ACSI FreeLife

Menu

Doe het zelf: vervang een raam

Als de ramen van je camper of caravan dof worden of kapot gaan, zijn ze aan vervanging toe. Niet echt een klusje om zelf te gaan klussen zou je zeggen. Toch is de installatie van een nieuw raam een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
kapotraam

Kunststoframen. Kozijnen. Rollo’s. Hoe duur(zaam) je caravan of camper ook is, er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. Ook een lelijke kras of een dof aanzicht kan reden zijn om je raam te vervangen. Gelukkig hoef je geen supertechneut te zijn om zelf een raam te vervangen.

Klapraam

Een klapraam is het makkelijkst te verwisselen. Zelfs zonder enige technische ervaring is die klus in een paar minuten geklaard. Schroef de uitzetstangen los. Til het raam uit de houder. Nieuw raam erin. Schroef de uitzetters weer vast en klaar is Kees.

Kozijnramen kun je op dezelfde manier verwisselen. Al moet je hier behalve de uitzetstangen ook de bevestigingsrail losschroeven. Meet voor aanschaf van een nieuw exemplaar de maat op. Het maakt niet uit of je het raam opmeet of de buitenmaat van het kozijn neemt. Let wel op dat raamtype S3 van Dometic-Seitz niet meer in de handel is, maar deze kan prima worden vervangen door types S4 en S5.

Raam en kozijn vervangen

Het wordt een stuk lastiger als niet alleen het raam maar ook het kozijn vervangen moet worden. Je komt dan immers aan de dichtheid van de caravan of camper. Twee linkerhanden? Laat de hele operatie dan over aan een vakman. Anders breng je niet alleen de levensduur van je caravan of camper in gevaar, maar ook de (dichtheid)garantie.

Verwijder allereerst de afdekking aan de binnenkant, draai de schroeven los en haal de rollocassette eruit. Verwarm vervolgens het kozijn met een föhn om de oude dichtmassa zacht te maken. Zo voorkom je dat de carrosserieplaat buigt als je het kozijn eraf trekt. Controleer voor de zekerheid nog een keer de maat van de uitsparing. Met een decoupeerzaag kun je het gat eventueel nog groter maken.

Als je zeker weet dat het kozijn past, vul je de onderliggende groef met elastische dichtmassa. Het kozijn bevestig je vervolgens bij voorkeur met z’n tweeën, dan is het makkelijker om het kozijn waterpas te zetten. Als het kozijn vastzit, kan het raam erin en ten slotte de afdekking erop.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood nieuw

Op zoek naar de nieuwste caravantests en kampeerinfo?

 • Lees alles in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts €10,-
 • Loopt automatisch af
Meer info

Beveiliging

Qua inbraakbeveiliging vormen ramen helaas een zwakke plek. Iemand met kwade bedoelingen kan zonder heel veel moeite binnenkomen. Bij klapramen gaat dat nog net iets eenvoudiger dan bij kozijnramen. Bij beide types zijn de plastic grendels fragiel en klein van stuk. Zelfs met vergrendelingknop biedt een standaard grendel nog geen geruststellende weerstand. Bij een klapraam kan een ferme ruk al voldoende zijn om de grendel te laten afbreken.

Een metalen grendel biedt uitkomst maar zie je zelden. Wel zijn er wat andere accessoires op de markt waarmee je de ramen beter beveiligt. Met raamversperring V3 bijvoorbeeld is het onmogelijk om de grendel van buitenaf te draaien.

Metalen profiel

Er bestaat ook een metalen profiel dat je buiten over de rand van het raam schuift en binnen over de wanduitsparing. Zo is het onmogelijk – of op z’n minst een stuk lastiger – om het raam met geweld open te breken. Een vergelijkbaar systeem, enkel voor ramen in kozijnen, biedt Womo-Sicherung. Dit bedrijf maakt ook een klemstang voor schuiframen.

Bron: MPS, tekst: Rainer Lachenmaier

Praat mee

 1. Dg

  Vraagje:mijn klapraam vd caravan is kapot. Hoe meet je ?
  Moet ik de buitenmaat van het raam meten of de maten van het “gat”

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Doe het zelf: vervang een raam

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht