ACSI FreeLife

Menu

Laadboosters getest voor je huishoudaccu

Filmregisseur Alfred Hitchcock wist de spanning er meestal goed in te houden. Maar wie levert in de kampeerbranche de beste spanning om de huishoudaccu tijdens de rit op te laden? ACSI FreeLife testte drie moderne 10 ampère laadboosters in de praktijk.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Laadboosters getest

Rangeerhulpen hebben gezorgd voor een opvallende stijging van het aantal
huishoudaccu’s in caravans. Experts gaan ervan uit dat bijna de helft
van de caravans er tegenwoordig eentje aan boord heeft.

Drie stroombronnen

Hoe zorg je ervoor dat deze accu voldoende spanning krijgt? Er zijn drie mogelijkheden: het stopcontact op de camping, zonne-energie (op het dak van de caravan) of laadstroom van de dynamo van de trekauto.

Als je de huishoudaccu in de caravan vanuit de trekauto wil opladen, kamp je met spanningsverlies. Tussen de dynamo en de accu zitten vele meters kabels en zo kunnen er enkele volts verloren gaan. Daarnaast is een huishoudaccu in een caravan een heel ander type dan de startaccu van een auto.

‘Slimme’ dynamo’s

De laadstroom van de dynamo is verre van ideaal voor het opladen
van een serviceaccu, zoals die in een caravan zit. Bovendien zijn moderne auto’s steeds vaker uitgerust met ‘slimme’ dynamo’s. Deze dynamo’s laden doorgaans alleen als de auto afremt, om zo remenergie terug te winnen. Laadboosters bieden in dit geval de oplossing.

Dit apparaat geeft de spanning een boost zodat de accu wel het juiste
voltage krijgt. Bovendien is er elektronica ingebouwd om het laadproces te controleren.

De drie testmodellen

We hebben drie modellen getest die tot 10 ampère leveren: de Schaudt WA 1208, de Dometic DCC 1212-10 en de Büttner MT BCB 10-10. Alle andere modellen zijn te krachtig en alleen geschikt voor gebruik in campers. Bij caravans zou de stekker naar de auto smelten. De prijzen lopen sterk uiteen, van pakweg € 100 tot bijna € 400.

Testresultaten laadboosters

Wil jij weten hoe deze drie modellen laadboosters uit de praktijktest komen? In ACSI FreeLife 3-2019 brengen we jou volledig op de hoogte.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Laadboosters getest voor je huishoudaccu

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht