ACSI FreeLife

Menu

Drie mooie mediterrane wijnroutes

ACSI zont 1Nederlanders drinken jaarlijks zo’n 3,3 miljoen hectoliter wijn, voornamelijk geproduceerd in Frankrijk, Spanje en Italië. Om met eigen ogen te aanschouwen in welke vaak prachtige omgeving het druivennat wordt geproduceerd, is het interessant om tijdens een volgende kampeervakantie een mooie wijnroute af te leggen. Wij helpen je graag alvast op weg.

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
wijnroute

Er zijn opties te over: van een middagje autorijden langs uitgestrekte wijnvelden tot een meerdaagse vakantie compleet met overnachtingen, diners, proeverijen en muzikale omlijsting. Wat ook je voorkeur heeft, we geven je graag alvast wat inspiratie. Daarom hebben we drie prachtige wijnroutes in Frankrijk, Spanje en Italië op een rijtje gezet. Proost!

Een dagje Franse wijnpassie

Frankrijk is een ware lappendeken van wijnstreken. Van het noorden (Champagne, Elzas) tot het midden (Bourgogne, Beaujolais) en het zuiden (Bordeaux, Languedoc-Roussillon): de druivenranken zijn er nooit ver weg. Een route die zeer de moeite waard is, is Les bons vins du Pays des Maures, onderdeel van Route des Vins de Provence.

Les bons vins du Pays des Maures

Wie Provence zegt, zegt niet alleen lavendel en olijven, maar ook rosé. De lichtgekleurde drank is goed voor bijna 60 procent van de gehele wijnproductie van de streek. Talloze routes leiden je langs de wijnranken en wijnhuizen. Les bons vins du Pays des Maures is een route van 16 kilometer, ideaal voor een eendaagse excursie te voet of met de fiets. Meteen ook een stuk verantwoorder om een glaasje te proeven bij de wijnhuizen op de route.

 • Domaine Val d’Astier
  Je begint bij Domaine Val d’Astier, op steenworp afstand van Saint-Tropez, waar de familie Seignez op authentieke wijze wijn verbouwt. Het gebied hier is totaal anders dan in de bekende kustplaats. Overal groene heuvels en slechts een kronkelend weggetje naar hun landgoed. Naast druiven telen ze ook ander fruit en maken ze honing. Rondleidingen worden aangeboden in het Frans, Engels en Duits. Uiteraard is er ook de gelegenheid om hun fruitige witte wijn te proeven.
 • Domaine Les Clos Servien
  Na bezoekjes aan enkele chateaus en domaines, eindigt de route bij Domaine Les Clos Servien. Charles-Henri, pas 26 jaren jong, beoefent hier samen met vader Pierre-Gilles zijn passie als wijnmaker. Naast rosé verkopen ze ook abrikozen en perziken. Lekker ook om mee te nemen en ’s avonds op de camping nog na te genieten. Hun velden en kelders zijn het hele jaar te bezoeken en ze geven rondleidingen in het Frans en Engels.

Campings in de buurt:
Parc Camping de Pramousquier, Camping Cros de MoutonSélection Camping

Spaans wijntoerisme in het zonnige zuiden

Het land waar de zon (bijna) altijd schijnt, lijkt gemaakt voor de wijnbouw. De wijngaarden liggen verspreid over het hele land. Rioja-wijn wordt verbouwd in het noorden, cava vind je ten zuidwesten van Barcelona. Het zuiden staat dan weer bekend om zijn sherry. La Ruta del Vino de Jumilla, onderdeel van Rutas del Vino de España, is ideaal om het zuidoosten van Spanje en zijn heerlijke wijnen te ontdekken.

La Ruta del Vino de Jumilla

De wijnbouw in het zuiden heeft veel profijt van de hoge temperaturen. Het dorre, licht glooiende wijngebied is daarom bezaaid met druivenvelden. Die kom je onder andere tegen op La Ruta, een traject van zo’n 150 kilometer. Bij de tientallen wijnhuizen (bodegas) kun je allerlei activiteiten ondernemen als proeverijen, kookcursussen, uitgebreide rondleidingen en culturele activiteiten.

 • Bodegas Bleda
  Halverwege het traject ligt de plaats Jumilla, naamgever van de route. Vanuit het kasteel van deze historische stad heb je een prachtig uitzicht op het glooiende landschap. Ga zeker even langs bij Bodegas Bleda. Dit in 1915 opgerichte familiebedrijf combineert eeuwenoude technieken met moderne technologie om op hun land (250 ha) wijn te verbouwen. Volg hier een korte of langere rondleiding (in het Spaans en Engels) met optionele proeverij en lunch.
 • Bodega Viña Elena
  Zo’n 20 kilometer ten zuiden van Jumilla ligt het prachtige gebouw van Bodega Viña Elena. Dit wijnhuis, opgericht in de jaren 50 door Francisco Pacheco, wordt inmiddels gerund door de derde generatie. Naast rondleidingen in Spaans en Engels door de velden en de rest van het bedrijf zijn er ook geregeld filmvertoningen en concerten. Alle ingrediënten dus voor een compleet avondje uit.

Campings in de buurt:
Camping Sierra Espuña, Camping La Pedrera, Camping Lo Monte Cat. 1

Italiaanse delicatessen: wijn en olijfolie

Een ander bekend wijnland is Italië. Wijnsoorten die iedereen wel kent zijn prosecco, lambrusco en chianti, vooral geproduceerd in het noorden en midden van het land. In Toscane wordt veel chianti gemaakt. Het stikt er daarom van de schitterende wijnroutes zoals La Strada del Vino e dell´Olio Lucca, Montecarlo e Versilia, onderdeel van Strade del Vino.

La Strada del Vino e dell´Olio Lucca, Montecarlo e Versilia

Zoals de naam al prijsgeeft, draait deze route door het Toscaanse land niet alleen om wijn, maar ook die andere Italiaanse lekkernij: olijfolie. Voor het beste van twee werelden combineer je een wijnproeverij met een lunch of diner. Er zijn meerdere routes mogelijk; zo kun je van Lucca naar Montecarlo of bijvoorbeeld dwars door het gebied Versilia.

 • Fattoria Sardi Giustiniani
  Een paar kilometer ten noorden van het door stadsmuren omringde Lucca, ligt Fattoria Sardi Giustinario. Op deze boerderij wordt niet alleen wijn, maar ook olijven verbouwd. Het jonge stel Matteo en Mina biedt meerdere proeverijen aan, alles in samenspraak met de bezoekers. Overnachten op hun prachtige landgoed, kan in verschillende kamers in residenties naast de wijnvelden. Iedereen ontspant hier dankzij het zwembad met jacuzzi. Een persoonlijke kok en ontbijtservice behoren ook tot de opties.
 • Fattoria del Teso
  Ten zuiden van het plaatsje Montecarlo vind je Fattoria del Teso. Deze historische wijnmakerij ligt centraal tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen; het klimaat daar is ideaal voor de druiventeelt. Bij Fattoria del Teso kun je terecht voor allerlei proeverijen. Lunchen en barbecueën kan er ook. Overige opties zijn een sigarenproeverij en een speciale wijnproeverij voor vegetariërs met fruit, groenten en noten uit de streek. Voor ieder wat wils.

Campings in de buurt:
Camping Belsito, La Carbonaie, Camping Italia

Hopelijk hebben we je flink weten te inspireren om een van de routes zelf te gaan ontdekken. We horen het ook graag als je ooit een interessante wijnreis hebt gemaakt die je met andere kampeerders wilt delen.

Praat mee

 1. JS
  Jos Stassen

  FreeLife hoort bij ACSI. Jullie schrijven over wijnroutes in Fra, Spa en Ita. In die eerste twee landen bestaan er ACSI-wijnreizen: Elzas, Côte-du-Rhône en Provence; Champagne, Beaujolais-Bourgogne in Frankrijk en Bordeaux, Rioja, Aragón, Navarra en Penedès grotendeels in Spanje. Waarom, zo vraag ik me af, wordt niet gerefereerd in jullie artikelen over deze reizen. Promoot toch eens de ACSI-producten!

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Drie mooie mediterrane wijnroutes

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht