ACSI FreeLife

Menu

Doe-het-zelf: schroefgaten opvullen

Het wil nog al eens voorkomen dat in het meubilair van de caravan of camper schroeven loslaten. We laten je twee manieren zien om dit te repareren.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
schroefgaten

Deurtje open, deurtje dicht, deurtje los. Soms is het onvoorzichtigheid, soms langdurige belasting. Vaak gaan de schroeven waarmee meubels of scharnieren zijn vastgezet in een caravan of camper maar een paar millimeter het hout in. In onze testcaravan betrof het een deurtje van een hoekkastje. Een zware op het deurtje vastgeplakte spiegel had hier de scharnieren te zwaar belast.

Twee manieren om schroefgaten op te vullen

Beide manieren van repareren vragen niet al te veel technische vaardigheden. Allereerst moet je de randjes rond het te groot geworden schroefgat met een houtbeitel bijsnijden en gladmaken. Wie als een ware vakman het gaatje met vloeibaar hout wil vullen, doet er goed aan het eerst met een accuboor wat groter te maken. Gebruik een boortje van 5 millimeter.

Daarna vul je het uitgeboorde schroefgat met vloeibaar hout. Dit is in verschillende kleuren verkrijgbaar is. In dit geval hebben we een helle kleur gekozen. Breng nooit in één keer te veel vulling aan; bij diepe boringen kun je het vloeibare hout beter in een paar lagen aanbrengen. Spatel vervolgens het oppervlak glad.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Met lucifers of tandenstokers

Je kunt schroefgaatjes ook op een eenvoudiger manier dichten met houtlijm en lucifers of tandenstokers als pluggen. Je hoeft dan niet te boren. Je stopt de lucifers of tandenstokers in het met lijm gevulde gat. Wanneer de lijm is gedroogd, verwijder je met een kniptang de uitstekende delen van de tandenstokers/lucifers. Eventueel tik je de vulling met een hamer nog wat aan.

Een sneldrogende lijm verkort de droogtijd. Je kunt dan al na een paar minuten het oppervlak gladmaken. Draai de schroeven ten slotte handvast aan.

Checklist gereedschap en materiaal

Dit heb je nodig:

 • Houtbeitel
 • Spatel
 • Accuboormachine
 • Schroevendraaier
 • Houtlijm
 • Lucifers / tandenstokers
 • Vloeibaar hout
 • Kniptang

Bron: MPS
Tekst & foto: Dominic Vierneisel

Praat mee

 1. JL
  Jeromme Luinge

  Vloeibaar hout loopt zo weer uit het gat en het bestaat niet. Je bedoelt waarschijnlijk kneedbaar hout.

  Reageer
  1
  0
 2. JT
  Joep Teurlings

  De volgens mij “sterkste” methode om oude schroefgaten opnieuw te gebruiken:

  Boor het oude schroefgat uit met een scherp staalboortje van 5 mm.
  Koop houten deuvels van 5mm dik of een deuvel-stok 5mm van 1m lang.
  Zaag stukjes van de benodigde lengte of iets langer.
  Bestrijk deuvel en gat met wat houtlijm.
  Tik de deuvel met een hamertje in het gat.
  Indien te lang: na droging (1-2 uur) met beiteltje of mesje vlaksteken.
  De houten ondergrond is weer als nieuw te boren of bewerken.

  Reageer
  1
  0
 3. D

  Dit werkt voor de binnenzijde. Maar wat als de schroeven van een aluminium raamstrip of fietsenrek geen houvast meer hebben door vocht of een te strakke fabrieksmontage? Gat groter boren is niet aan te raden maar waarmee kan je de schroeven weer houvast geven? De gaten opvullen of dikkere schroeven? Ik dacht er zelf aan om het gat op te vullen met bijvoorbeeld Curil afdichtingspakking.

  Reageer
  5
  0
 4. GP
  Gerard Paardekooper

  i.p.v. vloeibaar hout of lucifers heb ik houtpluggen van 9 mm doorsnede gebruikt en CR3+ schroefjes met groene wax van 4.0×16 met verzonken kop
  Het gat uitgeboord, volgespoten met houtlijm en het op maat gezaagde plugje er iets ingeslagen. Hierdoor komt de lijm, onder druk, ook in het omliggende gebied en verstevigt de totale omgeving van het gat. Na enkele minuten de plug er volledig in slaan en laten uitharden. De volgende dag alles weer gemonteerd.
  En zoals Hans van Ginkel ook zei: alles met de hand schroeven.
  Veel succes! Gerard

  Reageer
  0
  0
 5. HG
  Hans van Ginkel

  Draai de schroeven ten slotte handvast aan.

  Met de hand en niet, niet met de eerder genoemde accuschroevendraaier!! Wanneer je ze nu weer te vast zet valt het deurtje er weer uit.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Doe-het-zelf: schroefgaten opvullen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht