ACSI FreeLife

Menu

Familiereünie op de camping met 300 man

Met een grote familie valt het niet mee om een geschikte locatie te vinden voor een reünie. De families Mostert huurt daarvoor gewoon een camping af. Een portret van een familiereünie die meer dan 300 kampeerders op de been brengt.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Familie Mostert_sing in_meergeneratie kamperen

Binnen de familie Mostert kent een groot deel elkaar uitsluitend van de camping. Sinds begin jaren tachtig ontmoeten de Mosterts elkaar één keer in de vijf jaar tijdens de Mostertweek. De stamboom telt inclusief aangetrouwde familieleden meer dan 450 takken.

Familiegids

Om er achter te komen wie met wie in verbinding staat, wordt iedere vijf jaar een familieboek gemaakt. Tijdens de laatste editie in 2018 kampeerden de meergeneraties op Camping Molencaten Kuierpad in het Drentse Wezuperbrug en kwamen er ruim 300 Mosterts opdagen. Daarvoor was het hele kampeerveld en anderhalf chaletveld nodig. Vraag de familie niet uit hoeveel verwanten ze bestaan. Daarvoor is de familie simpelweg te groot en verandert het aantal te vaak.

99e kleinkind als kartrekker

Een familiereünie voor meer dan 300 man vraagt aardig wat voorbereiding. Bart Noort, het 99e kleinkind, weet als geen ander wat de Mostertweek zo mooi maakt. Hij was tijdens de laatste editie in Wezuperbrug de kartrekker.

Bart, hoe is het idee voor deze kampeerweek ontstaan?
“Veel familieleden zijn echte kampeerders en samen vormen we een grote familie. De meerderheid komt met de caravan of de tent en ongeveer een kwart slaapt in een chalet. Op een gegeven moment zijn we hier gewoon mee begonnen als reünie. In eerste instantie was het idee om dit jaarlijks te organiseren, maar vanwege de grootte van de familie is dat naar eens in de vijf jaar gegaan.”

Bbq familie Mostert

Dus de volgende editie staat ook al op de planning?
“Ja klopt, die is dus in 2023. Het is telkens de grote vraag wie de organisatie van de kampeerweek op zich neemt, maar zo gauw de nieuwe editie nadert is er altijd wel iemand die zich meldt om de kar te trekken. Daarvoor is de familie veel te hecht ondanks dat we elkaar niet vaak zien. Het is wel lastig om een kartrekker te vinden, maar er staat altijd wel iemand op. De Mostertweek is veel te mooi om ooit te moeten missen. De ooms en tantes vormen de grootste verbindende factor en die beginnen helaas al langzaam weg te vallen. Toch hoop ik dat er over tien jaar weer een Mostertweek wordt georganiseerd.”

Wat maakt een familiereünie op een camping nu zo bijzonder en anders dan een normale kampeervakantie?
“Dat je met zó veel mensen bij elkaar bent terwijl toch alles vrijblijvend is. Er wordt iedere dag wat georganiseerd zoals een barbecue, een sing-in – waarbij iedereen kan meezingen met religieuze liederen – en een zeskamp, maar niemand voelt zich verplicht. Iedereen zorgt voor zichzelf maar je voelt je overal welkom om een praatje te maken. Als je iets met je eigen gezin gaat ondernemen, kijkt niemand je raar aan. In vijf jaar kan er veel veranderen dus je leert iedere keer weer nieuwe familieleden kennen.”

Meergeneratie kamperen

De familie Mostert is niet de enige familie met een reünie op de camping. De familie Deijns staat tijdens aankomend Hemelvaartsweekend voor de 50e keer met z’n allen op de camping. In de special meergeneratie kamperen in ACSI FreeLife 2-2020 lees je het verhaal achter dit bijzondere lustrum en kom je er achter welke caravan- en campermodellen bij uitstek geschikt zijn voor een meergeneratie vakantie.

Bestel ACSI FreeLife 2-2020

Praat mee

Praat mee: Familiereünie op de camping met 300 man

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht