ACSI FreeLife

Menu

Getest: zo zet je koffie zonder stroom

ACSI kookt logo introVoor veel mensen is het hun lievelingsdrankje en niet meer weg te denken uit hun dagelijkse leven. Een goede kop koffie maakt je dag. Kies daarom de beste manier van koffiezetten voor onderweg. De redactie heeft zes systemen geproefd en aan een korte test onderworpen.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Koffiezetten_systemen getest

Hierdoor konden we snel uitmaken welke systemen zich goed lenen voor onderweg koffiezetten en welke niet of minder goed. In de blinde proef ging het uiteraard om de smaak.

Verschillende systemen

Koffiezetten kun je al dan niet met gebruik van druk. De verschillende systemen onderscheiden zich op dit punt. Tot de systemen zonder druk behoren de Turkse mokka, de cafetière, de aeropress en de percolator. De enige manier om koffie te zetten onder druk is met de espressomaker. Voor koffiezetten zonder druk is een watertemperatuur tussen de 85 en 94 graden optimaal, voor de espressomaker een temperatuur tussen de 91 en 94 graden. Hieronder hebben we alvast twee systemen uitgelicht om onderweg koffie te zetten.

1. Koffiezetten: Percolator

Dit systeem bestaat al sinds het begin van de negentiende eeuw. Het bestaat uit een kan waarin de koffie wordt gezet. Allereerst vul je de kan met water en de metalen filter met gemalen koffie. Door verwarming ontstaat er druk in de kan waardoor het water via een buisje naar boven wordt geperst. Boven druppelt het water zonder druk op de gemalen koffie en loopt vervolgens terug in de kan. Hoe vaker het water deze cyclus doorloopt, des te sterker wordt de koffie. De firma Petromax heeft een groot, robuust exemplaar.

Het gebruik van de kan is niet heel eenvoudig. In de test is de gemalen koffie uit de filter van de geheel gevulde kan in het koffiewater terechtgekomen. Hierdoor kregen we koffiedik in de koffie. Ook is de voor het zetten benodigde tijd moeilijk in te schatten. Het kan makkelijk gebeuren dat je of een te slappe of een te sterke koffie zet. Verder is een perculator niet zo makkelijk schoon te maken.

Informatie/prijs: o.a. via conrad.be, € 25,50

2. Koffiezetten: Filterkoffie

Een klassieker. Filterkoffie heeft veel aroma. Je hebt er alleen een filter, filterzakjes en een kan of beker waarop de filter goed past voor nodig. Handig voor onderweg is de opvouwbare plaatsbesparende filter van GSI Outdoors. De filtermethode is de meest eenvoudige om goede koffie te zetten. Bij blind proeven komt de filterkoffie goed uit de bus. De testers beschrijven deze koffie als licht, mild en gewoon lekker.

Informatie/prijs: gsioutdoors.com, vanaf € 17,95

De test

Maar welke vier systemen zijn er nog meer en welke van de zes manieren om koffie te zetten past het beste bij jou? Dat lees je allemaal in ACSI FreeLife 5-2017.

bestel magazine

Praat mee

  1. S

    Tip: De percolator van Ikea kost € 14,95. Werkt uitstekend. Geen drap in de koffie. Koop wel goeie koffie met de juiste maling. Bijv van simon Levelt. Snelfiltermaling gaat inderdaad door de gaatjes met de koffie naar boven in de pot.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Getest: zo zet je koffie zonder stroom

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht