ACSI FreeLife

Menu

Koelende verf – werkt dat echt?

Liever een paar graden koeler in de zomer? Een nieuwe verf waarin glas is verwerkt maakt dit mogelijk. Uitgesmeerd over caravan- en camperdaken kan deze verf een alternatief bieden voor een airco.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
CoolDry WoMo zweiter Anstrich 4c

Witte daken en buitenmuren als basis voor een effectieve beheersing van het binnenklimaat zijn niet nieuw en zeker niet revolutionair. Wel nieuw is de lak van het Duitse bedrijf Sistec Coatings. Deze verf heet Cooldry en moet tot 80 procent van het zonlicht, de zonnewarmte en de UV-straling weerkaatsen. Bovendien dicht de verf, dankzij zijn elasticiteit, eventuele scheurtjes waterdicht af. Deze eigenschappen kunnen goed van pas komen voor caravan- en camperbezitters.

Cooldry getest

We hebben in het warme seizoen het verkoelende effect van de Cooldry-verf getest. Twee verschillende daken, net uit de productiestraat, kregen een professionele verfbeurt met Cooldry om het daarna op te nemen tegen twee dezelfde, maar onbehandelde daken. Feitelijk is het zogeheten albedo – het reflectievermogen van een oppervlak – van invloed op de opwarming ervan. De daken in onze test kwamen rechtstreeks van de fabrikant en hadden een hoog reflectievermogen; dit neemt echter in de loop der jaren wel af. De korte golven in het zonlicht (UV) doen oppervlakken verouderen en vuil en kleine scheurtjes doen de rest.

En, werkt Cooldry daadwerkelijk?

Al binnen een half uur werden de hoogste temperaturen op het dakoppervlak bereikt. Op het aluminium sandwichdak hield Cooldry de temperatuur bijna 5 graden lager. Als er een wolk voor de zon komt, worden de oppervlaktemperaturen snel lager. Het verschil tussen de standaardlak en Cooldry neemt dan af tot circa 2 graden. Polyesterdaken kunnen veel warmer worden dan sandwichdaken met aluminium; in de test werd al na korte tijd meer dan 66 °C geregistreerd. Met een verschil van circa 10 graden werkt Cooldry sterker op een polyesterdak dan op een conventioneel dak.

We spraken met Oliver Schulz, de bedrijfsleider van Sistec – de uitvinders van Cooldry. Lees ACSI FreeLife 5-2015 voor het hele verhaal.

bestel magazine

Praat mee

 1. dB
  de Biolley

  Hallo waar kan ik Cooldry kopen.Regio Lier.

  Reageer
  0
  0
 2. DD
  Dedecker Dirk

  halo waar kan ik deze verf ergens aanschaffen in België of Nederland voor een polyester camper van 23 jaar oud groeten Dirk

  Reageer
  5
  0

Praat mee: Koelende verf - werkt dat echt?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht