ACSI FreeLife

Menu

Koelkast erin, koelkast eruit

Is de absorptie- of compressiekoelkast in je kampeermiddel aan vervanging toe? Dan kan jij waarschijnlijk wel wat advies en sturing gebruiken. Wat zijn de voordelen van het vervangen van je koelkast? Wat zijn de uitdagingen bij het installeren en wat is de beste keuze, een absorptie- of compressiekoelkast? Stapsgewijs nemen we jou mee in deze veelzijdige klus en geven we antwoord op dit soort vragen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Koelkast installeren

De belangrijkste aanleiding om na te denken over vervanging van de koelkast in camper- of caravan is absoluut de verminderde ​​koelcapaciteit. Ook energieverbruik speelt een rol, omdat nieuwe modellen vaak efficiënter werken. Of ze nu elektriciteit of gas verbruiken. Daarnaast zijn moderne apparaten deels makkelijker te bedienen en zouden sommige kampeerders willen graag een grotere koelkast.

Absorptiekoelkast of compressiekoelkast?

Zodra je de beslissing hebt genomen om de koelkast te vervangen, begint de zoektocht naar het juiste model. De hamvraag: absorptiekoelkast of compressiekoelkast? Absorptiekoelkasten scoren punten op de flexibiliteit van energiebron (gas, 12 volt en 230 volt) en op het nagenoeg geruisloze functioneren. Een koelkast die – net als thuis – volgens het compressieprincipe werkt is luider en doet het alleen op elektriciteit. Maar hij koelt vooral bij warm weer beter en je hoeft hem niet waterpas te staan.

Voorkom complexe aanpassingen

Je bespaart geld wanneer je nieuwe koelkast dezelfde of een net ietsje kleinere inbouwmaat heeft dan je huidige model. Dan hoeven er geen complexe aanpassingen te worden gedaan aan de inbouw. Een voorbeeld, de inbouwmaten van de nieuwe Dometic absorptiekoelkast RMD 10.5T – die je aan twee kanten kan openen, 1.245 x 523 x 550 millimeter – met een volume van 153 liter zijn vergelijkbaar met die van de momenteel gebruikelijke RML 9430 (1.293 x 468 x 555 millimeter) uit de 9-serie met een volume van 151 liter.

Inruilen

Als de inbouwmaat overeenkomt, kan je ook prima modellen van verschillende fabrikanten inruilen. Als er bij absorptiekoelkasten gas in het spel is, moet de installatie altijd worden uitgevoerd door een erkend installatiebedrijf. Dit zorgt ervoor dat alle nieuw geïnstalleerde gasleidingen en de uitlaatinrichting volgens de specificaties van de fabrikant zijn geplaatst.

Goed moment om koelkast te vervangen

De monteurs controleren bovendien aan het eind van de installatie het gassysteem op lekken en het functioneren van de nieuwe absorptiekoelkast. Een geschikt moment om de koelkast te vervangen is de tweejaarlijkse controle van het gassysteem, die hoe dan ook plaats moet vinden.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Oude voor nieuwe absorptiekoelkast

Als de afmetingen overeenkomen, is ook de vervanging van een oude door een nieuwe absorptiekoelkast relatief snel en simpel gepiept. Zo liet de redactie van het Duitse kampeertijdschrift ProMobil bijvoorbeeld door een installatiebedrijf een Dometic-apparaat uit de 9-serie omwisselen voor een nieuw model. Eerst controleerde de monteur of de gasflessen gesloten waren. Daarna haalde hij het ventilatierooster aan de buitenzijde van het voertuig. Vervolgens werden de elektrische aansluitingen en de gasleiding tussen het voertuig en een koelkast van elkaar gescheiden.

Hulpmiddel

Tijd om naar binnen te gaan. Om de meubelfronten te beschermen tegen krassen bij het verwijderen van de inrichting worden de randgebieden rond de koelkastschacht afgeplakt met tape. Vervolgens worden vier schroeven in het raamwerk binnen in de koelkast losgedraaid.

In de uitsparingen van de schroefgaten in de koelkast plaatst de monteur boven en onder een stang, Hiermee kan hij het oude apparaat gemakkelijk uit de schacht van de koelkast tillen. Vervolgens controleert hij de plaatsing van de voedingskabels, deze worden indien nodig aangepast.

Met een paar eenvoudige stappen is het nieuwe apparaat geplaatst en betrouwbaar bevestigd via de vier schroefverbindingen. Dit zorgt ervoor dat de koelkast stevig ingebouwd zit. Ondanks bijna identieke installatiematen van de twee absorptiekoelkasten, moet in dit geval de gastoevoer worden aangepast. Om de verbinding tot stand te brengen, wordt de gastoevoer afgekort en wordt een nieuw verbindingsstuk aan de koelkast bevestigd.

Lektest

Bij de nieuwe 10-serie is de gebruikelijke opvangbak voor condens niet aanwezig. In plaats daarvan brengt de installateur de afvoerslang op de juiste lengte om deze vervolgens vast te zetten in een lip op het ventilatierooster. Met gas en elektriciteit correct aangesloten, wordt de lektest uitgevoerd. Ten slotte heeft de monteur een uur lang de juiste werking van het apparaat gecontroleerd.

Redenen om koelkast te vervangen

Het is niet altijd nodig om van koelkast te wisselen. Mocht de koelcapaciteit van de koelkast verminderen, dan is het nog steeds niet altijd nodig om het hele apparaat onmiddellijk te vervangen. Een veel voorkomende oorzaak van de prestatiedaling – vooral bij absorptiekoelkasten – is een  verslechterde ventilatie aan de achterkant dat in de loop van de tijd kan ontstaan. Om de luchtcirculatie te verbeteren, verwijder je simpelweg de ventilatieroosters aan de buitenkant van het voertuig en reinig je de met gaas bedekte roosters. Reinig en stofzuig vervolgens de ruimte achter de koelkast.

ACSI verzekeringen algemeen

Verzekeringen speciaal voor kampeerders!

 • Voor thuis, onderweg en op vakantie
 • Alles goed geregeld bij 1 partij
 • Pakketkorting vanaf 2 verzekeringen
Bekijk de verzekeringen

Gasbrander

Een andere bron van klachten is de gasbrander. Stofafzetting en roetvorming kunnen de prestaties van de brander beperken. Wrik in dit geval het paneel boven het brandermondstuk open met een schroevendraaier. Maak alles schoon en blaas aan het einde af met perslucht. Wees hierbij voorzichtig: te veel druk kan de brander beschadigen. Daarom is perslucht uit een spuitbus ideaal – deze zijn al voor een paar euro te krijgen in de bouwmarkt. Deze procedure wordt ten minste tweemaal per jaar aanbevolen.

Extra ventilatie

Ook een extra ventilator helpt bij een betere luchtcirculatie. De ventilatoren zijn gemonteerd op de warmste plaats in de ventilatieschacht achter de koelkast. Hoe de camper of caravan geparkeerd staat is ook van invloed op het koelvermogen – vooral in het geval van een absorptiekoelkast. Bij voorkeur stel je de voertuigzijde met de ventilatieroosters niet bloot aan de brandende zon. Het nivelleren van het voertuig helpt de koeleenheid ook bij het werk. Al bij een paar graden helling beginnen de koelprestaties af te nemen.

Win een Leatherman Wingman

Koelkast vervangen of niet, wat doe jij allemaal om je kampeermiddel klaar te maken? Staat hij nog in de stalling of kampeer jij het hele jaar door? ACSI FreeLife is graag op de hoogte van jouw voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vul een korte enquête en maak kans op een Leatherman Wingman. Een superhandig zakmes (t.w.v. € 64,95) voor iedere kampeerder.

Bron: MPS, Tekst: Ingo Köcher

Praat mee

 1. RB
  Roland van Berne

  Ik heb onze caravan drastisch aangepakt en aangepast aan de huidige normen. Belangrijkste veranderingen zijn; de accu is de 12 volt stroomleverancier en de koelkast is vervangen voor een energiezuinige compressorkoelkast.
  Nu rijden en kamperen wij net als iemand met een camper.
  Nieuwsgierig? kijk naar mijn filmpjes op you tube.

  Reageer
  4
  1
 2. CB
  Corn Biesheuvel

  Ls,koelkast in mij fiat ducato werk niet optimaal Ik heb besloten hem er uit te halen en te kijken of met goed schoonmaken van de brander en ventilatie het probleem is te verhelpen. De vraag is maak ik alles los vanaf de buitenkant ? De bevestigingsschroeven zitten die on der afdekplaatjes aan de binnenkant ? Gr Kees

  Reageer
  0
  0
 3. H

  Is er een manier om exact vast te stellen hoe goed je koelkast werkt? De mijne (absorptie) is 30 jaar en lijkt nog goed te functioneren. Meten = weten ?

  Reageer
  6
  4

Praat mee: Koelkast erin, koelkast eruit

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht