ACSI FreeLife

Menu

De winterbandenregels voor Oostenrijk en Italië

Ga jij de komende tijd winterkamperen in Oostenrijk of Italië? Dan is het wel handig om je even te verdiepen in de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in de wintersportlanden. ACSI FreeLife doet dat alvast voor jou door de belangrijkste vragen over winterbanden te beantwoorden.

Auteur
Marieke Kramer
Datum
ReactiesReageer
Winterbanden in Duitsland

Wanneer zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht?

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. Maar rijd je in een personenauto of vrachtwagen tot 3,5 ton, dan geldt die verplichting alleen in winterse omstandigheden. Dat betekent dat je onderweg te maken hebt met sneeuw, ijs of sneeuwmodder. Als dit het geval is, mag je alleen de weg op als je op elke velg winterbanden hebt.

Voor vrachtwagens en campers met een maximaal totaalgewicht van 3,5 ton geldt dat ze in ieder geval winterbanden moeten hebben om de aangedreven wielen.

Zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht voor campers en caravans in Oostenrijk?

Rijd je met een camper of auto-caravancombinatie zwaarder dan 3,5 ton, dan moet je van 1 november tot 15 april sowieso winterbanden hebben, ook als er geen winterse omstandigheden zijn. Je bent dan ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben voor ten minste twee aangedreven wielen.

Winterbanden zijn niet verplicht voor geremde en ongeremde aanhangwagens. Maar het is zeker aan te raden om winterbanden onder je caravan te leggen als je in winterse omstandigheden in Oostenrijk gaat rijden.

Winterkamperen camper

Wat telt als winterbanden in Oostenrijk?

Banden met de codering ‘M+S’, ‘M.S’, ‘M&S’, ‘M/S’ of ‘M-S’ zijn goedgekeurde winterbanden. Hebben jouw banden alleen de markering van het sneeuwvloksymbool/Alpine-symbool? Dan is dit niet voldoende in Oostenrijk. De M+S-markering is ook noodzakelijk.

Wat is de verplichte profieldiepte van winterbanden in Oostenrijk?

De wettelijk verplichte profieldikte in Oostenrijk moet minimaal 4 millimeter zijn voor radiaalbanden en 5 millimeter voor diagonaalbanden. Winterbanden zijn niet verplicht voor geremde en ongeremde aanhangwagens. Maar het is zeker aan te raden om winterbanden onder je caravan te leggen.

Bergen Oostenrijk sneeuwWees voorbereid op sneeuw of ijs als je in Oostenrijk hoog in de bergen rijdt.

Kan ik all-season-banden gebruiken in Oostenrijk?

Als je 4-seizoenbanden de juiste M+S-markering hebben, is dit toegestaan. Voor de veiligheid wordt echter toch aangeraden om winterbanden te gebruiken als je in winterse omstandigheden in de bergen in Oostenrijk rijdt.

Wanneer moet ik sneeuwkettingen gebruiken in Oostenrijk?

Als de weg helemaal bedekt is met een laag sneeuw of ijs kun je ook sneeuwkettingen gebruiken als alternatief voor winterbanden als je voertuig lichter is dan 3,5 ton. De sneeuwkettingen moeten dan op minstens twee aangedreven wielen worden bevestigd. In Oostenrijk zijn alleen sneeuwkettingen van toegestaan die voldoen aan de Oostenrijkse ÖNORM V5117 of V5119 of door de EU goedgekeurde sneeuwkettingen.

Winterkamperen

Het is niet verboden om sneeuwkettingen om je zomerbanden te doen, maar dit wordt dringend afgeraden in alpiene gebieden waar de weersomstandigheden snel kunnen veranderen en je afwisselend stukken met, zonder of met een beetje sneeuw tegenkomt. Met sneeuwkettingen heb je heel goed grip, maar met zomerbanden zonder sneeuwkettingen heb je nauwelijks grip als je onverwachts toch in een laagje sneeuw of ijs terechtkomt.

Je mag in Oostenrijk alleen met sneeuwkettingen rijden als het hele wegdek met sneeuw of ijs bedekt is. Dit om te voorkomen dat je het wegdek beschadigt.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Staat er een blauw bord met sneeuwkettingen, dan moeten alle voertuigen sneeuwkettingen gebruiken, ook voertuigen met winterbanden of spijkerbanden. Soms staan er onder of boven dit blauwe bord voorwaarden of inperkingen aangegeven. Zoals ‘bij sneeuw en ijs’ of ‘vandaag’. Let dus goed op de borden.

Rijd je met een camper of auto-caravancombinatie met een gewicht boven de 3,5 ton? Dan ben je van 1 november tot 15 april verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in Oostenrijk. De verplichting geldt voor ten minste twee aangedreven wielen.

winterbanden Zwitserland

Zijn sneeuwkettingen verplicht voor auto’s met vierwielaandrijving?

Dat verschilt per geval en is aangegeven met borden. Als er onder het blauwe bord met de sneeuwkettingen staat aangegeven ‘ausgenommen Allradfahrzeuge’, dan ben met een 4×4 niet verplicht sneeuwkettingen te gebruiken in dit gebied. Maar het is aan te raden om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben als je in de winter door de alpiene gebieden rijdt, ook al heb je een 4 x 4.

Let op: pas je snelheid aan als je met sneeuwkettingen rijdt. Je mag met sneeuwkettingen niet sneller rijden dan 50 km/u. Controleer van tevoren ook de instructies hierover van de fabrikant van jouw sneeuwkettingen. Houd ook rekening met een langere remweg dan normaal.

Krijg ik een boete in Oostenrijk als ik geen winterbanden of sneeuwkettingen gebruik?

In Oostenrijk kan het aardig in de papieren lopen als je je niet aan de regels voor winterbanden of sneeuwkettingen houdt. Als je betrokken raakt bij een ongeval kan dit zelfs oplopen tot € 5.000. Bij een ongeval tijdens winterse omstandigheden, moet een bestuurder met zomerbanden namelijk zelf kunnen bewijzen dat het ongeval hetzelfde zou zijn afgelopen met winterbanden.

Ook loop je het risico dat je verzekering de schade dekt als je niet voldoende rekening met de winterse omstandigheden hebt gehouden. Neem dus – ook voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers – liever het zekere voor het onzekere als je in de winterperiode naar Oostenrijk gaat en zorg voor winterbanden en eventueel sneeuwkettingen.

Regels van de Oostenrijkse overheid

Wil je de precieze regels nalezen? Bekijk dan deze pagina’s voor de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen van de Oostenrijkse overheid. De informatie is in het Duits.

Regels voor winterbanden in Italië

In Italië zijn winterbanden niet algemeen verplicht, maar is het afhankelijk van de borden langs de weg. Zie je een bord met ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’, dan moet je dus winterbanden gebruiken of sneeuwkettingen aan boord hebben.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de ‘bordenregel’. Zo zijn winterbanden tussen 15 oktober en 15 april sowieso verplicht in de Aostavallei. Mocht je zomerbanden hebben, dan is het tussen 15 november en 15 april verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. Daarnaast moet je in Zuid-Tirol, de gemeente Bozen en op de Brennersnelweg winterbanden gebruiken tussen 15 november en 15 april. Zorg ervoor dat je tijdens deze periode ook sneeuwkettingen meeneemt op de Brennersnelweg.

Winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht. Winterbanden of sneeuwkettingen
aan boord verplicht.

Waar moeten mijn banden aan voldoen in Italië?

Het is natuurlijk van belang dat je ook op de Italiaanse wegen niet gaat glijden. Je winterbanden voor Italië moeten een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter hebben, maar het liefst zorg je voor meer profiel op je banden! Ook hier zijn winterbanden met de M+S vermelding voldoende.

Tot slot raden we je aan om bij winterse omstandigheden sowieso winterbanden te gebruiken. Er zijn all season banden met het sneeuwvloksymbool; deze banden zijn in alle landen officieel toegestaan als winterband. Het blijft echter onduidelijk of all season banden met alleen de M+S vermelding officieel toegestaan zijn in Frankrijk en Italië tijdens winterse omstandigheden. We raden je daarom aan om voor winterbanden te kiezen. Zo kan iedereen veilig de weg op!

Houd ACSI.eu/corona in de gaten!

Vooralsnog staan Oostenrijk en Italië op groen maar voor vertrek is het uiteraard verstandig om even te checken hoe de corona vlag er bij hangt. Via ACSI.eu/corona weet je precies hoe de actuele situatie is en of dat het veilig genoeg is om af te reizen naar jouw beoogde vakantiebestemming.

Confidental Infomation