ACSI FreeLife

Menu

Gasflessen in Europa en Marokko

Gasflessen – een onmisbaar onderdeel van iedere kampeeruitrusting. Maar wat nu als ze leeg zijn? Kun je ze vullen in het buitenland?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
10
10
ReactiesPraat mee
104678 cp Baciccia 02

Als dit mogelijk is, dan kun je rijden met een lichtere last. Of is het vullen lastig of onmogelijk, dan weet je dat een extra fles een goed idee is. Hier zie lees je alle info over gasflessen in Europa en Marokko.

Informatie over gasflessen per land

1

België

Gasflessen vullen is in België geen probleem. De flessen zijn hetzelfde als in Nederland. De belangrijkste vulstations in België zijn Gasbottling in Gent, Belgian Shell en Totalfina in Brussel, Semnickgas in Geraardsbergen en Primagaz in Tessenderlo.

2

Denemarken

Nederlandse flessen kunnen niet worden gevuld, maar op de grotere campings kun je ze meestal wel zonder problemen inruilen. De firma Kosan Gas heeft een vulstation voor grijze flessen in Nørresundborg nabij Ålborg (Noord-Jutland), in Koge (Sjælland) en ook in Neksø (Bornholm).

3

Duitsland

Heel makkelijk. De Duitse flessen zijn hetzelfde als de Nederlandse. Geen problemen dus met vullen of inruilen.

4

Estland

De in dit land gangbare flessen kun je vullen met een Euro-aansluitingenset.

5

Finland

Flessen met Epsilon-markering (E) worden weer gevuld. Je kunt ook terugvallen op leenflessen van AGA. Je hebt wel een voor Finland geschikte adapter nodig.

6

Frankrijk

Nederlandse flessen worden in Frankrijk niet gevuld of geruild. Je kunt wel bij veel supermarkten of tankstations flessen huren. Met een adapter uit de Euro-aansluitingenset kun je de Franse flessen zonder meer aansluiten. Tip: bewaar je reçu van de leenflessen goed, anders krijg je bij het terugbrengen je borg niet terug.

7

Griekenland

In Athene, Thessaloniki, Patras en Monemvassia heb je een goede kans een omwisselstation te vinden. Elders is het inruilen of vullen van gasflessen een probleem. Als je een Griekse gasfles koopt, kun je die zonder adapter aansluiten. Voor de zekerheid is het goed een Euro-aansluitingenset mee te nemen. Bij tankstations mogen eigenlijk alleen gastanks van auto’s worden gevuld, maar er zijn ook tankstations die de gasflessen van caravans vullen.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

8

Groot-Brittannië

In het Verenigd Koninkrijk heb je een lokale gasfles nodig. Nederlandse flessen worden er niet gevuld. Bij Calorgas kun je flessen van 6 of 13 kilogram kopen met een passende adapter.

9

Hongarije

Onze grijze flessen worden ook in Hongarije gebruikt. Gasflessen en gastanks kunnen zowel gevuld als geruild worden.

10

Ierland

Op de homepage van Calor Kosangas vind je alle informatie over het vullen van gasflessen. www.calorgas.ie

11

IJsland

Gas is in IJsland driemaal duurder dan bij ons. In Reykjavík kun je bij Esso flessen inruilen en vullen. Met hulp van een rubberen ring zijn de gele IJslandse flessen compatibel met de Nederlandse.

12

Italië

In beginsel moet het vullen van gasflessen in Italië geen problemen opleveren. Er zijn inruil- en vulstations, adapters moet je meenemen. Je kunt het beste op de camping vragen waar je terecht kunt; vaak kun je de flessen ook op de camping laten vullen. Het is in Italië wettelijk verboden vaste tanks in campers of caravans bij te vullen; we weten echter van lezers dat het wel vaak gebeurt.

13

Kroatië

De oliemaatschappij INA vult flessen die niet ouder zijn dan vijf jaar. Je moet zelf een adapter hebben.

14

Letland

De in dit land gangbare flessen kun je vullen met een Euro-aansluitingenset.

15

Litouwen

De in dit land gangbare flessen kun je vullen met een Euro-aansluitingenset.

16

Marokko

In de volgende plaatsen is het vullen van Nederlandse flessen mogelijk: Tiznit, Agadir, Nador, Mohammedia, Sidi Ifni, Safi en Taza.

17

Noorwegen

In Noorwegen kun je bij LPG Norge Nederlandse gasflessen laten vullen. Je kunt ook leenflessen van AGA krijgen; je kunt deze tevens in Zweden en Finland inwisselen. Je hebt wel een passende adapter nodig.

18

Oostenrijk

De in Oostenrijk gangbare flessen zijn ongeveer hetzelfde als in ons land. Vullen moet dus zonder problemen lukken.

19

Polen

Ruilen en vullen mogelijk. De flessen in Polen zijn ongeveer hetzelfde als bij ons.

20

Portugal

Nederlandse gasflessen worden niet gevuld. Bij tankstations van Repsol en Cepsa kun je leenflessen krijgen.

21

Slovenië

Verkopers van vloeibaar gas vullen Nederlandse flessen doorgaans zonder adapter.

22

Spanje

Ingebouwde gasflessen kun je bij een tankstation bijvullen. Officieel mogen draagbare flessen niet bijgevuld worden, maar een lezer berichtte ons dat hij daar aan de Costa Brava geen problemen mee had ondervonden. Een goed alternatief is een leenfles van een tankstation van Repsol of Cepsa (zoals in Portugal). De passende adapter is daar ook verkrijgbaar.

23

Tsjechië

Tanks en gasflessen kunnen in Tsjechië overal worden gevuld.

24

Zweden

In Zweden is het moeilijk om Nederlandse gasflessen te laten vullen. Je kunt ook terugvallen op leenflessen van AGA. Je hebt daarvoor een passende adapter nodig.

25

Zwitserland

Vullen van Nederlandse gasflessen lukt slechts bij uitzondering en je hebt dan een adapter nodig. Je kunt ook een Zwitserse fles met drukregelaar huren. Sommige campings hebben leenflessen.

Praat mee

 1. A

  In Marokko zojuist een Nederlandse dinfles laten vullen voor de caravan. In Marrakech, 10 km ten noorden van de stad langs de RN7. Grote gasplant aan westzijde, tegenover een Totalstation. Prima parkeren, eigen fles keurig gevuld voor 55Dh. Via de camping hebben meerdere reisgenoten ook hun tandjes laten vullen. Ze vullen alleen din-flessen.

  Reageer
  0
  0
 2. H

  Gasflessen vullen in Duitsland.

  Heb tijdens een vakantie in Duitsland naar Westfalengas in Munster gebeld of ik mijn “Hollandse groene fles” bij hun kon laten vullen. Het antwoord was een besliste nein.
  Dus overal vullen in Duitsland vergeet het maar. Heb op de camping een gasfles geleend.

  Reageer
  0
  0
 3. gf
  gon faber

  Onze ervaring met Zweden is dat het inderdaad moeilijk is om gasflessen te laten vullen, maar na tig keer uitleggen en vragen, hebben wij nu een paar adressen. Het is niet zonder meer mogelijk een ‘leenfles’ te krijgen. Die zal je echt moeten kopen en mèt de andere koppeling, zit je toch gauw op een uitgave van een paar duizend Zweedse kronen. Mocht iemand graag willen weten waar Nederlandse gasflessen gevuld kunnen worden, neem dan even kontakt op via gonfaber@hotmail.com.

  Reageer
  0
  0
  1. BB
   Boy Bakhuys

   De meeste lpg tankstations vindt je daar in zeecontainers op industrieterreinen waar ze ook gastanks vullen. Ze gaan wél mopperen als je vaste tanks in een camper wilt vullen. Het is daar op sommige plekken zelfs mogelijk om s nachts zonder toezicht lpg te tanken.

   Reageer
   0
   0
 4. HV
  Hans Veen

  Het gestelde v.w.b. het vullen van gasflessen in Duitsland is juist echter als je de NL gasfles omruilt voor een Duitse fles is het NIET mogelijk deze fles na afloop van zgn. keuringsjaren in NL in te leveren. De Nl-fles heeft een dichte kraag en de GE-fles heeft een open kraag en een plastic beschermkap, zij zijn dus qua uiterlijk verschillend.

  Reageer
  0
  0
 5. H
  H.J.Heijenberg

  U vermeld dat de Duitse en Nederlandse flessen hetzelfde zijn. Ik betwijfel dat ,
  de Duitse flessen hebben een andere kraanbeveiliging ( en draagbeugel ) dan de Nederlandse, daarbij vraag ik mij af of de Duitse wel in Nederland GERUILD worden. BIJ VULLEN zal misschien niet zo’n probleem vormen. Ik

  Reageer
  0
  0
 6. SR
  Smets Roger

  Bijvullen of vullen gas. Men kan hier in Tienen oogde flessen laten vullen,zolang de keuringsdatum niet vervallen is. Wanneer ik op verlof ga naar Italië ruil ik mijn gasfles om in Duitsland. Daar kost dat maar 11€. Dan kan ik enkele jaren verder voor herkeuring. In Duitsland en Oostenrijk gaat dat op iedere campingof brico.

  Reageer
  0
  0
 7. BH
  Bert Havenith

  In een Duits camperblad staat dat in Italië de pomphouder een hoge boete krijgt als men daar een fles met LPG wil vullen en daarom woedend reageert als je dat toch probeert. Ook als de fles geschikt is voor LPG

  Reageer
  0
  0
 8. gh
  guido heylen

  Beste

  Wij gebruiken al jaren ALUMINIUM LPG GASFLESSEN en hebben nog nooit ergens een probleem gehad voor ze te vullen aan een tankstation
  En ze wegen dan ook nog eens veel minder dan de stalen flessen

  mvg
  Guido

  Reageer
  1
  0
 9. gh
  guido heylen

  Beste

  Waarom het zo moeilijk maken , gebruik gewoon LPG gasflessen
  met de adapters kan je die overal vullen

  mvg

  Guido

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Gasflessen in Europa en Marokko

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht