ACSI FreeLife

Menu

Kamperen & vogels spotten: 4 hotspots in Europa

ACSI & natuurPak je verrekijker en camera maar in: we gaan vogels spotten! De diversiteit van de Europese vogelpopulatie is enorm. En wanneer kun je daar nu beter van genieten dan op vakantie? Daarom lichten we vier toplocaties voor je uit waar je bijzondere vogels kunt ontdekken én prachtig kunt kamperen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Papegaaivogel
Zwarte ooievaar
Kraanvogels in Duitsland
Blauwborst

1. Vogeleiland

De naam klinkt als die van uit een sprookjesboek, maar niets is minder waar. Vogeleiland ligt gewoon in het Zwarte Meer bij Flevoland. Door de afwisseling van bos, riet en grasland is dit het ideale thuis voor meer dan zestig vogelsoorten. Hier waan je je als vogelliefhebber in het paradijs. De blauwborst, nachtegaal en kleine bonte specht zijn enkele gasten die je hier kunt spotten. Maar ook de havik en de grote karekiet worden hier regelmatig gesignaleerd. Het hele eiland is een oase van rust, en om dit zo te houden kun je alleen naar dit bijzonder plekje met een speciale vaartocht. Kijk ook even naar de grond als je op vaste bodem staat: de grote zwavelzwam en het judasoor zijn enkele van de bijzondere paddenstoelen die je kunt tegenkomen.

Lijkt het je leuk om te kamperen in de buurt? Dan is Het Kamper Erve een leuke uitvalsbasis voor wie van een knusse camping houdt.

2. Kraanvogels en zeearenden in Unteres Odertal

Een mooi plekje in het noordoosten van Duitsland waar het nog niet wemelt van de toeristen: Nationaal Park Unteres Odertal. Ook de vogels weten dat, en daarom kun je hier maar liefst 292 soorten bewonderen. Het hele jaar door wordt hier gebroed, gerust en overwinterd. Van zeearend tot ijsvogel en van zwarte ooievaar tot pijlstaarteend; je komt oren en ogen tekort. In het voor- en najaar trekken 100.000 watervogels door dit adembenemende rivierenlandschap. Ook prachtig om te zien: de aankomst van maar liefst 13.000 kraanvogels die in oktober naar een slaapplaats zoeken tijdens hun tocht naar het zuiden.

Kleinschalig kamperen in de buurt van het park? Breng een bezoekje aan Camping Triangel Camping Niederfinow.

3. Papegaaiduikers en zeehonden in Engeland

Het guitige zwart-witte koppie met de kenmerkende oranje snavel herken je van verre. In het noorden van Engeland, op de Farne Islands, vind je 150.000 papegaaiduikers die in juni en juli zorgen voor hun vele jongen. Hun voedertactiek is spectaculair te noemen. Met tachtig kilometer per uur vliegen ze op het rotsachtige hol af waar de jongen zitten en daar aangekomen remmen ze keihard af met hun vleugels en poten. Waarom zo snel? Meeuwen liggen op de loer om de buit te stelen! Pak de boot vanaf het kleine plaatsje Seahouses en geniet maak een dagtocht naar alle flora en fauna op en rond de eilanden. Hier vind je ook Engelands grootste broedkolonie van grijze zeehonden.

Kamperen vlak bij de eilanden? Dan is Camping Proctor’s Stead Car. & Cp. Park ideaal gelegen.

4. Miljoenen Afrikaanse vogels in de Coto Doñana

In het grootste beschermde natuurpark van Spanje vind je ontelbaar veel Afrikaanse en Europese vogels die uitrusten tijdens de trek, nestelen of hun eieren uitbroeden. Wat dacht je bijvoorbeeld van blauwe reigers, weidevogels en hét boegbeeld van nieuwe geboortes: de ooievaar? In Nationaal Park Coto Doñana vind je niet alleen maar vogels. Hier volg je ook de sporen van herten, wilde zwijnen en de Iberische lynx. Erg bijzonder, want dit prachtige dier wordt met uitsterven bedreigd. Tussen Matalascañas en El Rocío kun je diverse natuurpaden en rondleidingen starten vanaf het bezoekerscentrum. Ook kun je mee op jeepsafari met een gids. Liever de vogels en dieren bewonderen vanaf het water? Vanuit het kleine dorpje Sanlúcar neemt de boot je mee de Guadalquivir-rivier op.

In de buurt van Nationaal Park Coto Doñana ligt Sevilla en in deze regio kun je heel fijn kamperen, bijvoorbeeld op Camping Villsom.

Een vogelcadeautje

Geniet jij ook graag van de vogels en de natuur om je heen en doe je dat graag op een kleine, maar hele fijne, camping? Dan hebben we deze maand een leuke actie voor je. Bij aankoop van een ACSI Klein & Fijn Kamperen-gids krijg je een actielidmaatschap t.w.v. € 12,50 van Vogelbescherming Nederland cadeau. Superleuk, want zo heb je niet alleen een gids met meer dan 2000 kleinschalige campings in huis, maar krijg je ook twee keer het blad ‘Vogels’ én 10% korting op de webshop van Vogelbescherming Nederland.

 

Praat mee

 1. R

  Een goede acsi kamperen en vogels spotten .
  Camping Deneuvre in Chatel-de-Neuvre in Frankrijk is ook een leuke camping voor vogelaars .

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Kamperen & vogels spotten: 4 hotspots in Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht