ACSI FreeLife

Menu

Kit verwijderen van je camper of caravan: hoe doe je dat?

Je ziet het bij veel campers en caravans: kit die uit de naden puilt en aan de beplating kleeft. Als je er niets aan doet, gaat het er door stof en vuil steeds lelijker uitzien. Verwijderen dus! ACSI FreeLife geeft je tips voor deze kleverige klus.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Kitresten verwijderen

Bij nieuwe modellen gebeurt dit meestal in de eerste maanden. Maar het gebeurt ook dat de kit pas jaren later letterlijk uit zijn schulp kruipt. In feite is het niet erg, maar het ziet er niet zo mooi uit en vormt voor veel kampeerders een grote ergernis.

Butylkitresten verouderd en zwart

Het probleem doet zich het duidelijkst voor aan de kant waar de voortent of luifel wordt aangekoppeld; de mechanische belasting van de naden lijkt hierbij een rol te spelen. Voor het dichtkitten van de naden aan de buitenkant van de caravan of camper wordt doorgaans butylkit gebruikt. Kit op basis van butylrubber is afneembaar en bevat oplosmiddelen, maar is niet toxisch. Na twintig minuten is de kit uitgehard. Het blijft elastisch bij temperaturen tussen de -30 en + 100 graden Celsius.

Je moet een teveel aan kit zorgvuldig verwijderen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een caravanbezitter kreeg bijvoorbeeld een heel mooi resultaat met boter, olijfolie en een doekje met Scotch-Brite (schoonmaakmiddel van 3M). Hij zeepte de uitgestulpte kit in, wreef en trok het er vervolgens voorzichtig af. Je moet heel voorzichtig trekken om te voorkomen dat het vulmiddel onder het rubber niet wordt meegetrokken.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Tips van ons

Je kunt de kit ook met zichzelf verwijderen. Vorm van het als eerste afgetrokken materiaal een balletje waarmee je de rest afbet. Afbetten is het voorzichtig wegnemen van iets door herhaaldelijk drukkende bewegingen te maken. Het werkt, maar het wordt wel een viezer werkje naarmate de butyl zachter wordt. In ACSI FreeLife nummer 2-2015 laten we in 8 stappen zien hoe je de kit verwijdert door middel van afplaktape. Met deze tips zorg je ervoor dat je kampeervriend er weer als nieuw bij staat. Meer weten? Bestel het nummer hier!

Tips van jullie?

Laat ons zeker weten wat jouw handigheidjes zijn om kitresten van je caravan of camper te verwijderen.

Praat mee

 1. J

  Heb afgelopen winter het heki dakluik er uit gehad i.v.m lekkages de randen op het caravan dak schoongemaakt met een houten roerstok en de rest met wasbenzine en dat ging voortreffelijk.

  Reageer
  0
  0
 2. f

  Ik doe het ook met een accu boormachine en doe er een dopje op van een kitspuit. Gaat perfect. Heb de caravan van onze zoon zo weer als nieuw gemaakt. Het is snel en zonder rommel zo gepiept.

  Reageer
  0
  1
 3. P

  Ik verwijder overtolige kit met een accu boormachine en een houten sate pen.
  Doe de sate pen in de boormachine en laat deze op lage snelheid draaien steek de punt in de kit en de kit zal om de pen draaien , als er teveel kit op de sate pen is knipt men dat eraf met een kniptang net zolang dat alle kit is verwijderd wat overblijft is gemakelijk met terpentine te verwijderen.

  Reageer
  1
  4
 4. JB
  John Boertjes

  Jarenlang met Kit te maken gehad.
  Zelfs door een laborant van Akzo laten onderzoeken kit te verwijderen.
  Kwam niet veel verder dan terpentine.
  Maar zelf heb ik de beste resultaten met Seal en Bond remover van Inotec.
  Gebruikt de vakman ook!!

  Kan een beetje lastig zijn om aan te komen.

  Reageer
  1
  0
  1. T

   Kitresten verwijderen van plexiglas is (na proeven met: sticker-remover, thinner, zeep, lampenolie, slaolie,)
   uiteindelijk fantastisch gelukt met WB40!!

   Reageer
   7
   8

Praat mee: Kit verwijderen van je camper of caravan: hoe doe je dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht