ACSI FreeLife

Menu

Kraan vervangen in camper of caravan

Aan een kapotte kraan is vaak niks te doen. Gelukkig is het een fluitje van een cent om ’m zelf te vervangen. 

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
27
27
ReactiesPraat mee
kraan

Als er in het keukenblok of de toiletruimte van je caravan of camper geen water meer uit de kraan komt, kan dat tal van oorzaken hebben. De tank is leeg, de pomp is defect of krijgt geen stroom, of de kraan zelf hapert. In dat laatste geval kun je prima zelf de handen uit de mouwen steken.

Kraan vervangen is beter

Gezien de vaak eenvoudige constructie van caravankranen is een omslachtige reparatie niet altijd aan te raden. Gewoon vervangen is veel beter (en goedkoper). Bij de vakhandel vind je kranen in alle gangbare soorten en maten. Let er wel op dat je een kraan kiest met dezelfde aansluiting als het defecte exemplaar.

Omdat er vaak nog restwater in de leidingen zit, leg je het best een handdoek klaar als je de oude kraan loskoppelt. Tip: markeer de warm- en koudwatertoevoer duidelijk met bijvoorbeeld een stukje plakband, zodat je ze later niet per ongeluk verwisselt. Nu draai je de moer onderop los. Daarna kun je de kraan er zo uittrekken. De inbouw werkt precies andersom en is dus net zo eenvoudig.

Loop voordat je een nieuwe kraan gebruikt het geheel nog even goed na om te zien of alles wel goed vast zit.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood nieuw

Op zoek naar de nieuwste caravantests en kampeerinfo?

 • Lees alles in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts €10,-
 • Loopt automatisch af
Meer info

Stap voor stap

 1. Met een waterpomptang draai je de moer los. Schroef ’m daarna verder los met je handen.
 2. Controleer of de schroefdraad nog intact is. Bij slijtage vervangen (verkrijgbaar bij de bouwmarkt).
 3. De warm- en koudwaterleidingen zitten vastgeklemd. Peuter ze los of gebruik een schroevendraaier.
 4. Vaak zijn de leidingen rood (warm) en blauw (koud) gemarkeerd. Zo niet, dan helpt een stukje plakband.
 5. Zodra alle verbindingen zijn losgedraaid, trek je de kraan inclusief slangen er makkelijk uit.
 6. Als bijvoorbeeld slechts een slang kapot is, kun je die voorzichtig loskoppelen en vervangen.

© MPS 2014
Tekst & foto: Anna Matuschek

Praat mee

 1. vS

  Ik ben bezig geweest om de keukenkraan in mijn stacaravan te vervangen. Halve dag bezig geweest. Voordat ik de oude kraan los kreeg, en het aanrechtgat groter gemaakt had voor de nieuwe kraan..pff.. Oude leidingen doorgezaagd, knelkoppelingen erop gezet, flexibele leidingen eraan, het is gelukt maar het kan een heidens karwei zijn.

  Reageer
  1
  0
 2. BS
  Ben Schnitger

  Er is een verschil in type kranen.
  Een kraan voor een dompelpomp is een andere kraan (hier staat niet continu druk op de waterleiding) dan waar een druk systeem zoals in campers wordt gebruikt.

  Reageer
  1
  0
  1. cH
   cor van Ham

   Kranen wisselen kan je makkelijk zelf doen……. Oh ja ??? de aansluiting zit meestal in een keukenkast je onder je aanrecht en je krijgt een nieuwe kraan met al of niet een aansluiting op de accu.
   En dan moet je proberen om de oude leiding los te trekken van de kunststof koppeling. Natuurlijk zit er vanaf de fabriek een sluiting op die met een tang is vast geklemd dus die krijg je er niet makkelijk. Afknippen dan maar. En dan weer bevestigen en met veel geweld op je knieen in het keukenkastje proberen een aansluiting te maken op het aansluitkoppelstuk. IK mis de tip om de slang te verwarmen met een fohn
   waardoor de slang moeite loos over de koppeling glijdt. Oh ja , je moet eerst de slangklem plaatsen en opletten dat die niet langs de gladde waterleiding naar beneden onder de bodem glijd.

   Reageer
   2
   0
 3. PB
  Pieter Boekestein

  Onze Beijerland Vitesse is van 1999. Ik heb een kraan in de keuken en in de natte ruimte. De laatste geeft water dat vies smaakt. Nu heb ik al diverse keren de leidingen gespoeld met een schoonmaakmiddel. Helpt niet! Ik denk dat de leiding verouderd is en misschien wel moet worden vervangen. Graag raad.

  Reageer
  0
  0
  1. BH
   Bennie Hoekjan

   Al geprobeerd met azijn of tabletten gebitreiniger? Ik deed zo’n 2 liter huishoudazijn in de tank, vulde de rest aan met schoonwater. Kranen open tot dit mengsel er uit kwam en een aantal uren laten staan. Hierna 2x met schoon water naspoelen. Tegenwoordig gebruik ik tabletten gebitreiniger. Gooi 1,5 koker in de tank met lauw water. Laat de leidingen vollopen en een aantal uren laten staan, hierna doorspoelen, klaar. Wel blaas ik met een compressor alle leidingen droog!

   Reageer
   0
   0
 4. FH
  Friso ten Holt

  de mengkraan van mijn keukenblokje in de camper is stuk. Ik wil deze vervangen. wil alleen ook weten hoe het water wordt opgewarmd. Ik heb een dompelpomp die toilet, douchkraan en keuken bediend.

  Reageer
  0
  0
 5. HA

  Prachtig al die reacties. Als ik ze lees dan is mijn gedachte, laat het uitvoeren door vakman!
  Die heeft de juiste kraan en is er snel mee klaar!

  Reageer
  1
  0
  1. P
   P.Verjans

   Het lijkt en goed advies. Ik heb zo juist 2 lekkende waterkranen van onze Hobby caravan laten ver vangen. Arbeidskosten 381 euro incl. btw exclusief de kranen. Volgens de reparateur heeft hij 4 uren gewerkt omdat en gedeelte van interieur de- en gemonteerd moest worden. Ik vinden dit niet normaal zonder vooraf aan te geven dat het zoveel zou gaan kosten.

   Reageer
   0
   8
 6. AG
  Ad de Gruijter

  Hoe maak je de slangenklemmen los van de beide leidingen?

  Reageer
  0
  0
 7. CR
  C v Ruiten

  In mijn Knaus Azur zit de Comet Roma kraan in de douche zo , dat je er niet bij kunt zonder ,n hele zijkant te demonteren . nu wil ik deze ontkoppelen omdat ik deze kraan toch nooit gebruik . Kan dit?
  Anders kan in niets gebruiken in de caravan omdat de tank leeg moet zijn

  Reageer
  0
  0
 8. Y

  Geen idee ,hoe ik de kraan moet demonteren,er zitten geen zichtbare punten.

  Reageer
  0
  0
  1. DJ
   Dominic Jr.

   In het kastje dus onder de kraan zit een moer. Die kun je voorzichtig losdraaien met een watrerpomp en daarna met de hand. Als de moer geheel los is kun je de kraan naar boven trekken en verder demonteren. De water aansluiting moet los en óók de elektriciteitsaansluiting moet los.

   Reageer
   3
   0
   1. AD
    Arno Duwel

    De moer onder de kraan is in verband met de zeer krappe ruimte meestal niet met een waterpomptang los en ook weer vast te draaien. In de bouwmarkt kun je een speciale tang kopen. Zelf heb ik uit een stukje stevig aluminium buis een hulpgereedschap gemaakt waarmee ik in de krappe ruimte bij de moer kwam. Eerst slangen en kabels merken en losmaken!

    Reageer
    1
    0
   2. DJ
    Dominic Jr.

    ik bedoelde : waterpompTANG …

    Reageer
    1
    0
  2. L

   Onder de rood/blauwe plastic indicatie zit een schroef.

   Reageer
   2
   1
 9. W

  Ken het probleem, een van de mogelijke oorzaken kan zijn, kalk afzettingen in de kraan zelf . Oplossing is ontkalken , succes

  Reageer
  0
  6
 10. RE
  Ruud Eelman

  Dit verhaal klopt niet! Je zal toch echt naar een caravandealer moeten om een geschikte kraan te vinden. Deze kranen worden niet in de bouwmarkt verkocht.

  Reageer
  0
  0
 11. LM
  Lambert Mutsaars

  vraag, ik heb in mijn Hobby caravan van 2008 een lekkende kraan van het merk Comet type Roma, is deze te repareren (rubbertje of zoiets) of kun je hier betere niet aan beginnen.

  Reageer
  14
  6
 12. FD
  Fred Dijkstra

  Douche kraan met warm en koude stand. Hoe werkt dat dan met schakelen van de kraan. Bij mij is dit een ronddraaiknop met aan 1 kant de koude kant (blauuw) en aan de andere kant het warme (rood) gedeelte er op.

  Ik heb wel eens storing in de knop. Door het kloppen op de waterpomp met drukvat erop gaat deze opeens weer lopen.

  Reageer
  0
  0
 13. H
  H.J.Heijenberg

  Ik kan mij niet vinden in de werkwijze van een kraan vervangen. Bijvoorbeeld : voor demontage van de kraan op de foto zal men onder het aanrecht moeten zijn.
  Het is zeer vaak een heidens karwei om de bevestiging onderaan de kraan los te krijgen. De kranen worden gemonteerd als het aanrechtblad op z’n kop ligt.
  Ik zou adviseren om EERST de kraan gedemonteerd te krijgen en daarmee naar een dealer od te gaan want er zijn HEEL VEEL uitvoeringen met oa diverse gat maten.
  Als die niet goed corresponderen loop je het risico dat er water tussen loopt en het blad langzaam maar zeker wegrot. Mijn advies is: als je het ECHT niet zelf kunt, ga dan naar je dealer. Heb er in de afgelopen jaren al enigen vervangen.
  H.J.Heijenberg

  Reageer
  1
  0
  1. PV
   Paul Verjans

   Het lijkt en goed advies. Ik heb zo juist 2 lekkende waterkranen van onze Hobby caravan laten ver vangen. Arbeidskosten 381 euro incl. btw exclusief de kranen. Volgens de reparateur heeft hij 4 uren gewerkt omdat en gedeelte van interieur de- en gemonteerd moest worden. Ik vinden dit niet normaal zonder vooraf aan te geven dat het zoveel zou gaan kosten.

   Reageer
   0
   0
 14. w

  ik heb een detthleffs 450 caravan. het water loopt zonder veel druk uit de kraan in de sanitairruimte. mogelijk is de slang gevouwen. Hoe kan ik er bij komen met zo min mogelijk demontage?

  Reageer
  0
  0
 15. JH
  John van den Heuvel

  Een defecte kraan vervangen is niet altijd zo simpel als voorgesteld word! Bij mijn Lowlander 410 ik ik nu reeds 2 maal een Reich waterkraan moeten vervangen omdat hij defect was. 1 maal omdat hij lekte , 1 x vanwege de defecte pompschakelaar. De manier waarop kranen gemonteerd zijn (zeer moeilijk bereikbaar) met weinig ruimte bemoeilijkt de klus! Maar is wel te doen.

  Reageer
  1
  0
 16. ACSI FreeLife-expert Joop heeft een aanvulling op bovenstaand artikel:

  ‘Naast de wateraansluitingen zitten er ook meestal een paar elektrische draden aan de kraan. De ingebouwde waterpompschakelaar is vrijwel altijd de oorzaak dat de kraan defect is. Let op! Plus en min mogen bij het monteren van een nieuwe kraan niet verwisseld worden.’

  Reageer
  4
  2
  1. PV
   Paul Verjans

   Het lijkt en goed advies. Ik heb zo juist 2 lekkende waterkranen van onze Hobby caravan laten ver vangen. Arbeidskosten 381 euro incl. btw exclusief de kranen. Volgens de reparateur heeft hij 4 uren gewerkt omdat en gedeelte van interieur de- en gemonteerd moest worden. Ik vinden dit niet normaal zonder vooraf aan te geven dat het zoveel zou gaan kosten.

   Reageer
   0
   0
  2. HH
   Hans Hartman

   Dat plus en min op de kraan niet verwisseld mogen worden lijkt mij gek.
   Het enige wat een schakelaar doet is de plus en de min doorverbinden zodat de pomp gaat lopen.

   Reageer
   7
   0
   1. j

    De plus wordt gewoon door de kraanschakelaar onderbroken, de min is hier gewoon de massa (kraan)

    Reageer
    5
    4

Praat mee: Kraan vervangen in camper of caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht