niet beschadigt.
 6. Til de mengkop op en trek de dunne kabel van de microschakel er een kleine beetje uit.
 7. Trek het schakeldeel los, draai de drie schroeven eruit en verwijder de cartouchebevestiging.
 8. Trek de defecte cartouche eruit. Dit is ook het moment waarop je de microschakelaar kunt verwisselen.
 9. Steek de nieuwe cartouche erin en zorg dat het palletje in het gleufje valt. Bouw de kraan in omgekeerde volgorde weer op.

Tekst: MPS, Dieter S. Heinz

Praat mee

 1. eS
  ed van Straaten

  Voor caravan kraan hobby zijn geen losse afdichtings ringen te koop.
  Wel apart moet dus hele kraan vernieuwen.

  Reageer
  0
  0
 2. A.R. Ritsma

  Ik heb al diverse keren te maken gekregen met een kapotte kraan. In geen enkel geval bleek het cartouche de schuldige te zijn maar de verbinding naar micro-schakelaar. Deze verbinding bestaat uit twee dunnen elektriciteitsdraadjes die bij iedere kraanbeweging meebewegen. Voornamelijk als de kraan van koud naar warm wordt gedraaid. Deze draadjes, of een van deze draadjes, breken door deze beweging gewoonweg af. Na vervanging van de kraan gebeurt na enige tijd hetzelfde. Soms kan e.e.a. (tijdelijk) worden opgelost door deze draadjes aan elkaar te solderen. Sommige kampeerzaken verkopen de micro-schakelaars als los onderdeel. Deze kosten ca € 15,00. Dit voorkomt dat de keukenkraan volledig vervangen moet worden, die toch gemiddeld tussen de € 80,00 en € 100,00 kost. Helaas verkopen de meeste kampeerzaken wel caravankranen, maar niet de bijbehorende vervangingsonderdelen. In feite is hier dus sprake van een ontwerpfout die aan het licht treedt bij een intensiever gebruik van de caravan dan 3 weken per jaar.

  Reageer
  2
  0
 3. HB

  en niet vergeten een waterpomje

  Reageer
  0
  0
 4. HB

  ik heb altijd 2 reservekranen in mijn resevekistje zo ook lampjes en zekeringen

  Reageer
  0
  0
 5. AW
  A van Wieringen

  Een instructie video bv You Tube zou duidelijker zijn. Tevens is mijn ervaring dat dergelijke kranen uitsluitend bij een caravandealer te koop zijn en niet in de bouwmarkt.

  Reageer
  2
  0
  1. BS
   Ben Schnitger

   Heb voor mijn camper (constanten druk op de kraan) een kraan bij de bouwmarkt gekocht. De kleinste was nog te groot. Ben daarna naar een camperdealer gegaan. Beter resultaat. Let wel op, de kranen voor caravans waar geen druk op de leiding blijft staan zijn een stuk lichter en volgens mij niet geschikt voor campers.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Lekkende kraan? Zo los je het zelf op

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht