ACSI FreeLife

Menu

Kitresten verwijderen; hoe doe je dat?

Je ziet het bij veel campers en caravans: kit die uit de naden puilt en aan de beplating kleeft. Als je er niets aan doet, gaat het er door stof en vuil steeds lelijker uitzien. Verwijderen dus! ACSI FreeLife geeft je tips voor deze kleverige klus.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Kitresten verwijderen

Bij nieuwe modellen gebeurt dit meestal in de eerste maanden. Maar het gebeurt ook dat de kit pas jaren later letterlijk uit zijn schulp kruipt. In feite is het niet erg, maar het ziet er niet zo mooi uit en vormt voor veel kampeerders een grote ergernis.

Butylkitresten verouderd en zwart

Het probleem doet zich het duidelijkst voor aan de kant waar de voortent of luifel wordt aangekoppeld; de mechanische belasting van de naden lijkt hierbij een rol te spelen. Voor het dichtkitten van de naden aan de buitenkant van de caravan of camper wordt doorgaans butylkit gebruikt. Kit op basis van butylrubber is afneembaar en bevat oplosmiddelen, maar is niet toxisch. Na twintig minuten is de kit uitgehard. Het blijft elastisch bij temperaturen tussen de -30 en + 100 graden Celsius.

Je moet een teveel aan kit zorgvuldig verwijderen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een caravanbezitter kreeg bijvoorbeeld een heel mooi resultaat met boter, olijfolie en een doekje met Scotch-Brite (schoonmaakmiddel van 3M). Hij zeepte de uitgestulpte kit in, wreef en trok het er vervolgens voorzichtig af. Je moet heel voorzichtig trekken om te voorkomen dat het vulmiddel onder het rubber niet wordt meegetrokken.

Tips van ons

Je kunt de kit ook met zichzelf verwijderen. Vorm van het als eerste afgetrokken materiaal een balletje waarmee je de rest afbet. Afbetten is het voorzichtig wegnemen van iets door herhaaldelijk drukkende bewegingen te maken. Het werkt, maar het wordt wel een viezer werkje naarmate de butyl zachter wordt. In ACSI FreeLife nummer 2-2015 laten we in 8 stappen zien hoe je de kit verwijdert door middel van afplaktape. Met deze tips zorg je ervoor dat je kampeervriend er weer als nieuw bij staat. Meer weten? Bestel het nummer hier!

Tips van jullie?

Laat ons zeker weten wat jouw handigheidjes zijn om kitresten van je caravan of camper te verwijderen.