ACSI FreeLife

Menu

Extra stopcontact in je caravan of camper? Zo doe je dat

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Extra stopcontact

Smartphones, tablets en camera’s heb je vaak nodig. En ze moeten regelmatig worden opgeladen. Wie in zijn caravan of camper te weinig stopcontacten heeft en beetje handig is, kan er makkelijk zelf een extra stopcontact bij maken. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

Opgelet, de batterij van je smartphone is leeg. Hij moet dringend aan de lader. Zijn alle stopcontacten bezet? Of zijn ze te ver weg van het bed of de zithoek? Je komt in elk geval vaak stopcontacten tekort. Maar usb- en 12-volt-stopcontacten zijn makkelijk toe te voegen. Door je caravandealer, maar je kunt het ook zelf doen.

Vakkennis

We bekijken in dit artikel usb-stopcontacten met 1 tot 3 ampère laadstroom en 12-volt-stopcontacten. 230-volt-stopcontacten voor ‘landstroom’ kun je ook makkelijk zelf toevoegen, maar daar moet je wel wat vakkennis voor hebben. Een schok van zo’n stopcontact kan dodelijk zijn. Een smeulende brand als gevolg van een te geringe draaddikte, kan uiteindelijk de hele caravan of camper in de as leggen. De verzekering zal dan ‘eigen schuld’ zeggen en niet uitbetalen.

Uurtje werk

Doe-het-zelven is populair bij kampeerders. Er staat weliswaar op de verpakking van de stopcontacten dat alleen vakkundige elektriciëns deze mogen inbouwen. Maar dat doen de producenten vooral om claims te voorkomen indien er als gevolg van ondeskundig handelen schade ontstaat. Wie twijfelt over het zelf toevoegen van extra stopcontacten, kan beter de dealer opzoeken. Afhankelijk van de gewenste inbouwplaats kost dat een uurtje werk (rond de € 100) en het materiaal van pakweg € 50.

usb-stopcontact

Schakelaar voor extra stopcontact

Het usb-stopcontact is geschikt voor het opladen van smartphones, tablets en vaak ook camera’s, evenals het gebruik van kleine led-leeslampjes. Het stopcontact en het montagemateriaal is te verkrijgen bij de campingspecialist of de bouwmarkt vanaf ongeveer € 30.

Belangrijk is de montage van een schakelaar om de stroom naar het usb-stopcontact te onderbreken. Het stopcontact is namelijk uitgerust met een kleine omvormer die van de 12 volt van het boordnet 5 volt voor de usb-aansluiting maakt en daar permanent een heel klein beetje stroom voor nodig heeft uit de boordaccu. Er zijn ook usb-stopcontacten met een ingebouwde schakelaar.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Boordnet of accu

Er zijn twee mogelijke stroombronnen om het usb-stopcontact aan te sluiten. Het bestaande 12-volt-boordnet, waarbij de aansluiting meteen gezekerd is of een rechtstreekse verbinding naar de boordaccu. In het laatste geval moet er een 1 ampère-zekering in de draad naar de accu worden opgenomen, het liefst zo dicht mogelijk bij de accu.

Kabelgoten

Het usb-stopcontact kun je plaatsen waar je maar wilt, bij de zitgroep, het bed of zelfs beide. Je moet wel vermijden om de bedrading door de toiletruimte, de gasflessenkast of nabij het 230-volt-net te leggen. Daarnaast kun je met kabelgoten de nieuwe bedrading netjes door bovenkasten leiden. Daarna is het tijd voor de boormachine, voorzien van een gatenzaag. Het stopcontact wordt aan het frame geschroefd, aan de achterkant moet openliggende bedrading netjes weggewerkt worden. Dat zou je kunnen doen met een verdeeldoos.

Extra stopcontact

12-volt-stopcontact

Voor het monteren van een 12-volt-stopcontact zijn er twee verschillen met de bovenstaande procedure. Indien de stroom direct van de boordaccu wordt gehaald, kan een aan/uit-schakelaar achterwege blijven, omdat het stopcontact zelf geen stroom verbruikt. Er is al een zekering aanwezig als de stroom bij de radio of de sigarettenaansteker wordt afgetapt. Als je de stroom direct van de accu haalt, is de grote van de zekering afhankelijk van de grootste stroomverbruiker. Nu kun je eindelijk een extra koelbox aansluiten voor de koude drankjes onderweg.

Routineklusjes

Het klusje is voor doe-het-zelvers die zich interesseren voor elektra een kleinigheid. Wie minder zelfvertrouwen heeft, kan beter niet zelf aan caravan of camper knutselen, ondanks het feit dat het 12-vol-boordnet doorgaans weinig problemen oplevert en de stroomhoeveelheden en kabeldikten gering zijn. Voor een caravan- of camperdealer zijn het routineklusjes. En bij twijfel is € 100 een goede investering.

Bron: MPS, Tekst: Timo Großhans

Praat mee

 1. RD
  Ron van Dam

  moeten er eigenlijk plaatjes achter de stopcontacten in een stacaravan gemonteerd worden, i.v.m brandveiligheid? In mijn stacaravan zitten de stopcontacten n.l direct op de triplex-wandjes gemonteerd.

  Reageer
  0
  0
 2. L

  Let op. Een USB stopcontact niet aan de 12V bedrading koppelen. Aan de camping stroomkabel wordt de 230 V. omgevormd naar 12 V. wisselstroom. Het USB stopcontact kan daar niet tegen. Slechts rook wordt dan gedurende korte tijd geproduceerd

  Reageer
  0
  5
 3. jK

  electra zoeken en repareren

  Reageer
  1
  1

Praat mee: Extra stopcontact in je caravan of camper? Zo doe je dat

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht