ACSI FreeLife

Menu

Dit moet je niét doen met je cassettetoilet (deel 2)

Een cassettetoilet in je kampeermiddel vraagt om een heel ander onderhoud dan dat kleinste vertrek in huis. Juist daarom doen er allerlei fabeltjes de ronde over dit draagbare chemische toilet.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Westfalia Sven Hedin_Hardy Mutschler

Welke toiletmythen kunnen we allemaal ontrafelen? ACSI FreeLife checkt 10 toilefabels en geeft jou eerste hulp bij toiletadvies.

 1. ‘Chemische’ substanties zijn altijd kunstmatig

Niet waar, want alles is in de basis chemisch. Zelfs onze adem is niets anders dan een chemisch gasmengsel. Daarom zou het woord ‘chemisch’ ook niet altijd direct de alarmbellen moeten doen rinkelen. Heb je je ooit afgevraagd uit welke ingrediënten een banaan bestaat?

Naast water, suiker en aminozuren zitten in een banaan verschillende stoffen die zijn gelabeld met de bekende E-nummers. Waaronder de kleurstof E101, die verantwoordelijk is voor de oranjegele kleur. Klinkt niet erg smakelijk, maar in de aanwezige concentratie is het volledig ongevaarlijk.

Citroenzuur

Terug naar de toiletchemie. Biologische sanitaire producten bevatten vaak citroenzuur. Dit kan ook onder de chemicaliënwetgeving vallen. Hoog geconcentreerde fruitzuren moeten zelfs worden aangemerkt als gevaarlijke goederen.

Dit voorbeeld laat zien dat gevaarlijke en niet-gevaarlijke stoffen niet altijd gemakkelijk en duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Omgekeerd zijn de vermeende chemische toevoegingen niet automatisch gevaarlijke chemische wapens. Het hangt vooral af van de concentratie van de ingrediënten en de dosering van het eindproduct.

 1. Even schrobben voldoet bij het onderhouden van het toilet

Niet waar, omdat het kampeertoilet speciale zorg nodig heeft. De basis is een schone pot, maar de zorg moet veel dieper gaan. Bijvoorbeeld in de richting van de afsluitschuif. Als de bewegende delen niet regelmatig worden schoongemaakt, zullen ze uiteindelijk niet meer goed werken.

Ook vereist de rubberen sluiting op de afvalcassette van tijd tot tijd enige aandacht. Kalk en urinesteen zetten zich erop af. Het resultaat: het wordt poreus en sluit niet goed meer. Daarom moet de sluiting regelmatig worden schoongewreven met een vochtige doek. Siliconen- of vaselinespray helpt om het rubber soepel te houden. Is er geen redden meer aan, dan kan de schuifafdichting worden vervangen.

Fresh-up-set

Reserveonderdelen zijn verkrijgbaar voor zo’n € 15. Je kan ook meteen de wc-bril en cassette in zijn geheel vervangen. Thetford biedt de Fresh-up set aan (vanaf € 104), Dometic verkoopt de Renew-kit (€ 180).

 1. De afvalcassette moet altijd in een speciale container worden geleegd

Niet waar, belangrijk is dat de stortplaats is aangesloten op het riool. Zodoende kan de inhoud van de cassette ook thuis in het toilet worden weggespoeld. De misvatting is ontstaan omdat op campings vaak toiletten werden afgescheiden met de bewegwijzering ‘chemisch toilet’ (of in Italië ‘WC Kimik’).

Dat komt doordat de afvalcassettes vanwege de geurhinder en om hygiënische redenen niet in de normale toiletten mogen worden geleegd. Een uitzondering vormen speciale biologische waterzuiveringsinstallaties. Als de afvoerleidingen naar een dergelijke installatie leiden, mogen alleen zeer milieuvriendelijke middelen worden gebruikt.

 1. SOG-ontluchting maakt toiletvloeistoffen overbodig

Niet waar, of in ieder geval niet helemaal. Het SOG-systeem voert op betrouwbare wijze geuren af via een ventilator. Als de schuif bij het toilet wordt geopend, ontstaat er een aanzuiging, die onaangename geuren via een filter naar buiten stuurt.

Maar als er uitwerpselen en wc-papier in de afvaltank zitten, dan helpt de SOG niet bij de ontbinding. Dit effect kan alleen worden bereikt met sanitaire toevoegingen. Bij het legen van de cassette ruikt de inhoud anders nog steeds onaangenaam en laat de inhoud moeilijker los. Zowel de kleur als de consistentie van de uitwerpselen kan zeer onsmakelijk zijn. Daartegen helpt alleen toiletvloeistof, ventilatie of niet.

 1. Afvalcassettes blijven altijd goed sluiten

Niet waar, want bij het uitnemen van de gevulde cassette kan de inhoud al overlopen. Dat zou geen groot probleem zijn, als de schacht van het toilet schoon en soepel gevormd zou zijn en daarmee gemakkelijk schoon te maken was. De realiteit is echter anders. De cassettesleuf staat vaak open naar omliggende holtes en is niet waterdicht gevoerd. Schoonmaken is daarom lastig.

Deel 1

Wil je weten wat je nog meer niet moet doen om onaangename geurtjes te voorkomen? In deel 1 ontrafelen we vijf andere toiletmythen.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

 1. HB
  Hubert Beekman

  Gebruik je een scheidingstoilet, mag het WC papier dan bij de faeces? Of is het beter om dat apart in een zak te deponeren? De poep moet immers indrogen. De urine wordt gescheiden en kan gewoon verdund door een toilet.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Dit moet je niét doen met je cassettetoilet (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht